Διχάζει το υπουργείο Υγείας η αναδιαμόρφωση του ΕΟΠΥΥ

Του Δημήτρη Καραγιώργου
Κατά...ριπάς εκφράζονται οι αντιδράσεις στην προωθούμενη αλλαγή της μορφής του ΕΟΠΥΥ.
Αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ακόμη, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε υπέρμαχος της άποψης καθηγητών του χώρου, σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός θα πρέπει να μετατραπεί σε 'αγοραστή' υπηρεσιών Υγείας.
Σημειώνεται ότι σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ έχει διπλό ρόλο:
Είναι και 'αγοραστής', καθώς προμηθεύεται για τους ασφαλισμένους του υπηρεσίες από το δημόσιο και ιδιώτες παρόχους.
Είναι, επίσης, 'παραγωγός' υπηρεσιών, καθώς οι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης (κυρίως οι πρώην δομές του ΙΚΑ) εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε μία σειρά υπηρεσιών.

Κρας τεστ

Το πρόσφατο συνέδριο Health World 2013, αποτέλεσε ένα ισχυρό 'κρας τεστ' για την άποψη περί μετατροπής του Οργανισμού σε 'αγοραστή' υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή σχετικό δημοσίευμα του Iatronet.gr, μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός πρότεινε να διατηρηθεί ο σημερινός - διπλός ρόλος του Οργανισμού:
'Να ενισχυθεί οργανωτικά εντός του ΕΟΠΥΥ η διάκριση των δύο κλάδων του (παροχή – αγορά) και να εισαχθούν νέοι θεσμοί, όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η Επιτροπή Βέλτιστης Πρακτικής Κλινικού Ελέγχου, Σώμα Εμπειρογνωμόνων Υγείας (κατά το υπόδειγμα του ΣΟΕ)'.
Ανάλογη άποψη εξέφρασε - λίγες ώρες αργότερα - και ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας:
'Όσον αφορά τον ρόλο και την αποστολή του ΕΟΠΥΥ, ως παρόχου και αγοραστή υπηρεσιών Υγείας ταυτόχρονα, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφισβήτηση για δυο πράγματα:
Ότι ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρχει ισχυρή, δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
Ότι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα γίνουν χωρίς αιφνιδιασμούς και θα προέλθουν αξιοποιώντας τις μελέτες που έχουν γίνει, τη συσσωρευμένη εμπειρία των ειδικών και μετά από εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς'.

Τριβές

Εκτός των παραπάνω αντιδράσεων, το θέμα της κατάργησης των υπαρχουσών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΕΟΠΥΥ, προκαλεί τριβές (όπως ήταν αναμενόμενο) και στους γιατρούς του Οργανισμού.
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης καλείται τώρα να ισορροπήσει μεταξύ των εισηγήσεων που δέχεται, των εκτιμήσεων που ο ίδιος έχει κατά καιρούς εκφράσει, αλλά και των έντονων αντιδράσεων που έχουν πλέον εκφραστεί ανοικτά.

6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. καιρός ήταν να κλείσει πια αυτό το κέντρο διαφθοράς, αλλά βλέπεις έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να γίνει!!!

      Διαγραφή
  2. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ? ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ......ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ......ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ....ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ....ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΣΑΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ιδιωτες ιατροι δεν συμμετειχαν σε επιτροπες αναπηριας τυφλοτητας. Μηπως αυτοι που εβγαζαν τυφλους τους μισους Ελληνες ηταν επι το πλειστον ιατροι απο επιτροπες του ΙΚΑ και κατα δευτερο λογο νοσοκομειακοι? Σιγουρα οχι ιδιωτες. Μηπως τα κουτια των φαρμακων γεμιζαν τσαντες οταν εφευγε ενας ηλικιωμενος απο το ΙΚΑ? Μεχρι 31/12/2011 στους πολυπληθεις ασφαλισμενους του ΙΚΑ μονο οι ιατροι του ειχαν δικαιωμα συνταγογραφησης. Μηπως οταν πηγαινε καποιος ασφαλισμενος του ΙΚΑ σε ιατρειο του ταμειου για να γραψει το φαρμακο στο βιβλιαριο που του ειχε γραψει ο ιδιωτης ιατρος, δεν αλλαζε σε δευτερολεπτο σε σκευασμα προυιμησης του ιατρου του ΙΚΑ? Και με ποια κριτηρια ηταν καποιο σκευασμα προτιμησης στον Ιατρο του ΙΚΑ? Ολοι οι ασθενεις του ΙΚΑ γνωριζαν τι γινοταν μεσα εκει. Ας σταματησει λοιπον το γελειο οτι οι ιδιωτες βουλιαζουν τον ΕΟΠΥΥ. Το κεντρο διαφθορας ηταν αποκλειστικα και μονο το ΙΚΑ. Ας αναρωτηθουν λοιπον πρωτα απο ολα οι ιατροι του ιδρυματος γιατι η επισκεψιμοτητα επεσε κατω απο το 50%? Διοτι ο κοσμος δεν ειναι χαζος.....

      Διαγραφή
  3. Το ΙΚΑ σας έφταιξε πάλι!
    Βρήκατε τη ρίζα του προβλήματος...
    Δεν έχετε καταλάβει τι μας περιμένει όλους
    (κι όταν λέω όλους, εννοώ όλους)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας εφταιξε το ΙΚΑ. Μας εφταιξε ΚΑΙ το ΙΚΑ!!
      Μας φταει καθε πηγη κακοδιαχειρισης, κακης νοοτροπιας των εργαζομενων του, βολεματος, απαξιωσης της ανθρωπινης οντοτητας που περιμενει ωρες στην ουρα χωρις ανταποκριση και γενικα καθε πηγη διεφθαρμενης λειτουργιας.....Και φυσικα μας φταιει καθε τι που εμφανιζει το ΙΚΑ ως πανακεια, το μονο αδιαφθορο βιλαετι της επικρατειας, το μονο ιδρυμα του ελληνικου κρατους που λετουργει τοσο ευχαριστα για τον ελληνα αρρωστο.....
      Και εννοειται πως δεχομαστε το καθε τι αρκει να ειναι ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ....ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ....οχι μονο για μερικους. Ο,τι ισχυει να ισχυει για ολους....τοτε ισως να μαθουμε να αγωνιζομαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και για ΟΛΑ....

      Διαγραφή