Τι αλλάζει το 2014 στην τήρηση των φορολογικών στοιχείων από τους γιατρούς

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί με την απειλή να φορολογηθούν δύο φορές για τις ίδιες υπηρεσίες, αφού τον φόρο που τους παρακράτησε ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί να τον αποδώσει στις αρμόδιες ΔΟΥ. Αποτέλεσμα είναι, οι ΔΟΥ των γιατρών και το σύστημα TAXIS του Υπουργείου Οικονομικών να μην έχουν ενημερωθεί ακόμη για τους παρακρατηθέντες φόρους και να κινδυνεύουν να «ξαναφορολογήσουν» τους γιατρούς γι αυτά που ήδη έχουν πληρώσει.


Τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στους γιατρούς η κωλυσιεργία του συστήματος, την κατέδειξε επανειλημμένα ο ΙΣΑ κατά τη διάρκεια του 2013, προειδοποιώντας τους ιθύνοντες ότι πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, διότι οι γιατροί κινδυνεύουν να ξαναπληρώσουν από την άδεια τσέπη τους αυτά που πλήρωσαν.

Συγκεκριμένα, για το πρόβλημα της καθυστέρησης της απόδοσης των παρακρατηθέντων από τον ΕΟΠΥΥ ποσών στις εφορίες που οφείλεται στην αδυναμία των κατά τόπους ΔΟΥ να αποδώσουν έγκαιρα τα ποσά στις αρμόδιες ανά γιατρό ΔΟΥ, ο ΙΣΑ τόνισε ότι οι γιατροί κινδυνεύουν ακόμη και από κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, για αυτό η επίλυση του θέματος πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.
Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Υφυπουργό, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του ΙΣΑ κατέστησε σαφές το ΕΠΕΙΓΟΝ και το ΜΕΙΖΟΝ του προβλήματος και ζήτησε να βρεθεί λύση στη διασύνδεση του ΕΟΠΥΥ, των ΔΟΥ και του Υπουργείου Οικονομικών για την ενημέρωση της φορολογικής απόδοσης των γιατρών.

Στις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης και ο Ταμίας του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκος στις 30 Αυγούστου 2013 και στις 18 Οκτωβρίου 2013, ο Γενικός Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών Χ Θεοχάρης, πρότεινε η απόδοση των παρακρατούμενων φόρων να γίνεται απ’ ευθείας από τον ΕΟΠΥΥ μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ και της ταυτότητας οφειλής του κάθε φορολογούμενου, μέτρο που υποσχέθηκε ότι θα ίσχυε από τον Νοέμβριο του 2013, προκειμένου να εξυπηρετούντο οι γιατροί.

Παρά τις συναντήσεις και τις σχετικές επιστολές του ΙΣΑ προς το Υπουργείου Οικονομικών και τον ΕΟΠΥΥ, η τελευταία εκ των οποίων ήταν στις 21 Νοεμβρίου 2013, δεν έχει δοθεί καμία λύση έως τώραστο πρόβλημα.

Επιπλέον, στις συναντήσεις του με τους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και μετά από την εφαρμογή του φορολογικού μηχανισμού σήμανσης το 2013, ο ΙΣΑ έθεσε επανειλημμενωs το ερώτημα,ποιο καθεστώς θα ισχύει στους ελευθεροεπαγγελματίες, δεδομένης της εφαρμογής των αντίστοιχων διατάξεων στις Ιατρικές εταιρείες. Επειδή μέχρι προσφάτως δεν είχαν δοθεί σαφείς εξηγήσεις, απέστειλε στις 23 Δεκεμβρίου 2013, εκ νέου επείγουσα επιστολή στον ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών με σχετικά ερωτήματα. Απάντηση δεν εχει δοθεί ούτε για αυτά.

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της μελέτης που έκανε η Οικονομική Υπηρεσία του ΙΣΑ στην ισχύουσα από 1/1/2014 κατάσταση, ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι:

1) Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) καταργείται από 1 Ιανουαρίου 2014 το πρόσθετο βιβλίο ασθενών για τις ιατρικές υπηρεσίες και ως εκ τούτουκαταργούνται και οι αθεώρητες Α.Π.Υ. για τις επισκέψεις εντός ιατρείου.

2) Αναμένοντας διευκρινίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών και αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα δοθεί περίοδος προσαρμογής, μπορούμε να πούμε τα εξης:

- Για τους ιδιώτες ασθενείς (ανεξάρτητα, αν είναι εντός η εκτός ιατρείου), οι γιατροί πλέον, θα εκδίδουν, είτε θεωρημένες Α.Π.Υ., είτε θα χρησιμοποιούν τον ειδικό φορολογικό μηχανισμό σήμανσης για έκδοση αθεώρητων μηχανογραφικών Α.Π.Υ.

- Όσον αφορά στη χρήση ταμειακών μηχανών, περιμένουμε τις οδηγίες του Υπουργείου για την υποχρέωση ένταξης των γιατρών σε αυτό το μέτρο απεικόνισης λιανικών συναλλαγών.

- Προτείνουμε στους γιατρούς μέλη μας να συμβουλευτούν τους λογιστές τους για τη χρήση κυρίως των ειδικών φορολογικών μηχανισμών, αφού σκοπός του Υπουργείου είναι η on line διασύνδεση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών και κατ' επέκταση ο άμεσος φορολογικός έλεγχός τους, έστω και σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Άρα, ίσως και να είναι αναπόφευκτη η χρήση κάποιου τύπου φορολογικού μηχανισμού.

Τέλος, θυμίζουμε ότι κάθε Τρίτη 11πμ – 2μμ, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν συμβουλευτικής για όλους τους γιατρούς μέλη του ΙΣΑ από το Φοροτεχνικό Σύμβουλο του ΙΣΑ και την Οικονομική Υπηρεσία.

Ο ΙΣΑ βρίσκεται σε επιφυλακή, αναμένοντας τις περαιτέρω οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αλλαγές στον Κ.Φ.Α.Σ. αλλά και την περίοδο προσαρμογής των γιατρών σε αυτών.

Για τα ζητήματα αυτά που άπτονται της επαγγελματικής επιβίωσης των γιατρών της Αθήνας,θα υπάρξει τις προσεχείς μέρες συνάντηση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για διευκρινίσεις στα φλέγοντα αυτά προβλήματα των γιατρών και κυρίως για την άμεση διευθέτηση και οριστική επίλυση της απόδοσης των παρακρατηθέντων φόρων.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

2 σχόλια:

  1. Η συνάντηση του κ.Πατούλη θα έπρεπε να είχε γίνει προ μηνός τουλάχιστον, έστω κι αν έπαιρνε κάποιες προφορικές (=όχι επίσημες @ γραπτές) κατευθύνσεις προς τα μέλη του ΙΣΑ.To γράφω αυτό,γιατί αύριο 2/1/2014, θα είμαστε «τυπικά ή ουσιαστικά παράνομοι»,γιατί δεν θα έχουμε θεωρημένα τα μπλοκ των αποδείξεων που εκδίδουμε εντός του ιατρείου μας! Βέβαια,σε ένα σοβαρό κράτος,οι σοβαρές διευκρινίσεις για τα σοβαρά θέματα,όπως τα φορολογικά,που αφορούν στη δική μας περίπτωση,δηλ. τους γνωστούς στόχους της κοινωνίας,όπως είναι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί,θα έπρεπε να δίνονται με την ΕΓΚΑΙΡΗ έκδοση ξεκάθαρων διευκρινιστικών εγκυκλίων (ΠΟΛ) από το Υπουργείο Οικονομικών και ΟΧΙ με:1. την ανακοίνωση από τηλεοράσεως,2.συνδικαλιστική ενημέρωση από έναν μόνον πρόεδρο ενός μόνον ιατρικού συλλόγου (πού είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος;;),3.τη χρήση twitter,όπως έκανε προχθές ο κύριος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων,4.την έκδοση δελτίου τύπου κοκ!!!Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ σοβαρή δουλειά σε αυτόν τον τόπο, όταν όλοι βρίσκονται συνεχώς στα πάνελς και όχι στα γραφεία τους.Είναι από τις λίγες φορές που τόσοι πολλοί λογιστές σήκωσαν ψηλά τα χέρια για τη διάταξη του Κ.Φ.Α.Σ. που αφορά τους γιατρούς.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! Κων/νος Καρύδης,ΠαιδίατροςΛοιμωξιολόγος,Αθήνα,kkarydis@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΣΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥΣ ,,ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΧΑΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΙΧΝΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΑΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή