Το πλαφόν αντί να περιορίζει τη φαρμακευτική δαπάνη συνεχίζει το πολιτικό «αλισβερίσι»

Από την εφαρμογή του οριζόντιου και παράλογου αυτού μέτρου άρχισαν σταδιακά τις εξαιρέσεις.  Αντί να νομοθετήσουν απευθείας το μέτρο του πλαφόν για τους αυτοαπασχολούμενους,  η  Υπουργική απόφαση ανέφερε αρχικά μόνο τους συμβεβλημένους, έπειτα το όρισαν  στους πάντες και σταδιακά όταν έβλεπαν τις αντιδράσεις και το αδιέξοδο του πράγματος, εξαιρούσαν διάφορες ομάδες πλην των ελευθεροεπαγγελματιών.  

Με την τακτική αυτή το Υπουργείο προδίδεται για το πολιτικό προσανατολισμό του και το σύστημα Υγείας που προσπαθεί να εφαρμόσει στη χώρα. Πολιτικό μείγμα κρατισμού και νεοφιλελευθερισμού. Εξουθενώνοντας τον αυτοαπασχολούμενο ιατρό. Δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Καταδικάζει τον αυτοαπασχολούμενο ιατρό που ενισχύει την Εθνική οικονομία και το ΑΕΠ, αυτόν που τον φορολογεί από το πρώτο ευρώ. Αυτόν που δεν προσέφερε ούτε ένα ευρώ για δημιουργήσει το ιατρείο του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε το δρόμο αφού κατάργησε από τον Ιούνη του 2011 όποια επιδότηση υπήρχε για νέο Ιατρείο, με τον τρόπο αυτό δείχνει πως δεν επιθυμεί ελευθεροεπαγγελματίες. Κάποτε υπήρχε η δικαιολογία της φοροδιαφυγής. Γνωρίζουμε πως πλέον δεν ισχύει, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει διασταύρωση από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Συνοψίζοντας:

Από τη μια εξαιρεί τους Ιατρούς των κρατικών δομών (περιφερειακών ιατρείων, Κέντρων Υγείας, Νοσοκομείων)

Από την άλλη εξαιρεί τους ιατρούς ιδιωτικών κλινικών.

Εξαιρούνται επίσης οι στρατιωτικοί ιατροί  και χτες  έδωσε το 10 % στους συμβεβλημένους με αρκετά υπονοούμενα πως φοροδιαφεύγουν.

Επιβραβεύει:
  • τους ιατρούς των κρατικών δομών (είχαν ούτως η άλλως μεγάλο πλαφόν)
  • των ιδιωτικών κλινικών

Σχεδόν ποινικοποιεί την ιατρική αμοιβή.

Έμαθε τον κόσμο να απαιτεί δωρεάν τον ιατρό της πρωτοβάθμιας με τη δικαιολογία πως οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι σε επίπεδο διοικητικής πράξης!
Συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία ! Κι εμείς το ανεχόμαστε…

Να θυμίσουμε εδώ πως:

Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι μόνο για τις ιατρικές επισκέψεις αλλά για μια σειρά άλλων παροχών (φάρμακα, εξετάσεις, περίθαλψη).

Σε ορισμένα  υπάρχει εξ’ ολοκλήρου συμμετοχή από τους ασφαλισμένους (ΜΗΣΥΦΑ, Αρνητική λίστα και εξετάσεις που δεν αναγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα)


Σε άλλα υπάρχει συμμετοχή με ποσοστό που κυμαίνεται από 15 – 25 %.
Από πού προκύπτει πως δεν πρέπει να αμείβεται ο ιατρός έστω με συμμετοχή από τον ασφαλισμένο;
Ας σταματήσουμε την καταστρατήγηση και ας ανασυνταχθούμε με όρους καθαρούς και τίμιους !

Κλείνοντας κάνω αναφορά στην ιατρική δεοντολογία που πρέπει να την ξαναθυμηθούμε:

Ιατρική αμοιβή

Άρθρο 36. O γιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή χωρίς να έχει δικαίωμα να υποτιμά την αξία τους και να εξαγγείλει με οποιοδήποτε τρόπο ή με οποιοδήποτε μέσο ότι δέχεται αμοιβή κατώτερη, από αυτή που ισχύει από το Nόμο ή την απόφαση του οικείου Iατρικού Συλλόγου για κάθε ιατρική πράξη ή υπηρεσία.

Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης
Παθολόγος

10 σχόλια:

  1. αριστη τοποθετηση και για οσους λενε οτι θα γινει ιδιωτικοποιηση της υγειας ενω στην ουσια πανε να κανουν ακριβως το αντιθετο ολα στον δημοσιο τομεα και οι συνδικαλισταρες μας ασχολουνται με το ικα και τον οικογενειακο γιατρο με ξυλινη γλωσσα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια κ. Τσέρκη !
    Ρεαλιστική τοποθέτηση με ξεκάθαρη άποψη και τεκμηριωμένο λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.

      Διαγραφή
  3. Μπράβο.
    http://www.isarkadias.gr/39455/news/pros-eopii-zito-allagi-plafon/comment-page-1/#comment-19793

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο συνάδελφε ! Με εκφράζεις απόλυτα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΓΧΑΡΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
    ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΜΕ ΑΠΟ ΤΟ '''IATROBLOG΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ελευθεροεπαγγελματίας είναι ο πιο υπεύθυνος ως προς τον ασθενή γιατρός,γιατί θέλει να είναι σωστός ιατρός και επαγγελματίας υγείας.Σε ένα χρόνο στην Αθήνα,στα μικρά ιατρεία κάποιων δεινοσαύρων παθολόγων συμβεβλημένων,έγιναν τόσες πατάτες και πέθαναν πολλοί ασθενείς.Μεχρι που έβγαλαν από το σεντούκι και τα χάπια αδυνατίσματος,που δεν τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.Για τον ασθενή δεν πειράζει τόσο να πληρώσει το φάρμακο,όσο το να πληρώσει τον ιατρό.Πάω τζάμπα και τρέχουν τα σάλια.Χτες το βράδυ σε προάστιο της Αθήνας,ουρά έξω από παθολογικό ιατρείο,βρισίματα στο σύστημα στον ιατρό και μόλις ξεμπέρδευαν οι καλύτεροι φίλοι για να πάρουν στην απέναντι ψησταριά τα κοκορέτσια.Στη δεξιά τσέπη είχαν τα 2 πεντάευρα μήπως είχε τελειώσει το πλαφόν στον ιατρό και στην αριστερή τα 50ευρα για τη μάσα.Ένα καλό είναι ότι μείωσε ο Πατούλης τη συνδρομή του συλλόγου.Οι οδοντίατροι το είχαν κατεβασει στα 30,εμείς οι προύχοντες κατοστάρες...Και ένα τελευταίο για το πλαφόν,στους Ικατζήδες που θα κρατήσουν τα ιατρεία έβαλε τον μέσο όρο της ειδικότητας για πλαφόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ!ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΠΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ,ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ,ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΠΑΤΑΛΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΜΟΥ!ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΙ,ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ.ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ.ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ.ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΣ?ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝΕ.Ο ΙΔΙΩΤΗΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΙΜΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ
    ,ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ.ΕΝΩ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΜΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ.ΟΤΙ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ.ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ.ΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΑ ΟΙΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ Ο ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ.ΓΡΑΨΕ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ.ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΧΑΛΑΩ ΤΟ ΣΑΛΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΓΕΝΟΣΗΜΟ?ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΛΑΘΟΣ.ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΧΙ ΜΠΑΚΑΛΗΔΕΣ.ΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣΗΜΟ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΙΝΕΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΜΠΛΕΞΑΜΕ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΩΝΑΣ.ΟΥΤΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΟΥΤΕ ΑΠΕΙΛΕΣ.ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΒΡΩΜΙΣΑΜΕ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή