Τι έγραψε ο Νίτσε για τους γιατρούς

΄΄ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, ΠΟΛΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ΄΄

Δεν υπάρχει σήμερα κανένα επάγγελμα που να μπορεί να ανέβει τόσο πολύ, όσο εκείνο του γιατρού, ειδικά επειδή οι πνευματικοί γιατροί, οι λεγόμενοι γιατροί των ψυχών, δεν ασκούν πια τις εξορκιστι­κές τους τέχνες κάτω από δημόσια επιδοκιμασία και αποφεύγονται από τους μορφωμένους ανθρώπους.

Η πιο υψηλή πνευματική ανάπτυξη ενός γιατρού δεν επιτυγχάνεται σήμερα όταν γνωρίζει τις πιο καλές και καινούριες μεθόδους και είναι ασκημένος σ' αυτές, και όταν μπορεί να βγάλει εκείνα τα γρήγορα συμπεράσματα, πηγαίνοντας από τα αποτελέσματα στις αιτίες, για τα οποία φημίζονται οι γιατροί οι καλοί στη διάγνωση.

Εκτός απ' αυτά πρέπει νά 'χει μια ευγλωττία που να προσαρμόζεται σε κάθε άτομο και να του βγάζει την καρδιά από το σώμα· μια αρρενωπότητα, μπρος στην οποία να το βάζει στα πόδια η μικροψυχία (το σαράκι όλων των αρρώστων)· μια ευλυγισία διπλωμάτη στη μεσολάβηση ανάμεσα σ' εκείνους που χρειάζονται χαρά για να γιατρευτούν και σ' εκείνους που πρέπει (και μπορούν) να προκαλέσουν χαρά για λόγους υγείας· τη λεπτότητα ενός  πράκτορα της αστυνομίας ή ενός δικηγόρου στο να καταλαβαίνει τα μυστικά μιας ψυχής, δίχως να τα προδίδει.

Κοντολογίς ένας καλός γιατρός σήμερα χρειάζεται τα τεχνάσματα και τα πλεονεκτήματα όλων των άλλων επαγγελμάτων: 
έτσι εξοπλισμέ­νος είναι σε θέση να γίνει ευεργέτης όλης της κoινωνίας, πολλαπλασιά­ζοντας τα καλά έργα, την πνευματική χαρά και γονιμότητα, προλαμβά­νοντας τις κακές σκέψεις, προθέσεις, παλιανθρωπιές (που η απεχθής πηγή τους είναι τόσο συχνά το υπογάστριο), δημιουργώντας μια πνευμα­τική -σωματική αριστοκρατία (προωθώντας γάμους και εμποδίζοντας γάμους)· αποκόβοντας με ευγένεια όλες τις λεγόμενες ψυχικές διαταρα­χές και τις τύψεις της συνειδήσεως: μόνον έτσι θα γίνει αυτός από "άν­θρωπος της ιατρικής" σωτήρας και δεν θα χρειάζεται πια να κάνει κανένα θαύμα. 

Ούτε και να σταυρώνεται.

2 σχόλια:

  1. Ich bin der gleichen meinung aber..κοινώς καλά τα λές μεγάλε..αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωσιακή σου ψυχοθεραπεία,αν και εφόσον την ενστερνιστούμε ως ιατροί,θα οδηγήσει σε αιώνια κατάθλιψη στο Ελλαδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εκει που σταματαει ο ανθρωπος,συνεχιζει ο Θεος και το θαυμα.. Καθε γιατροςσταυρωνεται -κατα μια εννοια-
    και καλειται σε θυσιαστικη αγαπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή