Ποιοι εξαιρούνται από το 'χαράτσι' των 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ

Τις εξαιρέσεις από την πληρωμή 'εισιτηρίου' 25 ευρώ από όλους τους ασθενείς που θα νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία, καθόρισε ο υπουργός Υγείας.
Με εγκύκλιό του, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ενημερώνει τις διοικήσεις των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ότι το μέτρο που περιλαμβάνεται στον νόμο 4093/12, ισχύει κανονικά.
Επεκτείνεται, δε, στο σύνολο των ασθενών, ενώ ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι το '25ευρο' θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:
'Από 1ης Ιανουαρίου 2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ.
Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόµενης καταβολής για το εξέταστρο'.

Εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, από την καταβολή εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες ασθενών:
Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονοµικής αδυναµίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόµιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν πιστοποιηµένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ποσοστό αναπηρίας 80%.

Για συγκεκριµένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούµενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρµογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.
ΠΗΓΗ: Δ.Κ. Iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου