Έως το τέλος Ιουνίου η ρύθμιση για τον συμψηφισμό οφειλών δημοσίου με επιστροφή ΦΠΑ

Επεκτείνεται σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα ο συμψηφισμός χρεών. Σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

Έτοιμη είναι ρύθμιση για συμψηφισμό οφειλών με επιστροφή ΦΠΑ. Όπως αναφέρει το Έθνος, ποσά που χρωστούν το Δημόσιο και όλοι οι οργανισμοί του προς επιχειρηματίες και επιτηδευματίες θα συμψηφίζονται με τον ΦΠΑ. Η απαίτηση του οφειλέτη θα αποδεικνύεται με δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο.


Η νομοθετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο, ενώ θα δώσει μεγάλη "ταμειακή ανάσα" σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική νομοθετική διάταξη για πρώτη φορά θα επεκτείνει από τον στενό δημόσιο τομέα σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ΝΠΙΔ κ.ά.) τον συμψηφισμό στον ΦΠΑ οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών και επιτηδευματιών που υποχρεώνονται να πληρώνουν ολόκληρο τον οφειλόμενο ΦΠΑ προς την Εφορία την ώρα που το Δημόσιο τους χρωστάει μεγάλα ποσά.

Ειδικότερα, η ρύθμιση θα ορίζει ότι θα γίνεται συμψηφισμός του οφειλόμενου ποσού από ΦΠΑ από φορείς της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους με τον οφειλόμενο ΦΠΑ από τρίτους προς το ΥΠΟΙΚ.


Αυτό σημαίνει ότι αν ένας επιχειρηματίας οφείλει στην Εφορία ΦΠΑ από τις συναλλαγές του ύψους 5.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχει λαμβάνειν από μία δημόσια επιχείρηση ΦΠΑ ύψους 4.000 ευρώ, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συμψηφίζουν την οφειλή με την απαίτηση και ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει στην Εφορία τη διαφορά που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 1.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου