Η παρέμβαση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) στην ημερίδα της ΕΣΔΥ για τους εμβολιασμούς των παιδιών

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών (22-27 Απριλίου) η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας διοργάνωσε την 24/4/2013 ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα με συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων.

Η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. ως νέος υπό ίδρυση φορέας δεν είχε προσκληθεί, αλλά τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής ήταν παρόντα στην ημερίδα. Kαταρχήν έκανε γνωστή την παρουσία της στην παριστάμενη Υφυπουργό Υγείας κ. Φ.Σκοπούλη, τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου, τις Καθηγήτριες και Καθηγητές της Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΕΣΔΥ,στο Σύμβουλο της Υφυπουργού Υγείας,Παθολόγο κ. Ι.Καρύδη,στα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας καθώς και στους λοιπούς παρισταμένους. Στη συνέχεια μετά την πρώτη συνεδρία, που είχε τίτλο «Σύγχρονες προτεραιότητες και προκλήσεις στον τομέα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού» πήρε την άδεια και έκανε την παρακάτω ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ:

Το λειτούργημα και επάγγελμα του Παιδιάτρου στην χώρα αυτή, υφίσταται από πολλές δεκαετίες.

Η επιστημονική αρτιότητα, το επαγγελματικό και επιστημονικό μας ήθος και οι κοινωνικές μας ευαισθησίες υπήρξαν, πάντοτε, λαμπροί οδηγοί για τους νεότερους. Καθιερώθηκε , έτσι, στη συνείδηση των οικογενειών, αλλά και της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας, ο ρόλος μας ως «Ο Παιδίατρος - Θεσμός για την υγεία των παιδιών».

Είναι μακράν και πέραν πάσης αμφιβολίας και αμφισβήτησης ότι, ο Ελευθεροεπαγγελματίας Παιδίατρος είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός επιστήμων υγείας που έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά και σε πραγματικό επίπεδο, τον εμβολιασμό των παιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας, όσον αφορά την παρακολούθηση των παιδιών στα ιατρεία μας, είναι οι εμβολιασμοί των παιδιών. Επομένως και το ενδιαφέρον που έχουμε για ενημέρωση γύρω από τα εμβόλια και τα εμβολιαστικά σχήματα, είναι η κυριότερη έννοια και φροντίδα μας. Θεωρούμε ότι οι Παιδίατροι στην χώρα μας είναι σε υψηλό ποσοστό ενημερωμένοι γύρω από τα εμβόλια και σε μεγάλο ποσοστό εφαρμόζουν σωστά το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Εμείς οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι είμαστε αυτοί που πραγματοποιούμε, σε μεγάλη κλίμακα, τους εμβολιασμούς των παιδιών στην χώρα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι τα 2/3 των εμβολιασμών γίνονται από εμάς και έχουμε ανεβάσει εντυπωσιακά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, χρησιμοποιώντας στην εποχή της κρίσης, σύμφωνα με υπολογισμούς μας, μόνο το 2,6% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας.

Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουν επιτευχθεί υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το Μ.Ο. της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, τα οποία για το έτος 2010 αγγίζουν το 100% των παιδιών ηλικίας 12-23 μηνών για Ιλαρά και για Διφθερίτιδα, Τέτανο και Κοκίτη (ΕΚΘΕΣΗ UNICEF και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2012»).

Στα ιατρεία μας δεν πραγματοποιούμε μόνο εμβολιασμούς στα παιδιά. Ταυτόχρονα αναπτύσσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την οικογένεια και το παιδί. Μέσα από τη σχέση αυτή ενημερώνουμε, συμβουλεύουμε και προωθούμε τους εμβολιασμούς, προκειμένου να είναι σωστά εμβολιασμένα τα 1.849.000 παιδιά της χώρας, ηλικίας από 0-16 ετών.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε για την ιστορία, αν και είναι γνωστό, ότι γνωρίζουμε καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλο, το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό του παιδιού, αλλά και της οικογένειάς του. Δεν εμβολιάζουμε κανένα παιδί, αν πριν, δεν το εξετάσουμε. Για μας, που έχουμε την συνολική εικόνα και ευθύνη της υγείας του παιδιού, ο εμβολιασμός του είναι σθεναρά συνδεδεμένος με όλα τα προηγούμενα.

Επομένως εμείς, οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι, αποτελέσαμε και αποτελούμε τους «εργάτες», αλλά ταυτόχρονα και τους ειδικούς επιστήμονες στο κομμάτι των εμβολιασμών στα παιδιά.

Κατά την άποψή μας και για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, εμείς οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι έχουμε την γνώση και την εμπειρία για να εκφράζουμε άποψη και να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό της στρατηγικής του προγράμματος εμβολιασμών στην χώρα μας.

Μια εμπειρία, όμως, και άποψη, που δυστυχώς ποτέ δεν μας ζητήθηκε στο επίπεδο αυτό. Φαίνεται ότι για το Υπουργείο Υγείας αλλά και για τους λοιπούς φορείς είμαστε μόνον οι «εργάτες» που εξυπηρετούμε το σύστημα και όχι παιδίατροι, δηλαδή επιστήμονες με θέσεις και άποψη.

Κάνουμε δεκτό το επιχείρημα που μπορεί να μας προβάλετε, ότι δεν μας γνωρίζατε για να μας καλέσετε και ότι καλούσατε τους γενικότερους φορείς μας. 


Μας μάθατε τώρα.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι από δω και πέρα θα αποτελέσουμε για εσάς ένα χρήσιμο κομβικό σημείο αναφοράς, ώστε με τη συμμετοχή μας να βοηθήσουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη στρατηγικού σχεδιασμού εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Η υγεία του πληθυσμού των παιδιών, και ιδιαίτερα οι εμβολιασμοί τους, απαιτούν την καλή και αρμονική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου ΟΛΑ τα παιδιά στην Ελλάδα, από το μικρότερο χωριό μέχρι την μεγαλούπολη, από το άπορο μέχρι το ανασφάλιστο και το ασφαλισμένο, να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης στην υγεία και τους εμβολιασμούς.


Για τον λόγο αυτό ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:


Όσον αφορά τον πληθυσμό των ασφαλισμένων παιδιών. 

Η ευθύνη και η εφαρμογή των εμβολιασμών ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει ως έχει, στα χέρια των Παιδιάτρων, με την ισχύουσα μέχρι τώρα πρακτική της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Την θέση αυτή, για τους λόγους που πιο πάνω αναφέραμε, θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη γιατί μόνο έτσι, θα προστατεύσουμε και θα ενισχύσουμε την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να βοηθήσουν με πολιτικές και πρακτικές που να ενισχύσουν την ενημέρωση και βοήθεια των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων στα ιατρεία τους, σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό τον αρτιότερο εμβολιασμό των παιδιών και στα πλέον απομεμακρυσμένα σημεία της χώρας. Θεωρούμε ότι μια αμφίδρομη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, το Υπουργείο Υγείας αλλά και Παδείας, θα αποβεί θετική για το καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά τους εμβολιασμούς.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς άπορων και ανασφάλιστων παιδιών.

• Στηρίζουμε και, όπου μας ζητηθεί, θα είμαστε παρόντες σε πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό να καλύψουν εμβολιαστικά την ομάδα αυτή. Πιστεύουμε, όμως, ότι η τήρηση κανόνων δεοντολογίας για να λειτουργήσει η οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, είτε αυτοδύναμα, είτε σε εθελοντική βάση, είναι απαραίτητη.

• Ως Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι δεν έχουμε την παραμικρή αντίρρηση για προσφορά εθελοντικής εργασίας από μέρους μας και προτιθέμεθα να συμμετέχουμε εθελοντικά, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ για την ομάδα των παιδιών που ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ είναι άπορα και ανασφάλιστα. Και αυτό, γιατί πιστεύουμε στην τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας και επιπλέον για να μην κατηγορηθούμε ότι λειτουργούμε εκ του πονηρού.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο γινόμαστε μάρτυρες μιας απαξίωσης και παραπληροφόρησης για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς από γονείς στα ιατρεία μας και αλλού. 

Νέοι κυρίως γονείς με πρόσβαση στο διαδίκτυο αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στο όνομα μιας φήμης που κυκλοφορεί και θέλει τα εμβόλια να είναι επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών και οι γενεσιουργοί παράγοντες σοβαρών νόσων.

Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί σημαντικό λόγο καθυστέρησης ή και μη εμβολιασμού των παιδιών, σε άγνωστο μέχρι στιγμής ποσοστό, από την αιτία αυτή.

Προτείνουμε να δοθεί η πρέπουσα σημασία στην απειλή αυτή που αρχίζει και παίρνει την μορφή μεταδιδόμενου νοσήματος. Να ενισχυθούν οι καμπάνιες ενημέρωσης προς τον γενικό πληθυσμό με ομιλίες, αφίσες, φυλλάδια και στοχευμένα ενημερωτικά σποτ στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, όσον αφορά την σπουδαιότητα και ανάγκη για συνεχιζόμενο εμβολιασμό. Η δράση αυτή στην χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Εμείς ως Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι και μέσω των συλλόγων μας, προκειμένου να βοηθήσουμε, θα αναρτήσουμε αφίσες στα ιατρεία μας και θα δώσουμε το πληροφοριακό υλικό στους γονείς.


Κωνσταντίνος Νταλούκας, Κωνσταντίνος Καρύδης

Για λογαριασμό της υπό ίδρυση Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) και με εξουσιοδότηση της υπό ίδρυση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου