ΕΟΠΥΥ: Απίστευτος όγκος περιττών παραπεμπτικών με ευθύνη των γιατρών

Ευθύνες στους γιατρούς για «περιττή, υπερβάλλουσα και προκλητική κατανάλωση υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα των παρακλινικών διαγνωστικών εξετάσεων» επιρρίπτει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. 
Ενδεικτικά, αναφέρει ότι τον Οκτώβριο του 2013 κόπηκαν 10.682.892 παραπεμπτικά δαπάνης 77.247.260 ευρώ και τον Νοέμβριο κόπηκαν 9.335.388 παραπεμπτικά ύψους 68.117.310 ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, «το rebate (ποσό επιστροφής) και το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν διαπιστώνεται υπέρβαση δαπάνης) είναι αποτέλεσμα και ανάγκη που προέκυψαν από τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των παραπεμπτικών.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ διερωτάται αν τα συλλογικά όργανα των γιατρών προτιμούν «να πληρωθεί ο απίστευτος αυτός όγκος των περιττών εξετάσεων και να κοπούν μισθοί και συντάξεις». 
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι rebate και clawback θα φύγουν από την ατζέντα «όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα της παραγωγής και της διανομής υπηρεσιών υγείας και κυρίως οι γιατροί, βοηθήσουν στον εξορθολογισμό και στη συγκράτηση των δαπανών υγείας που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Επίσης η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει πως το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αποπληρωθεί, ενώ εκκρεμεί ένα μικρό μέρος (περίπου 14%) «λόγω των πολλών οργανωτικών και διοικητικών προβλημάτων των κλάδων υγείας των ταμείων που λειτουργούσαν πριν τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και των αναγκαίων ελεγκτικών διαδικασιών που πρέπει να γίνουν για την διασφάλιση της νομιμότητας».

3 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΤΤΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ[ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ]ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ...ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ[ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΧ 7 ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΟΜΣΣ ΣΕ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΑΜΕΛΗΤΕΟ ΛΟΓΟ ΚΤΛ]ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ..ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΟΤΙ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ[ΠΧ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΜΕΣΑ-ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ] .ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ-ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ-ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ....ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ..ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ..ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΤΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ...ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΖΑΛΙΣΤΕΙ ΛΙΓΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΑΛΛΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΟΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΖΟΡΙΖΟΝΤΑΙ[ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διαπλοκή ζει και βασιλεύει στις διαγνωστικές εξετάσεις σε βάρος του φορολογούμενου ουσιαστικά,δεν είναι μόνο οι περιττές εξετάσεις από άγνοια ή λόγω αμυντικής ιατρικής.Είναι και τα κατευθυνόμενα παραπεμπτικά,οι εικονικές εξετάσεις που δεν γίνονται,αλλά γράφονται απλά για να μην πληρώσει ο ασφαλισμένος τη συμμετοχή του,τα εργαστήρια που διαθέτουν σφραγίδες ιατρών έναντι προμήθειας,οι κωδικοί που έχουν ανοίξει οι γιατροί στα μεγάλα διαγνωστικά για να παίρνουν τη μίζα τους.Σε όλα αυτά πρέπει να βάλει τάξη ο ΕΟΠΥΥ έχοντας τους ιατρικούς συλλόγους απέναντι,καθώς κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει
    ΝΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΤΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ,ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΣ.ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή