Ψήφισμα Έκτακτης Συνέλευσης Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των ιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στην στέγη του.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
   Οι τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας
  Οι εργασιακές σχέσεις ιατρών σε ΕΟΠΥΥ & ΕΣΥ
 Το πλαφόν στη συνταγογράφηση και παρακλινικών εξετάσεων σε ΕΟΠΥΥ & ΕΣΥ.
  Οι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες σε ανοικτή & κλειστή περίθαλψη από ΕΟΠΥΥ.

Το παρόν έδωσαν 60 συνάδελφοι οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, για να ενημερωθούν και να συνδράμουν στα φλέγοντα και σοβαρά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που εξελίσσονται στο χώρο της υγείας.

Η Γενική Συνέλευση χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και διάχυτη οργή που δημιουργήθηκε από την αγανάκτηση των συναδέλφων για τα γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά στα ιατρεία μας  αποτέλεσμα  των κυβερνητικών επιλογών που οδηγεί στην επαγγελματική εξόντωση των γιατρών.

Η πολιτική υγείας της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως ανάλγητη και δεν λαμβάνει καθόλου υπ’ όψη τις ανάγκες του πληθυσμού αν και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την συνεχή μείωση των δαπανών για την υγεία δημιουργούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που οι εθελοντικές ομάδες ιατρών και άλλων φορέων αδυνατούν να καλύψουν.

Συγχρόνως ο ιατρικός κλάδος απαξιώνεται, συκοφαντείται και χρησιμοποιείται  σαν το κύριο υπεύθυνο της κρίσης .
Επισημάνθηκαν, επίσης, τα παρακάτω ζητήματα που προβληματίζουν τους ιατρούς καθώς και την κοινωνία της Ρόδου.

Η μεγάλη έλλειψη ιατρών στο Νοσοκομείο της Ρόδου θα γίνει ακόμα εντονότερη τους επόμενους μήνες με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αφού για αρκετά χρόνια έχουν παγώσει οι προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Επισημαίνουμε την απαράδεκτη τακτική πληρωμών που υποβαθμίζουν την δημόσια υγεία.

Τα πλαφόν στη Φαρμακευτική δαπάνη και την παράλογη εφαρμογή του μέτρου με το μηνιαίο όριο ανά ιατρό ορίζοντας το 80 % του κόστους σε σχέση με τα περσινά στατιστικά στοιχεία.

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι παράλογη όπου γίνεται με οριζόντιο τρόπο και αποδεικνύει  την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού από πλευράς κράτους. Είναι αδιανόητο να προσαρμόζεται η φαρμακευτική δαπάνη στο 1 % του ΑΕΠ  και να μην υπολογίζονται δείκτες νοσηρότητας .

Το Μηνιαίο όριο στη φαρμακευτική  δαπάνη βασίζεται αμιγώς σε λογιστικά και όχι σε επιστημονικά κριτήρια, δημιουργώντας τεράστια σύγχυση και παρακώλυση στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Την παράλογη αυτή τακτική πρόκειται να την εφαρμόσουν και στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 2010 – 2012 των ασφαλιστικών ταμείων προ ΕΟΠΥΥ, είναι εξαιρετικά πολλές και ειδικά των ταμείων του ΟΠΑΔ (τελευταίο τετράμηνο του 2011), ΤΑΥΤΕΚΩ, Οίκο Ναύτου, ΕΤΑΑ, ΤΣΑΥ, κλπ εκκρεμούν ακόμη, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Η αδικαιολόγητη μείωση του 10 % στις αμοιβές των επισκέψεων των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών από το 2012 μέχρι και σήμερα πέρα από την παρακράτηση φόρου της τάξης του 20 %.

Η απαράδεκτη αύξηση των επισκέψεων στους συμβεβλημένους ιατρούς από 200 σε 400 από τον περασμένο Δεκέμβριο στα πλαίσια απεργοσπαστικού μηχανισμού στις κινητοποιήσεις των ιατρών του ΕΟΠΥΥ. Με τον τρόπο αυτό προσφεύγουν σε εύκολες λύσεις  εξαθλιώνοντας περαιτέρω το έργο του ιατρού αντί να προκηρύξει επιπλέον θέσεις για να καλύψει τα κενά, δημιουργώντας έτσι τεράστια ζητήματα ρευστότητας στους περισσότερους ιατρούς.

Καταδικάζουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο το αποτρόπαιο μέτρο του Rebate & Clawback που εξαθλιώνει του έντιμους λειτουργούς της υγείας οδηγώντας τους στην εξαφάνιση και ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το πρόσφατο κατατεθέν νομοσχέδιο (ΠΕΔΥ) δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες για τον επανασχεδιασμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την Ελληνική ιδιαιτερότητα  με τα πολλά και απομακρυσμένα μέρη (πχ  νησιωτικότητα), δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και σε βάθος.

Είναι μια πρόχειρη και κακέκτυπη αντιγραφή υγειονομικών συστημάτων άλλων χωρών με μοναδικό κριτήριο τη  δαπανοκεντρική λογική κι όχι την εξυπηρέτηση και εν τέλει την ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη παροχή υγείας προς τους πολίτες.

Διαφωνούμε με την τακτική της κυβέρνησης να μεταφέρει τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα στα super market, ωστόσο επισημαίνουμε πως και η απόκτηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται με τη καθοδήγηση και έγκριση του θεράποντος ιατρού. Ειδικά στην απόκτηση αντιβιοτικών και των φαρμάκων που περιγράφονται στο ΦΕΚ Β’ 3046 /16-11-2012 περί συνταγογραφούμενων φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τις ελεγκτικές εταιρείες σχολιάστηκε το προσωπικό μήνυμα που στάλθηκε στους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την «υποχρέωση» σύναψης σύμβασης με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Το μέτρο αυτό το απορρίπτουμε ως μη σύννομο, καταχρηστικό και εκβιαστικό.

Ως Ι.Σ. Ρόδου απαιτούμε την εξαίρεση του ελέγχου όλων των ιατρών από τις Ιδιωτικές εταιρείες. Είμαστε υπέρ των ελέγχων αλλά αυτές να γίνονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΟΠΥΥ  ή άλλου κρατικού φορέα.

Ωστόσο, όσες εταιρείες υπάρχουν έως σήμερα δεν έχουν δώσει σαφή πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς πληρωμής και το επιτελούμενο έργο, ούτε υπάρχει πρόβλεψη για δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου σε περιπτώσεις ενστάσεων.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ι.Σ. Ρόδου έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Είμαστε Αλληλέγγυοι και ενωμένοι στο πλευρό κάθε συναδέλφου για να μπορεί να συνταγογραφεί την απαιτούμενη θεραπεία στους ασθενείς του, διασφαλίζοντας έτσι τη δημόσια υγεία ώστε να μη μείνει κανείς ασθενής χωρίς το φάρμακό του.

Αν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιμείνει στο άδικο αυτό μέτρο από τις 20 Φεβρουαρίου θα σταματήσουμε ομαδικά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αφού υπολογίζουμε πως η πλειοψηφία των συναδέλφων θα έχει αποκλειστεί μέρες νωρίτερα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ.


Συμμετέχουμε στην πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που διαλύει την περίθαλψη και θα προκαλέσει απερίγραπτα δεινά σε υγειονομικούς και ασθενείς.

Ο Ι.Σ. Ρόδου με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς τους έχοντες ανάγκη ιατρικών υπηρεσιών συμπολίτες μας, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, δηλώνει ότι θα σταθεί δίπλα τους σε αυτή την άδικη και εξοντωτική κοινωνικοοικονομική κατάσταση, προσφέροντας ανιδιοτελώς όπου ότι και όταν χρειαστεί.

Για την Γενική Συνέλευση 
Ο Πρόεδρος 

Χρήστος Μαντάς

1 σχόλιο:

  1. ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΤΟΠΙΚΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΝ ΚΡΕΜΑ..........ΣΤΡΑ .....ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ...ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ, ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ..ΑΡΕ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή