Την ανάγκη για αλλαγές στο μέτρο του πλαφόν στη συνταγογράφηση, που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε γιατρούς και ασθενείς, παραδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας, ξεκαθαρίζοντας όμως πως για να αποσυρθεί το μέτρο θα πρέπει να διπλασιαστεί το claw back στις εταιρείες.
Κατ’ εφαρμογή της Απόφασης, η ΗΔΙΚΑ «κλείδωσε» τους κωδικούς συνταγογράφησης των γιατρών που υπερέβησαν το 20% το πλαφόν, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να γράψουν φάρμακα για τους ασθενείς τους. Αν αναλογιστούμε ότι τον Ιανουάριο το μέτρο εφαρμόστηκε μόλις το μισό μήνα, το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητό τους επόμενους μήνες, καθώς οι γιατροί κινδυνεύουν να κλειδωθούν εκτός συστήματος ακόμα και από τα μέσα του μήνα.
Ο Υπουργός Υγείας, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποσύρει το μέτρο. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι λάθη μπορεί να έχουν γίνει και είναι θετικός σε αλλαγές.
Μιλώντας στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε στους παρευρισκόμενους ένα σαφές δίλημμα, αφού η κατάργηση του μέτρου θα σήμαινε διπλασιασμό του clawbackγια τις φαρμακευτικές εταιρείες. «Αν συμφωνείται να αφαιρεθεί το πλαφόν του 80% θα το κάνω μόλις φύγω από εδώ. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε clawback600 εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες. Αν δεν σας πειράζει τότε προχωράω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. «Φοβάμαι, όμως, πως 600 εκατομμύρια ευρώ clawbackδεν θα το αντέξουν ούτε οι εγχώριες εταιρείες, που θα απειληθούν με λουκέτο, ούτε οι ξένες, που θα σκεφτούν σοβαρά να φύγουν», προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στις περισσότερες χώρες υπάρχει μηνιαίο όριο για τους γιατρούς. «Θα είναι αυτοκτονία για τις εταιρείες αν δεν υπάρχει μηνιαίος στόχος. Είναι συμφέρον της χώρας να ξέρει και η αγορά τι την περιμένει και για να λειτουργεί η αγορά πρέπει να είναι ανθρώπινο το clawback», σημείωσε.
Βέβαια, ο Υπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στο μέτρο του πλαφόν, σημειώνοντας πως το σύστημα της ΗΔΙΚΑ κλειδώνει στο 100%. «Ουδείς αλάνθαστος», σημείωσε και κάλεσε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να συζητήσουν προτάσεις για να βελτιωθεί το μέτρο του πλαφόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου