Κλινικές: ο Άδωνις και ο ΕΟΠΥΥ εκθέτουν τον Σαμαρά

Ένας από τους πιο υγιείς κλάδους της οικονομίας και επιχειρηματικότητας, βρίσκεται στο έλεος του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αντιμέτωπος με έναν ακατανόητο πολιτικό σχεδιασμό, ο οποίος μόνο ανάπτυξη δεν φέρνει και εκθέτει προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Οι Ιδιωτικές Κλινικές, κλάδος που προσφέρει θέσεις εργασίας σε μία δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και επενδύει, βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των μεγάλων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 15% με 20% από τα ληξιπρόθεσμα χρέη (2007-τέλος Σεπτεμβρίου 2011), έχει αποπληρωθεί. Το θέμα όμως γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, όταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο ΕΟΠΥΥ καταπατούν την συμφωνία που έχουν πραγματοποιήσει με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ζητήσει, να έχουν αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς όλους τους παρόχους υγείας, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2014.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στα πηγαδάκια μεταξύ τους οι επιχειρηματίες του κλάδου μιλώντας για το πρόβλημα, τονίζουν ότι το περίφημο πλεόνασμα για το οποίο τόσο κόπτεται η κυβέρνηση αποτελεί απλά «μία ευγενική χορηγία των παρόχων υγείας».

Για να πάρουμε μία γεύση από τα περίφημα ληξιπρόθεσμα, όπως είπαμε παραπάνω ,έχει αποπληρωθεί μόνο το 15% με 20%, την ώρα που το ποσό αγγίζει τα 535 εκατ. ευρώ. Επίσης, για το 2012 εκκρεμεί το 10% από τις πληρωμές, ενώ για το 2013 οι κλινικές έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Ιούλιο το 90%. Την ίδια ώρα ωστόσο, και ενώ μιλάμε για ληξιπρόθεσμα, φαίνεται ότι δημιουργείται μία νέα γενιά ληξιπροθέσμων, καθώς από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 330 εκατ.ευρώ.
Βεβαίως θα πείτε ότι έχουν αναλάβει την δουλειά των ενταλμάτων οι ελεγκτικές εταιρείες, ωστόσο και εδώ το πρόβλημα είναι σοβαρό, εξαιτίας των υπέρογκων ποσών αλλά και της προκαταβολής που ζητούν, λειτουργώντας τελικά ως καρτέλ, όπως καταγγέλουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Και σαν να μη έφταναν όλα αυτά, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την περασμένη Παρασκευή σε συνάντηση που είχε με τα μέλη του κλάδου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, ζήτησε αναθεώρηση των συμβάσεων. Ο ΕΟΠΥΥ όμως βρήκε τοίχο απέναντί του, καθώς οι επιχειρηματίες απλά απάντησαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία νέα σύμβαση, παρά μόνο εάν πληρωθούν. Να σημειωθεί ότι από τριετείς που ήταν οι συμβάσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ και κλινικών, πλέον γίνονται διετούς διάρκειας , ενώ στο εξής, η διοίκηση του Οργανισμού θα καλεί κάθε έξι μήνες τον κάθε πάροχο ξεχωριστά για να συμβάλλεται μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο ο ΕΟΠΥΥ, όπως προκύπτει και από το νομοσχέδιο του ΠΕΔΥ θα αγοράζει από τον κάθε πάροχο και από την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά τις υπηρεσίες που θέλει, όταν θέλει. Θα λειτουργεί δηλαδή σαν μία ασφαλιστική εταιρεία.

Όπως φαίνεται εν κατακλείδι, η περίφημη μεταρρύθμιση για την οποία γίνεται τόσος λόγος και για την οποία είναι περήφανος ο κ. Γεωργιάδης μέσα από το νομοσχέδιό του, μόνο προβλήματα και ερωτηματικά δημιουργεί, και να φανταστείτε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου