Το ΠΕΔΥ στο στόχαστρο

Γράφει η Βασιλική Αγγουρίδη (Virus.com.gr)
Κοινό μέτωπο κατά των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συστήνουν οι γιατροί της χώρας, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα.
Στο στόχαστρο των γιατρών έχει μπει η μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ, ενόψει της κατάθεσης του σχετικού σχεδίου νόμου, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους στον ΕΟΠΥΥ.
Η Αριστοτέλους, όμως, δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω και θα καταθέσει άμεσα τη νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας έχει ήδη βάλει την υπογραφή του στο νομοσχέδιο, πριν φύγει για διήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες, αλλά υπάρχει και μια σειρά απο διαδικασίες και εγκρίσεις που υπολείπονται πριν κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. 
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, θα κατατεθεί με κάποιες αλλαγές, βέβαια, μετά από παρατηρήσεις και ενστάσεις βουλευτών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες θέλουν μετατροπές σε σημεία που αφορούν στο καθεστώς εργασίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, όχι όμως σε ότι αφορά την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση τους. 

«Θα πρόκειται για καθολικό και ολοκληρωμένο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Φροντίδας, το οποίο η χώρα μας στερείται, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα», τόνισε η κ. Μακρή, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. «Κάποιοι ανησυχούν ή δεν επιθυμούν να ξεβολευτούν, αλλά το κριτήριο δεν είναι η ικανοποίηση του γιατρού, αλλά η παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ», προσέθεσε η Υφυπουργός Υγείας.
Όπως σημείωσε, θα συσταθούν κέντρα υγείας αστικού τύπου, εντός των τειχών των πόλεων.
Οι γιατροί
Από την πλευρά τους, οι Γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία τους και καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που συνδιοργανώνεται με τους συναδέλφους τους από τα δημόσια νοσοκομεία, την Πέμπτη, έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση για να εξετάσει τις εξελίξεις.
«Οι γιατροί οφείλουμε με τη μαζική συμμετοχή μας να διαδηλώσουμε απαιτώντας το σταμάτημα του εμπαιγμού και την απόσυρση του προσχηματικού για την πρωτοβάθμια υγεία νομοσχεδίου», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία τους.
Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας πραγματοποιεί στάση εργασίας (11.00-15.00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αριστοτέλους στις 13.00, αξιώνοντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου