Μαζική προσφυγή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη Δικαιοσύνη

Το δρόμο της δικαιοσύνης βλέπουν τώρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καθώς επεξεργάζονται σχέδια οργανωμένης και μαζικής προσφυγής στα ένδικα μέσα προκειμένου να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε δυσμενή μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων.

Το θέμα μάλιστα εξετάστηκε ενδελεχώς και στην χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού και Υγεονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ Αττικής) αλλά και στους κατά τόπους Συλλόγους.

Εν τω μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό της - και στον τεμαχισμό θα λέγαμε - της Μεταρρύθμισης και χθες ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσε την χωροταξική κατανομή των Μονάδων Υγείας, οι οποίες από τον ΕΟΠΥΥ κατευθύνονται πλέον στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφρειών. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν τον σχεδιασμό αυτό προσωρινό, δηλώνοντας με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να ισχύσει μακροπρόθεσμα, αφού η εκτίμησή τους είναι ότι τελικά από το εν λόγω σχέδιο και από τα 336 Κέντρα Υγείας, θα απομείνουν μόνο 100 Κέντρα Υγείας. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, εάν σε ένα Κέντρο Υγείας εργάζονταν 20 γιατροί και μετά τον σχεδιασμό επιλέξουν να εργαστούν στο σύστημα 5, τότε είναι λογικό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κλείσει το συγκεκρμένο Κέντρο.

Όμως δεν είναι μόνο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και είναι προσωρινά στον αέρα αυτή την στιγμή, αλλά και οι ασθενείς, οι οποίοι μην μπορώντας να έχουν πρόσβαση αυτήν την στιγμή στα Πολυιατρεία, κατευθύνονται όπως είναι λογικό στα δημόσια νοσκομεία του ΕΣΥ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι να δημιουργούνται εξωφρενικές καταστάσεις και με κίνδυνο να ξεσπάσει - εάν δεν έχει ήδη ξεσπάσει σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας. Μάλιστα ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών χθες, μίλησε για εικόνες Ιράκ και εμπόλεμης ζώνης- έτσι μοιάζουν όπως είπε τα νοσκομεία- στα οποία σημειώνεται αναμονή 8 ωρών στα επείγοντα περιστατικά, ενώ στα τακτικά ακόμη και ένα έτος.

Μετά το λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ, τονίζει η ΟΕΝΓΕ, εκτρέπονται κάθε μήνα στα Νοσοκομεία 1,8 εκατ. ραντεβού, αυξάνοντας κατακόρυφα τη νοσηλευτική κίνηση κατά 30%.

Αλλά και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, η ναυαρχίδα του ΕΣΥ όπως είχε χαρακτηριστεί, ο Ευαγγελισμός, λειτουργεί ως πρωτοβάθμια μονάδα υγείας, παρά ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Κάθε χρόνο στον «Ευαγγελισμό» γίνονται 52.000 εισαγωγές για νοσηλεία, εκ των οποίων το 45% γίνεται μέσω των ΤΕΠ, όταν η διεθνής αντιστοιχία είναι 10%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως όπως φαίνεται, εάν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή, θα έχουν τα Παιδιατρικά νοσοκομεία, στα οποία συρρέουν οικογένειες από όλη την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου