Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τους επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για το μέτρο των 25 ευρώ.

Γραφείο Τύπου Υπουργού
Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σήμερα συνάντηση με τους επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, κ.κ Δημήτρη ΚρεμαστινόΧρήστο ΠρωτόπαπαΠαναγιώτη Ρήγα, Χρήστο Δερβένη και Κώστα Τσουμάκα. Στη σύσκεψη, επίσης, συμμετείχαν ο Υφυπουργός, κ. Αντώνης Μπέζας, καθώς και οι δύο γενικοί γραμματείς.
Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν οι εξής δηλώσεις:
κ Γεωργιάδης: «Το Υπουργείο Υγείας είχε πει από την αρχή ότι εφόσον βρεθεί δημοσιονομικό ισοδύναμο θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ. Σήμερα είχαμε διαρκείς επαφές και με το ΠΑΣΟΚ και με τον Υπουργό Οικονομικών και στη συνάντηση που είχαμε προ ολίγου αλλά και σε συμφωνία με τον κ. Πρωθυπουργό και τον κ. Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως, συμφωνήσαμε το μέτρο των 25 ευρώ να αντικατασταθεί από μία αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα κατά 5 λεπτά, χρήματα τα οποία θα κατατεθούν στον αντίστοιχο λογαριασμό των νοσοκομείων όπου θα καλύπτονταν τα 25 ευρώ. Κατά συνέπεια, με αυτήν την απόφαση, και την τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών έχει βρεθεί το δημοσιονομικό ισοδύναμο και άρα καταργείται το μέτρο των 25 ευρώ».

Ερ. Δημοσιογράφου: Και με αυτούς που έχουν ήδη πληρώσει; Αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ήδη πληρώσει;  
κ. Γεωργιάδης: «Ο νόμος ισχύει από την ημέρα που ισχύει».
Ερ. Δημοσιογράφου: Πείτε μας, καταργείται για όλους ή μόνο για τους ανέργους; 
κ. Γεωργιάδης: «Καταργείται για όλους. Το σύνολο των 25 ευρώ ήταν 40 εκατομμύρια προϋπολογισμός το χρόνο και το μέτρο το οποίο εμείς προτείναμε με τον κ. Υπουργό των Οικονομικών σήμερα τρία διαφορετικά μέτρα για δημοσιονομικά ισοδύναμα ή ένα από τα τρία το οποίο τελικώς επελέγη να έχει ακριβώς την ίδια δημοσιονομική απόδοση».
Ερ. Δημοσιογράφου: Σας απασχόλησε καθόλου και το θέμα του ενός ευρώ;
κ. Γεωργιάδης: «Όχι, συζητήσαμε για τα 25 ευρώ».
Ερ.  Δημοσιογράφου: Οπότε 5 λεπτά στο κάθε πακέτο…
κ. Γεωργιάδης: «Πέντε λεπτά στο κάθε πακέτο».
Ερ. Δημοσιογράφου: Δεν θα έχουμε κάτι άλλο, δηλαδή καπνόσημο, καταστήματα και αυτά που θα συμβάλλουν…
κ. Γεωργιάδης: «Όχι, άλλα σενάρια αυτά».
Ερ. Δημοσιογράφου: Πόσο θα εισπράξετε από τα τσιγάρα;
κ. Γεωργιάδης: «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια που θα είχαν την ίδια δημοσιονομική απόδοση. Από τα σενάρια αυτά επελέγη με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Πρωθυπουργού και του κ. Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως η αύξηση της τιμής του πακέτου των τσιγάρων και του χύμα καπνού,  του κομμένου καπνού,  κατά  5 λεπτά. Αυτά τα συγκεκριμένα 5 λεπτά θα πηγαίνουν όλα στους προϋπολογισμούς των δημοσίων νοσοκομείων».
Ερ. Δημοσιογράφου: Πόσο θα είναι το…
κ. Γεωργιάδης: «Είναι ακριβώς 40 εκατομμύρια η απόδοση αυτού του μέτρου  όσο δηλαδή είχε προϋπολογιστεί  και για το μέτρο των 25 ευρώ».
 Ερ. Δημοσιογράφου: Και από πότε θα ισχύει;
κ. Γεωργιάδης: «Η κατάθεση της τροπολογίας θα γίνει σήμερα και όπως ξέρετε στους σχετικούς νόμους ισχύει από την κατάθεση».
Ερ. Δημοσιογράφου: Μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας θα συνεχίσει να εισπράττεται το ποσό των 25 ευρώ;
κ. Γεωργιάδης: «Όχι. Φυσικά, εφόσον από σήμερα κατατίθεται η τροπολογία σταματάει η καταβολή των  25 ευρώ».
Ερ. Δημοσιογράφου: Τα άλλα σενάρια μπορείτε να μας πείτε ποια ήταν;
κ Γεωργιάδης: «Δεν έχει σημασία αυτό».
Ερ. Δημοσιογράφου: Υπήρχε η πληροφορία, κ. καθηγητά, ότι είχατε έρθει με σκληρή γραμμή. Είναι έτσι;
κ. Κρεμαστινός: «Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σήμερα το μεσημέρι ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία. Κατόπιν τούτου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βεβαίως εξέφρασε την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, όπως σας είπε και ο Υπουργός Υγείας, βρήκαν τη λύση του ισοδυνάμου, οπότε όλοι είναι ικανοποιημένοι. Και δε θα επιβαρυνθεί κανένας και η επιβάρυνση των πέντε λεπτών είναι περίπου αστεία, οπότε έχει επιτευχθεί ο στόχος. Δε θα έχουμε επιβάρυνση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία».
Ερ. Δημοσιογράφου: Για το ένα ευρώ, θα ρωτήσω πάλι, στις συνταγές που θα αρχίσει αύριο να ισχύει;
κ. Κρεμαστινός: «Αυτό είναι θέμα του Υπουργείου. Η δική μας θέση  –τη γνωρίζετε- είναι ότι δε θέλουμε επιβάρυνση περαιτέρω, οποιαδήποτε, στο χώρο της υγείας, βεβαίως και στο ένα ευρώ».
Ερ. Δημοσιογράφου: Μη φτάσουμε να ψάχνουν και εκεί ισοδύναμα…
κ. Κρεμαστινός: «Αυτό θα το δούμε αλλά αυτή τη στιγμή λύσαμε το μεγάλο θέμα».
Ερ. Δημοσιογράφου: Πάντως και στη μια και στην άλλη περίπτωση στον κόσμο το μεταφέρετε το βάρος.
κ. Κρεμαστινός: «Αν εσείς νομίζετε ότι τα πέντε λεπτά είναι επιβάρυνση, εγώ μακάρι να μπορούσα να βάλω προσωπικά ένα ευρώ και να σταματήσει το κάπνισμα ο κόσμος.  Μιλάω ως καρδιολόγος».
Ερ. Δημοσιογράφου: Υπάρχει περίπτωση να τεθεί θέμα και για το ένα ευρώ; Να θέσετε θέμα για το ένα ευρώ ανά συνταγή; Να ζητήσετε άλλα ισοδύναμα;
κ. Κρεμαστινός: «Σε αυτή τη φάση είπαμε την άποψή μας».
Ερ. Δημοσιογράφου: Ότι διαφωνείτε με αυτό;
κ. Κρεμαστινός: «Διαφωνούμε. Αν έρθει ο νόμος στη Βουλή, θα το δούμε».
Ερ. Δημοσιογράφου: Όχι όχι…
κ. Γεωργιάδης: «Το μέτρο του ενός ευρώ ισχύει από αύριο». 
κ. Κρεμαστινός: Αν έρθει ο νόμος στη Βουλή…
Ερ. Δημοσιογράφου: Έφερε σχετική τροπολογία το ΚΚΕ, ζητώντας και την κατάργηση και του ενός ευρώ. Θα σκεφτείτε προφανώς στη διαδικασία της ψηφοφορίας;
 κ. Κρεμαστινός: «Αυτό θα το αποφασίσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».
Ερ. Δημοσιογράφου: Πόσα αναμένεται να εισπράξετε από το ένα ευρώ, κ. Υπουργέ;
κ. Γεωργιάδης: «Η συζήτηση σήμερα είναι για τα 25 ευρώ».
κ. Κρεμαστινός: «Εκείνο που έχει σημασία και πρέπει να πω, είναι ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενθέρμως υιοθέτησε αυτή την άποψη».
Ερ. Δημοσιογράφου: κ. Υπουργέ, μπορούμε να ρωτήσουμε κάτι ακόμα; Με τον ΕΟΠΥΥ τι θα γίνει; Με την κινητικότητα;
κ. Γεωργιάδης: «Ο σχεδιασμός είναι την Παρασκευή να καταθέσουμε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει τις διαδικασίες της μετατροπής του ΕΟΠΥΥ, από αγοραστή και πάροχο, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Και τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας και της μεταφοράς των εργαζομένων από τον ΕΟΠΥΥ στις υγειονομικές περιφέρειες. Κατά συνέπεια την Παρασκευή ξεκινά η διαδικασία».
Ερ. Δημοσιογράφου: Πόσοι θα είναι αυτοί που θα μπουν σε κινητικότητα;
κ. Γεωργιάδης: «Στο σύνολο είναι περίπου –δε λέω ακριβές νούμερο, διότι αυτά είναι υπό διαμόρφωση- 8.000».
Ερ. Δημοσιογράφου: Και είναι αληθές ότι δε θα εμπλακεί το ΑΣΕΠ αλλά η αξιολόγηση των γιατρών θα γίνει μέσω ειδικών επιτροπών;
κ. Γεωργιάδης: «Πρώτα από όλα το ΑΣΕΠ δεν αξιολογεί τους γιατρούς. Οι γιατροί εξαιρούνται από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία αυτή, διότι εδώ έχουμε ολόκληρες μονάδες που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα και όχι μέρος των εργαζομένων στην κάθε μονάδα, όπως έγινε με τα νοσοκομεία το καλοκαίρι, οπότε να έρθει το ΑΣΕΠ και να μοριοδοτήσει πού θα έμπαιναν και πού δε θα έμπαιναν. Επειδή εδώ ολόκληρες οι μονάδες, καθ’ ολοκληρίαν, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα, δεν υπάρχει λόγος να εμπλακεί το ΑΣΕΠ και να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας. Στόχος μας είναι η διαδικασία να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα και να έχουμε πάρα πολύ γρήγορα σε λειτουργία το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου