Εφορία : Περίοδος χάριτος για τις φορολογικές ταμειακές μηχανές

Τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 πλήρως τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Στοιχείων (ΚΦΑΣ) στο σκέλος της υποχρέωσης ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και επιχειρήσεων, να εκδίδουν αποδείξεις μέσω φορολογικού μηχανισμού, επανέλαβε χθες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Απαντώντας μέσω twitter σε αναφορά φορολογουμένου για το εάν από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα ισχύσει κανονικά η υποβολή μηναίων συγκεντρωτικών καταστάσεων, αλλά και οι φορολογικές ταμειακές μηχανές για ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως θα ισχύσουν όλα κανονικά. "Θα δώσουμε το χρόνο προσαρμογής που χρειάζεται", ανέφερε ο κ. Θεοχάρης , αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξει "περίοδος χάριτος".

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Στοιχείων, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών για την παροχή υπηρεσιών, είτε χειρόγραφα από θεωρημένο στέλεχος, είτε μηχανογραφικά (με τη χρήση ταμειακών) στους υπόχρεους, που αποκτούν εισόδημα από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα.

Όσοι από τους παραπάνω ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικής ταμειακής μηχανής, υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, τουλάχιστον για τη δραστηριότητα τους αυτή, με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής.

6 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που υπάρχει το twitter,κι ενημερωνόμαστε....τρομάρα μας! Ουδείς ιατρικός σύλλογος, εξ όσων γνωρίζω, έχει ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ να ενημερώσει τους ελευθεροεπαγγελματίες-μέλη του,με απλά λόγια,για τα φορολογικώς ισχύοντα από 1.1.2014.Κι όμως! Η ΠΟΛ 1036/22.2.2013-ναι σωστά διαβάσατε,του Φεβρουαρίου του 2013- είναι σαφέστατη! Φαίνεται ότι γιατροί σε αυτή τη χώρα είναι μόνο οι εργαζόμενοι συνάδελφοι στο δημόσιο τομέα και μόνον αυτοί έχουν προβλήματα...Eυχαριστώ για τη φιλοξενία κ.Τσέρκη και πάλι μπράβο για τα θέματα που αναδεικνύετε. Κων/νος Καρύδης,Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος,Αθήνα,kkarydis@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρα απο την 1-1-14 θα πρεπει να κοβουμε ΘΕΩΡΗΜΕΝΕΣ αποδειξεις για τους ασθενεις του ιατρειου?Τερμα πια οι ΑΘΕΩΡΗΤΕΣ βασει ΑΥΟ ΠΟΛ κλπ?Το βιβλιο ασθενων θα ισχυει?Και τελος, ειμαστε στις 27-12-13 με 1 και μιση εργασιμη ακομη και ακομη δεν εχουν αποφασισει στο υπουργειο οικονομικων αν και τι πρεπει να κανουμε απο την πρωτη του χρονου?ΘΑ δουμε ποια θα ναι η περιοδος προσαρμογης κι αν σε αυτο το διαστημα δεν μας σκισουν στα προστιμα οι "ελεγκτικοι μηχανισμοι".Παντως αν υπαρχει συναδελφος που εχει "προσαρμοστει" αν μπορει ας μας πει τι ακριβως εχει κανει και με ποια διαδικασια (πχ αγορασε ταμειακη ,ποια ,πηγε στην εφορια,ηταν ευκολη διαδικασια κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασε την ΠΟΛ που αναφέρει παραπάνω ο συνάδελφος Κ.Κ.& θα καταλάβεις.Δεν φταις εσύ αν κάποιοι μιλούν για ταμειακές μηχανές στους γιατρούς!! Ένας "προσαρμοσμένος" χωρίς ταμειακή μηχανή που θα πάει στη ΔΟΥ του για θεώρηση των μπλοκ του που θα χρησιμοποιεί στο ιατρτείο του!

      Διαγραφή
    2. Kατ' αρχήν δεν είναι αρκετό να αγοράσουμε απλά ταμειακή μηχανή, απ' όσα κατάλαβα. Με βάση άλλη διάταξη από Μάιο και μετά τις καταστάσεις Πελατών-Προμηθευτών θα τις κάνουμε ανά μήνα και ανά τρίμηνο.
      http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/forologia/ypovolh_katastasewn_pelatwn_ana_mhna_apo_ton_maio.2571467.html
      Αρα θα πρέπει να βρίσκουμε εύκολα τα στοιχεία που χρειάζονται μιας και καταργείται το βιβλίο ασθενών και αυτό μάλλον σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουμε και κάποιο πρόγραμμα για τον υπολογιστή και η Φ.Τ.Μ. να μπορεί να συνδέεται με τον υπολογιστή. Τελικά οι θεοπάλαβοι θα μας κάνουν ΟΛΟΥΣ λογιστές; ή θα πρέπει να έχουμε πιο ταχτικά τον λογιστή στο ιατρείο με όλη την επι πλέον οικονομική επιβάρυνση.

      Διαγραφή
  3. Για τη διαδικασία θα πώ τα εξής (διατηρώ επιχείρηση με ταμειακές στη Πάτρα). Απλά επιλέγετε μια ταμειακή (καλύτερα θα ήταν μια μικρή σε μέγεθος και με ηλεκτρονικό ημερολόγιο ώστε να μπορείτε να πάρετε εύκολα να εκδίδετε ότι αναφορές ζητηθούν με κόστος γύρω στα 320€ με ΦΠΑ), την τοποθετείτε στο γραφείο σας και είστε έτοιμοι να εκδώστε ΑΛΣ (αποδείξεις Λιανικών Συναλλαγών). Ο πωλητής θα σας δώσει το βιβλιάριο συντήρησης της μηχανής που πρέπει να το δώσετε μέσα σε 10 ημέρες στο λογιστή σας για να ενημερώσει την εφορία. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε φορολογικό μηχανισμό αντί για ταμειακή, αλλά το κόστος κτήσης είναι πολύ μεγαλύτερο και θα υπάρχει και ετήσιο κόστος συντήρησης. Επιπλέον μου φαίνεται δύσκολο, τελευταία στιγμή να σας εξυπηρετήσουμε όλους με προγράμματα, αφού χρειάζεται εκπαίδευση, εξατομίκευση της λύσης κλπ. Το βιβλίο ασθενών καταργείται σίγουρα από 01-01-14.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δείτε ταμειακές μηχανές εδώ http://www.mazikiestiasi.gr/ell/categories/%CE%A4%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%82__

    ΑπάντησηΔιαγραφή