Λιαρόπουλος: αντικατάσταση των εισφορών υγείας από την γενική φορολογία

Την κατάργηση των εισφορών υγείας και  την αντικατάσταση των δαπανών υγείας με κονδύλι από την γενική φορολογία, πρότεινε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο τμήμα Νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος μιλώντας στην Διάσκεψη για την Μεταρρύθμιση Υγείας στο Μέγαρο Μουσικής.

Να σημειωθεί ότι ήδη η χώρα μας διαθέτει μία ακριβή σχετικά υγεία και φυσικά όχι προσβάσιμη από όλους, καθώς από πολλούς καθηγητές υγείας, τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ένα δίκαιο και αποδοτικό σύστημα, ενώ η κρίση, δημιούργησε μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.

Συνολικά οι δαπάνες υγείας ανέρχονται στην χώρα μας σε 10,4 δις ευρώ και η συμμετοχή των ελλήνων πολιτών σε αυτές στο 53,2%.

 Το 2011 οι συνολικές δαπάνες για την υγεία, όπως αναφέρει ο Ριζοσπάστης, ανήλθαν σε 18,8 δις ευρώ εκ των οποίων  12,4 δις ευρώ  (66%) ήταν δημόσιες και 6,4 δις ευρώ (34%) ήταν ιδιωτικές δηλαδή άμεσες πληρωμές για υπηρεσίες και φάρμακα ή μέσω ιδιωτικών ασφαλίσεων.

Από τα 12,4 δις ευρώ των δημοσίων δαπανών, τα 7 δις ευρώ καταβλήθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα 5,4 δις ευρώ από το κράτος και αφορούσαν μισθούς και λειτουργίες των δημοσίων δομών υγείας (μάλιστα τα ποσά αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελούν χρήματα των πολιτών).

Από τα 7 δις ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων, τα 4 δις ευρώ ήταν
ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων (εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών) και τα υπόλοιπα 3 δις ευρώ ήταν επιχορηγήσεις του κράτους προς τα Ταμεία  (που και αυτά αποτελούν χρήματα του ελληνικού λαού).

Προκύπτει δηλαδή με βάση τα στοιχεία, ότι 10,4 δις ευρώ  (53,2% ) από τα 18,8 δις ευρώ των συνολικών δημόσιων δαπανών, προέρχονται από άμεσες πληρωμές των πολιτών.


Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου