Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Διαφωνίες χωρίς όμως ουσιαστικές αλλαγές στην περίθαλψη των ασθενών διατυπώνει αιφνιδιαστικά το ΠΑΣΟΚ για τον νέο ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή μάλιστα που το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή. 
 
Τα στελέχη του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ παραχώρησαν σήμερα  συνέντευξη Τύπου προκείμενου να παρουσιάσουν το δικό τους συμπληρωμένο και πλήρες όπως λένε, σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 
 
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας αλλά μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Τάκης Ρήγας, συνεπικουρούμενοι από τη Γενική  Γραμματέα του υπουργείου υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, έκαναν εκτενείς αναφορές σε νόμους  που ψήφισε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα αλλά "δεν εφαρμόστηκαν ποτέ από τις επόμενες κυβερνήσεις".
 
Εκφράσεις που συνδυάστηκαν με το έντονο προεκλογικό κλίμα που υπάρχει τις τελευταίες ήμερες με αφορμή και τις δημοσκοπήσεις, όπου τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
 
Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ
 
Όχι τα ...φώτα αλλά το όνομα στο νέο φορέα το ΠΕΔΥ αλλάζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και το ονομάζουν πλέον εθνικό δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας δηλαδή ΕΔΥΠΥ. 
Επί της ουσίας, το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου, ζητά να μην καταργηθούν οι θέσεις των γιατρών που δε θα ενταχθούν στο νέο φορέα και να καλυφθούν με νέες προσλήψεις. 
 
Επίσης υιοθετεί νέο άρθρο για τις κλινικές μιας ημέρας που τελικά είχε αφαιρέσει πλήρως ο Άδωνις Γεωργιάδης  από το νομοσχέδιο. 
 
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο για τις κλινικές μίας ημέρας προτείνει να ισχύσει και για τον δημόσιο τομέα, να υπάρξουν συνεργασίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα μέσω ΣΔΙΤ, να είναι η παρουσία αναισθησιολόγου υποχρεωτική στις κλινικές αυτές άλλα και σειρά άλλων προϋποθέσεων για να λειτουργήσουν. 
 
Επ αυτού το ΠΑΣΟΚ ζητά να υπάρξουν σφαιρικοί προϋπολογισμοι για τις συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών ώστε να μείνουν και οι νέοι γιατροί στην περιφέρεια. Τι σημαίνει αυτό;
 
Ότι θα διατίθενται συγκεκριμένα κονδύλια για τις εξετάσεις του πληθυσμού και αν αυξάνονται τότε θα μειώνεται η τιμή της εξέτασης και ο γιατρός θα εισπράττει λιγότερα για κάθε ασθενή.
 
Στο μεταξύ το απόγευμα στις 6 τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθούν  εκ νέου με τον Άδωνι Γεωργιάδη για να θέσουν τις αντιρρήσεις τους στο νομοσχέδιο. Πάντως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δε εξέφρασαν την πρόθεση τους να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο που αφορά το νέο ΕΟΠΥΥ.