85.000 άτομα με αναπηρία περιμένουν να περάσουν από τα ΚΕΠΑ για συντάξεις και επιδόματα

Στους 85.000 φτάνουν οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες που περιμένουν να αξιολογηθούν από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ώστε να λάβουν την σύνταξη ή το επίδομα που δικαιούνται.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε 8 Φεβρουαρίου στη Βουλή για να ρυθμιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία των ΚΕΠΑ με τις απεργίες των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για την ομαλή μετάβαση στο νέο πρωτοβάθμιο σύστημα υγεία (ΠΕΔΥ), όπου προβλέπει ότι οι γιατροί του Οργανισμού που στελεχώνουν τα ΚΕΠΑ, θα συνεχίσουν να εργάζονται εκεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως εάν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αν εξακολουθούν να εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ, ή στο ευρύτερο πλαίσιο του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι:

1.Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που είναι στις επιτροπές των ΚΕΠΑ εξακολουθούν να υπάγονται σε αυτό και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις επιτροπές των ΚΕΠΑ από 7-2-2014 έως 30-9-2014 ανεξάρτητα αν συνεχίσουν να υπηρετούν στον ΕΟΠΥΥ ή στο ΕΣΥ ή αν επιλέξουν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα ή να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα ή αν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

2.Αίρεται ο περιορισμός του άρθρου 61 του νόμου 4144/2013 αναφορικά με το ύψος της μηνιαίας αμοιβής που μπορεί να καταβάλλει το ΙΚΑ σε κάθε γιατρό των επιτροπών των ΚΕΠΑ. Το ανώτατο ποσό είναι μέχρι 1.400 ευρώ το μήνα για τον Πρόεδρο της επιτροπής και 1.200 για κάθε μέλος.
3.Το ύψος των εξόδων μετακίνησης των γιατρών που θα μετακινούνται εκτός έδρας παραμένει το ισχύον.

Αξίζει να σημειώθεί ότι από τις τις 25 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ ενώ παράλληλα, υποβάλλονται νέες αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία έως τις 9 Ιανουαρίου 24.500 περιστατικά δεν είχαν εξεταστεί, παραμένοντας σε εκκρεμότητα, ενώ στο μεταξύ είχαν υποβληθεί στα ΚΕΠΑ 11.500 νέες αιτήσεις για αξιολόγηση και συνολικά εκκρεμούν 33.682 αιτήσεις.

Για τον Ιανουάριο, είχαν προγραμματιστεί συνολικά 22.017 περιστατικά, για τον Φεβρουάριο 24.467 και για το Μάρτιο (δεν έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός) 4.740 περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου