Από τα τσιγάρα το ισοδύναμο του '25ευρου'

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Καταργείται, πριν καλά – καλά εφαρμοστεί το 'εισιτήριο' των 25 ευρώ.

Κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε να ισχύσει ως ισοδύναμο μέτρο η επιβάρυνση 5 λεπτών ανά πακέτο τσιγάρου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει, σε ετήσια βάση, 40 εκατομμύρια ευρώ, όσα προϋπολόγιζε να πάρει από το μέτρο του '25ευρου'.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, υπήρξαν τρεις εναλλακτικές προτάσεις, αλλά με εντολή του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών επελέγη η συγκεκριμένη.

Στη συνάντηση συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Κρεμαστινός, Πρωτόπαπας, Δερβένης και Ρήγας.

Αξία

Η δημοσιονομική αξία του μέτρου αμφισβητήθηκε έντονα, με τον καθηγητή του London School of Economics κ. Ηλία Μόσιαλο να εκτιμά ότι η ετήσια απόδοσή του δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός πραγματικότητας ήταν και οι κοινωνικές του αναφορές, καθώς από την καταβολή του εξαιρούνταν οι ένστολοι, αλλά όχι οι άνεργοι!

Σε μία επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πρόσφατα πως εάν εξαιρούνταν οι άνεργοι, η οικονομική αξία του μέτρου θα μειωνόταν στο μισό...

Η κατάργηση του 'εισιτηρίου' είναι δυσμενής εξέλιξη για τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος - τις τελευταίες μέρες - το προπαγάνδιζε με ζήλο.

1 σχόλιο:

  1. ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΩΝΑΣΕΙΑΔΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΜΕΤΡΟ ΝΑ ΞΕΒΡΑΚΩΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟ...ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ...ΒΕΒΑΙΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ 120 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΗΚΓ 10 ΛΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΗΤΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή