Οδηγίες επαγγελματικής χρήσης των social media για γιατρούς


Κατευθυντήριες οδηγίες για την επαγγελματική χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (social media) από πλευράς των γιατρών, δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACP) και η Ομοσπονδία των Κρατικών Ιατρικών Συμβουλίων (FSMB).
Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα των επικοινωνιών και της δημιουργίας περιεχομένου από χρήστες σε διαδικτυακές εφαρμογές, όπως οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα ιστολόγια (blogs), έχει αυξηθεί σημαντικά. Δεν έχει υπάρξει ωστόσο κάποια συγκεκριμένη πολιτική σχετικά με τα πρότυπα επαγγελματικής συμπεριφοράς των γιατρών στο ψηφιακό περιβάλλον.

Με σκοπό να καλύψει το κενό αυτό και να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τις βέλτιστες πρακτικές στην ψηφιακή επικοινωνία, οι δυο αμερικανικοί φορείς συστήνουν μεταξύ άλλων τις οδηγίες που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.
Επιπλέον, αναφορικά με την πρέπουσα συμπεριφορά η δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο αναδεικνύει τα εξής:
Όρια στην προσέγγιση: Η επαγγελματική απόσταση και η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι απαραίτητα στοιχεία και για τους γιατρούς και τους ασθενείς. Οι γιατροί συμβουλεύονται να μην προσθέσουν στις φιλικές επαφές τους ή να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς μέσω των προσωπικών κοινωνικών δικτύων. Θα πρέπει να εξοικειωθούν με τις ρυθμίσεις απορρήτου και να γνωρίζουν τους όρους χρήσης των πλατφόρμων που χρησιμοποιούν, καθώς και να επιλέξουν αυστηρές ρυθμίσεις προστασίας του προσωπικού τους λογαριασμού. Τα επαγγελματικά προφίλ θα πρέπει να δημιουργηθούν και να αξιοποιηθούν εφόσον έχουν κάποιο ρητό σκοπό, όπως η δικτύωση και η παρακολούθηση κοινότητας.
Έλεγχος: Οι γιατροί θα πρέπει ανά διαστήματα να πραγματοποιούν έλεγχο για την ακρίβεια των πληροφοριών που σχετίζονται με αυτούς σε ιστοσελίδες καθώς και άλλες online πηγές αξιολόγησης και να τις διορθώνουν.
Ψηφιακή παρακολούθηση των ασθενών: Η παρακολούθηση μέσω ψηφιακών δικτύων της προσωπικής συμπεριφοράς των ασθενών, όπως το αν έχουν σταματήσει το κάπνισμα ή αν τηρούν τη δίαιτά τους, θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στην εμπιστοσύνη μεταξύ γιατρού και ασθενή. Ωστόσο, οι γιατροί ενθαρρύνονται να εξετάσουν την πρόθεση αναζήτησης, ακόμα και αν αυτή επηρεάσει τη συνεχής θεραπεία του ασθενή, καθώς και το πως θα τεκμηριώσουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με τις επιπτώσεις στη φροντίδα που έχουν ορίσει.
Τέλος οι γιατροί προειδοποιούνται να αποφεύγουν τη δημοσίευση αμφιλεγόμενου ή αρνητικού περιεχομένου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου