Δύο βήματα πριν από την ιδιωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Με αργά και καλά μελετημένα επικοινωνιακά βήματα περνά η κυβέρνηση και ο Αδωνις Γεωργιάδης όλες τις αλλαγές στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ώστε κάτω από τα μάτια ασθενών και εργαζομένων να τον μετατρέψουν εν μια νυκτί σε ιδιωτικό.

Και αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι συνήθεις φράσεις, ότι «η κυβέρνηση ξεπουλά την περιουσία του ελληνικού λαού στο μεγάλο κεφάλαιο», φάνταζαν λίγο οπισθοδρομικές και γραφικές, τελικά σήμερα επιβεβαιώνονται πλήρως.

Και στο έργο της ιδιωτικοποίησης του ΕΟΠΥΥ, που απλώς χαρακτηρίζεται πια με το βαρύγδουπο τίτλο «αγοραστής υπηρεσιών», φαίνεται να συμβάλλουν άθελά τους και οι γιατροί, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, κάνοντας τα πολυϊατρεία να υπολειτουργούν και δίνοντας ένα ισχυρό επιχείρημα στον κ. Γεωργιάδη να προχωρήσει χωρίς εκείνους για... εκείνους.

Άλλωστε η κινητικότητα του προσωπικού δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ακόμη και εντός της εβδομάδας, καθώς η κυβέρνηση, έχοντας σύμμαχό της τους Γερμανούς της Task Force και τους τροϊκανούς, νιώθει ισχυροποιημένη επικοινωνιακά, παρά τη σκληρή πραγματικότητα.

Αλλαγές σε δύο μέτωπα

Δύο είναι τα βασικά βήματα που περιλαμβάνει το σχέδιο Γεωργιάδη για τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα εάν θα συμμετάσχουν ή όχι οι γιατροί στο συγκεκριμένο εγχείρημα:

1 Το πρώτο αφορά την... εκκαθάριση του προσωπικού, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τον Φεβρουάριο. Και αν κάποιοι γιατροί αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το σύστημα και να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, τόσο καλύτερα για τον τηλε-υπουργό, που θα απαλλαγεί απ' αυτούς.

2 Το δεύτερο βήμα αφορά τα λουκέτα που θα πέσουν στα πολυϊατρεία μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014, χωρίς να αποκλείεται λόγω των εξελίξεων να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Έστω κι αν ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί προς στιγμήν να αποφύγει το θέμα μέχρι να κλείσει το μέτωπο με τους γιατρούς, ένα είναι βέβαιον: τα λουκέτα αυτά δεν θα είναι λίγα.

Σε λίγο καιρό τα κλασικά πολυϊατρείο δεν θα υπάρχουν, καθώς θα συγχωνευθούν (τα περισσότερα τουλάχιστον) με τα κέντρα υγείας, ώστε να αποτελέσουν μεγάλες μονάδες Υγείας 24ωρης λειτουργίας. Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), ενώ κατά την Task Force οι δομές που σήμερα είναι ενταγμένες στον ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι:

* 47 Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας.

* 53 Τοπικές Μονάδες Υγείας.

* 1 Πολυϊατρείο του πρώην ΤΑΞΥ.

* 98 Τοπικά Ιατρεία (88 στα ιατρεία του ΙΚΑ και 10 με γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή Κ.Υ.) που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας.

* 25 λοιποί αποκεντρωμένοι σχηματισμοί που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας.

* 113 Υπηρεσίες Υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν ενταγμένες στις Υπηρεσίες Ασφάλισης (27 στα ιατρεία του ΙΚΑ και 86 με γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία).

* 7 Σταθμοί Αμεσης Βοήθειας (ΣΑΒ) που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας.

* 59 Σταθμοί Προστασίας Μάνας-Παιδιού και Εφήβου, που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας.

* 9 Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας.

* 1 Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής.

* 2 Κέντρα Παιδοψυχικής Υγιεινής.

* 1 Διαγνωστικό Κέντρο και Ιατρικής της Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου