Τρία σχέδια για τη σωτηρία του ΕΟΠΥΥ

της ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ - ΕΛΕΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  mtsilimigaki@e-typos.comΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΟΛΟΥ ΚΑΙ TO ΣΕΝΑΡΙΟ TOY ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


Ενώ είχαν προϋπολογιστεί 370 εκατ. ευρώ για τα διαγνωστικά το 2013, οι δαπάνες είχαν φτάσει ήδη 600 εκατ. στα τέλη Ιουλίου.
 
Η ηγεσία του υπ. Υγείας και του ΕΟΠΥΥ εξετάζει όλα τα δυνατά σχέδια για την «ανάνηψη»« του ϋπερταμείου, ακόμα και αυτό της κατάργησης του. Σε αυτή την περίπτωση όλοι σι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα εντάσσονταν μέσω της κινητικότητας στα ΕΣΥ.

 



Σχέδια πλήρους κατάργησης, επαναπροσδιορισμού του ρόλου του, αλλά και ισχυροποίησής του  ΕΟΠΥΥ εξετάζει αυτό τον καιρό n ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του Υπερταμείου υγειονομικής περίθαλψης, που «γεννήθηκε», χωρίς την απαραίτητη επαρκή χρηματοδότηση τον Ιανουάριο του 2012. Έγκυρες πληροφορίες του «ΕΤ.» αναφέρόυν ότι τα λογιστικά δεν... βγαίνουν πια και τα μοντέλα που εξετάζονται είναι τρία, με το ένα εξ αυτών να προβλέπει την πλήρη κατάργηση του Οργανισμού!
Η πρώτη ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι από το 2012 κιόλας ήταν να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ μόνο σε διαχειριστή της Πρωτοβάθμιας Υγείας (δηλαδή των εξετάσεων που κάνουμε εκτός νοσοκομείων) με αποτέλεσμα να πάψει να είναι και πάροχος υπηρεσιών Υγείας (να έχει δηλαδή πολυϊατρεία). .... -

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι σε μια τέτοια περίπτωση θα καταργούσαν όλα τα πολυϊατρεία (πρώην IΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ) και το υπερταμείο θα είχε ένα ετήσιο προϋπολογισμό τον οποίο θα διαχειριζόταν μοιράζοντας την «πίτα» σε παρόχους ιδιώτες (γιατρούς, διαγνωστικά, φαρμακοποιούς) και Δημοσίο (νοσοκομεία και κέντρα υγείας). Ολοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα εντάσσονταν τότε μέσω της κινητικότητας στο ΕΣΥ, εξυπηρετώντας διπλά την Πολιτεία με αύξηση κατά 6.000 άτομα της κινητικότητας στο Δημόσιο; και επίλυση των οικονομικών προβλημάτων του Οργανισμού.

To δεύτερο μοντέλο πόυ εξετάζεται είναι να καταργηθούν εντελώς ο ΕΟΠΥΥ αλλά και οι εισφορές μας υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρόταση αυτή έχει διατυπωθεί πρώτα από τον κ. Σ. Μάνο και υποστηρίζεται και από το ΚΚΕ, Αυτό που θα συμβεί μετά, θά είναι να υπάρξειμέσω της γενικής φορολογίας ένα ποσοστό εισφοράς για όλους τους πολίτες μέσω του οποίου θα μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δημόσιου χαρακτήρα με υψηλά στάνταρ. Οσο για την ιδιωτική περίθαλψη, θα παρέχεται προφανώς μόνο σε όσους έχουν να πληρώσουν ιδιωτικά.

Το «επικρατέστερο» μοντέλο ωστόσο φαίνεται ότι θα είναι αυτό που προτείνουν ειδικοί των οικονομικών της Υγείας... Πρόκειται για ένα μοντέλο ελεγχόμενου ανταγωνισμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα που δεν καταργεί τον ΕΟΠΥΥ αλλά διευρύνει σίγουρα τις πηγές των εσόδων του. Ετσι, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τη χρηματοδότηση από το κράτος, προτείνεται να υπάρχουν και ειδική φορολογία και ιδιωτικές δαπάνες για την Πρώτοβάθμια Υγεία. Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο θα μπορεί να εκπληρώνει με σαφώς μεγαλύτερη ευκολία τις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους παρά την ύφεση και την ανεργία, που έχουν περιορίσει τη δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν εισφορές, αλλά και το ΑΕΠ του κράτους, ποσοστό του οποίου πηγαίνει υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Η κατάσταση σήμερα
Αυτήν τη στιγμή, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ενώ είχαν προϋπολογιστεί για το 2013 συνολικά 370 εκατ. ευρώ για τα διαγνωστικά έχουμε ήδη στα τέλη Ιουλίου φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή αναμένεται να ξεφύγει n δαπάνη αυτή κατά 200% μέχρι το τέλος του. έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, στις 100 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται ετησίως στη χώρα, μόνο το 3% γίνεται σε Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και δημόσια νοσοκομεία, ενώ το υπόλοιπο 97% διενεργείται σε ιδιώτικά διαγνωστικά. To ίδιο ποσοστό προ 2ετίας κυμαινόταν στο 20% και άλλαξε δραματικά όταν δόθηκε n δυνατότητα στα 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους στον Οργανισμό να καταφεύγουν για τις εξετάσεις τους και σε ιδιωτικά διαγνωστικά πληρώνοντας 20% συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου