Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατατίθεται ή όχι και πότε το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ ;

Εδώ το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ, εκεί το νομοσχέδιο που είναι το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ του Άδωνι;
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ καθώς αναμένουν να κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα τους.
Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διαρρέει ότι θα κατατεθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, οι φήμες ωστόσο δίνουν και παίρνουν.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, κάποιοι αναφέρουν ακόμη και «μπλοκάρισμα» του νομοσχεδίου στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους καθώς το ρευστό για τη Μεταρρύθμιση Άδωνι δε… βγαίνει.

Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για πάγωμα δια χειρός Μαξίμου έως ότου καταλαγιάσουν λίγο τα πνεύματα. Άλλωστε το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και οι περισσότεροι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που απεργούν πάνω από δυο μήνες, ανήκουν στη γαλάζια παράταξη. Πηγές αναφέρουν πως η απειλή τους ότι θα παραδώσουν στη Συγγρού τις κομματικές τους ταυτότητες δεν πέρασε απαρατήρητη.

Όπως και να χει το αν θα κατατεθεί ή όχι το περιβόητο νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ του Άδωνι θα φανεί τα επόμενα 24 ωρα καθώς ο υπουργός υγείας επιστρέφει και από τις Βρυξελλες όπου παρέστη για σύνοδο με αφορμή την προεδρία της χώρας μας στην Ε.Ε.
Πάντως όλα δείχνουν ότι το νομοσχέδιο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ως προς την υλοποίησή του καθώς …λεφτά δεν υπάρχουν. 

Μπορεί ο υπουργός Υγείας να έχει υπολογίσει τα πάντα με το νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, δεν έχει όμως λύσει ένα βασικό πρόβλημα: αυτό του ρευστού. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr το νομοσχέδιο δε συνοδεύτηκε ποτέ από υλικοτεχνική μελέτη με συνέπεια σήμερα να μην υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για το πως θα πληρωθούν οι γιατροί που θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) αλλά και οι υπόλοιποι υπάλληλοι.

Μέχρι σήμερα το προσωπικό που απασχολούνταν στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ αμείβονταν από χρήματα που είχαν εγγραφεί από τον προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ. Πλέον όμως με τη μεταφορά τους στις υγειονομικές περιφέρειες δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκταμίευση χρημάτων. Όχι μόνο για τους μισθούς αλλά ούτε καν για φως, νερό, τηλέφωνο των πολυϊατρείων που θα απομείνουν και δε θα κλείσουν.

Σχόλια