Όλες οι βιταμίνες σε ένα μήνα θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ

Όλες οι βιταμίνες, ανεξαρτήτου περιεκτικότητας και μορφής, πολυβιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, θα πωλούνται ελεύθερα και από τα σούπερ μάρκετ. Η απελευθέρωση διάθεσής τους αναμένεται σε περίπου ένα μήνα καθώς ήδη ο ΕΟΦ ολοκλήρωσε την σχετική λίστα.


Συνολικά, η λίστα περιλαμβάνει 1.089 σκευάσματα που έχουν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ μέχρι και τον Δεκέμβριο 2013. Αντίθετα, η λίστα δεν περιλαμβάνει τα προϊόντα Ειδικής Διατροφής που αποτελούν άλλη κατηγορία προϊόντων (διάφορες ομάδες πχ για αθλητές, δίαιτες μειωμένων θερμίδων για απώλεια βάρους, ειδικών ιατρικών σκοπών, κλπ).

Μέχρι τέλος του μήνα, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα μπορούν να υποβάλλουν τυχόν παρατηρήσεις επί της λίστας ώστε στη συνέχεια να «ανοίξουν» τα κανάλια διανομής.

Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση τα συμπληρώματα διατροφής επιτρέπεται να πωλούνται «από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα. Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως».
Η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές των παρασκευαστών ως προς τις συνθήκες αποθήκευσης και έκθεσης των προϊόντων σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής, τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. «Η τοποθέτηση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο, με ευκρινή σήμανση "Συμπληρώματα διατροφής"», όπως και με την προειδοποίηση υπό μορφή πινακίδας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένη σε κεντρικό και ευδιάκριτο σημείο της προθήκης.

Σημειώνεται ότι η λίστα περιλαμβάνει τελικά όλες τις βιταμίνες, ανεξαρτήτου περιεκτικότητας, μορφής και σύνθεσης ενώ δεν εξαιρείται καμία εταιρεία.

Ενδεικτικά στη λίστα περιέχονται: Becozyme σιρόπι, Cal – C – vita , Cebion, Centrum, Redoxon, Kaltrate 600, Collagen, Συνένζυμα Q10, D3 fix, Παστίλιες για πονόλαιμο με βότανα, Ehinachea, Folivit B12, Green tea, Immiflex, L Carnitine, Magnesium, Nutrof Total, Omega – 3, Osteoflex, Pharmaton Cardio, Vitamizen, Pregnacare, Salmon Oil και πολλά άλλα.

ΠΗΓΗ: Healthview

2 σχόλια:

  1. Μονο? και τα υπολοιπα μησυφα πρεπει ετσι κι αλλιως οι φαρμακεμποροι τα μοιραζαουν με την σεσουλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα δεν έχω δει να πουλάνε πολυβιταμίνες τα σουπερμαρκετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή