Αυστηρό μήνυμα σε γιατρούς ΕΟΠΥΥ

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - Καθημερινή

Προθεσμία έως μεθαύριο έχουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για να δηλώσουν εάν επιθυμούν να υπηρετήσουν στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας - ΠΕΔΥ. Με όσους γιατρούς επιλέξουν να μείνουν εκτός συστήματος, ο ΕΟΠΥΥ θα συνάψει συμβάσεις προκειμένου να δέχονται ασφαλισμένους του Οργανισμού στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οσοι γιατροί, ωστόσο, κάνουν «ψευδή» αίτηση για ένταξη στο ΠΕΔΥ -δηλαδή παρά την αίτησή τους δεν αναλάβουν υπηρεσία όταν κληθούν- χάνουν διά παντός τη δυνατότητα συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτήν την προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «γιατρούς που σκοπίμως θα προκαλέσουν πρόβλημα την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ΠΕΔΥ και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων δεν τους θέλουμε στο σύστημα». Οπως εξήγησε, με βάση τις αιτήσεις που θα γίνουν, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για να καλύψουν το συντομότερο δυνατόν όσα κενά μείνουν μετά την αποχώρηση γιατρών. Εάν οι αιτήσεις δεν είναι «ειλικρινείς» και οι γιατροί δεν εμφανιστούν για να αναλάβουν υπηρεσία στο ΠΕΔΥ, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις μονάδες υγείας. «Οι πολίτες ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό», τόνισε.
Οπως ανέφερε ο υπουργός, έως την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί 1.389 αιτήσεις ένταξης στο ΠΕΔΥ. Η προθεσμία λήγει μεθαύριο Πέμπτη. Την επομένη, ξεκινούν οι διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ όσων γιατρών επιλέξουν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να μείνουν εκτός ΠΕΔΥ. «Αυτό αφορά μόνο σε όσους δεν θα έχουν κάνει αίτηση», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.

Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας τόνισε ότι η 15νθήμερη διαθεσιμότητα που ισχύει για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ λήγει στις 4 Μαρτίου και η διαθεσιμότητα για το υπόλοιπο προσωπικό στις 19 Μαρτίου, που σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα θα ανοίξουν τα πολυϊατρεία. Εως και χθες το πρωί δεν είχαν παραδοθεί στη διοίκηση του Οργανισμού, λόγω καταλήψεων ή άρνησης των διευθυντών τους, έξι πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ -από σύνολο 120- και συγκεκριμένα σε Βύρωνα, Δάφνη, Νέο Κόσμο, Αργυρούπολη, Πετρούπολη και Οίκο Ναύτου (Πειραιά). Ο κ. Μπέζας ξεκαθάρισε ότι γιατροί και εργαζόμενοι που θα κάνουν αίτηση για το ΠΕΔΥ θα επανατοποθετηθούν στις ίδιες μονάδες όπου υπηρετούσαν έως την προηγούμενη εβδομάδα.

Εγκριση αδειών

Εν τω μεταξύ, στη σύσταση ειδικών Επιτροπών που θα εγκρίνουν εξωσωματικές, αναρρωτικές άδειες, νοσηλεία στο εξωτερικό και φάρμακα υψηλού κόστους, προχωρά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Επιπλέον, ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των ασφαλισμένων για τους συμβεβλημένους γιατρούς που μπορούν να επισκεφθούν. Σχετικός κατάλογος έχει αποσταλεί προς ανάρτηση και στα δημαρχεία όλης της χώρας.

Σχόλια

  1. το συστημα,που προωθει ο αδωνης,ειναι καλο.,ολα θα εξαρτηθουν,απο το αποτελεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το συστημα δεν το προωθει ο Αδωνης αλλα η τασκ φορς οπως ο ιδιος παραδεχτηκε . οι Γερμανοι δηλ και ειναι πολυ καλο για αυτους τους
    τοκογλυφους αφου βαζει το κοσμο νσ πληρωνει και τους τοκογλυφους να εισπρατουν .....καταλαβατε ζωα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου