ΚΕΠΑ: τροπολογία για παράταση συντάξεων ψηφίζεται σήμερα

Τροπολογία για την παράταση των συντάξεων για όσες υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κατατέθηκε και έγινε δεκτή ως κατεπείγουσα στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής.

Την τροπολογία εισηγήθηκε το υπουργείο Εργασίας και τη ρύθμιση υποστήριξε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ενημερώνοντας ότι «η προσωρινή αυτή τακτοποίηση του θέματος έχει χρονικό ορίζοντα την 28η Φεβρουαρίου του 2014».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα χρειαστεί καμία περαιτέρω παράταση, αφού «το 2014 θα είναι η χρονιά της απόλυτης εξομάλυνσης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «το θέμα ήταν λυμένο μέσα στο 2013, αλλά η απεργία των γιατρών δημιούργησε νέα δεδομένα».

Σημείωσε, ότι ο θεσμός των ΚΕΠΑ ήταν έτοιμος μέσα στο 2013, ώστε η απονομή της σύνταξης να έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα αναμονής -επί παραδείγματι, στην Αθήνα έφτασε τον ένα με δύο μήνες- αφού είχε κλείσει η ψαλίδα των εκκρεμοτήτων που ο θεσμός εμφάνιζε ως αδυναμία.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή της στις 18 Δεκεμβρίου, η ΕΣΑμεΑ ζητούσε, μεταξύ άλλων, να δοθεί με τροπολογία παράταση των συντάξεων, των επιδομάτων αναπηρίας και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των δικαιούχων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 σε όσους περιμένουν την εξέτασή τους από τα ΚΕΠΑ, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν εξεταστεί σχεδόν 20.000 άτομα με αναπηρία και, εκτός Αττικής, η αναμονή για εξέταση για νευρολογικές και ψυχιατρικές περιπτώσεις είναι 4-5 μήνες. Ανέφερε δε ότι μεγάλες καθυστερήσεις υπήρχαν και πριν την απεργία των γιατρών.

Ο φορέας σημείωνε στην ανακοίνωσή του ότι η παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2014, στην οποία προσανατολιζόταν το υπουργείο Εργασίας, θα μας φέρει τέλος Φεβρουαρίου «πάλι στο σημείο μηδέν, όπως και σήμερα».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου