Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τα σχέδια για το 2013

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προς το τέλος της χρόνιας ενέκρινε τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα εργασίας για το 2013, με την υπόσχεση να εφαρμόσει μέτρα για την αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, την ενίσχυση της διαφάνειας και της επικοινωνίας με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα και τη συνοχή των κανονιστικών διατάξεων.

Κύρια προτεραιότητα για το νέο έτος θα είναι μια έντονη εσωτερική επανεξέταση όλων των βασικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των επτά επιστημονικών επιτροπών που είναι αρμόδιες για τις εγκρίσεις νέων φαρμάκων. Ο στόχος είναι η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών, η εξάλειψη πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων μέσω πολιτικής και παρακολούθησης, καθώς και από το συντονισμό των ενεργειών σε επιτροπές, task forces και ομάδες εργασίας.

Στα πλαίσια της νομοθεσίας, ο οργανισμός θα συντάξει κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εκθέσεων των ασθενών, θα ξεκινήσει ένα εντατικό πρόγραμμα επιθεωρήσεων φαρμακοεπαγρύπνησης και θα αυξήσει την επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Σχεδιάζει, επίσης, τη συνεργασία με τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τα δεδομένα ορθών πρακτικών παραγωγής και διανομής, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας –η οποία αρχίζει τον Ιανουάριο– για να εξασφαλίσει την ευθύνη για την παρακολούθηση και την αστυνόμευση ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Υψίστης σημασίας είναι και η διαφάνεια, καθώς ο οργανισμός συνεχίζει τις προσπάθειες για να αναμορφώσει την εικόνα της, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Για το σκοπό αυτό, θα δημοσιεύει τις ημερήσιες διατάξεις και τα πρακτικά όλων των επιστημονικών επιτροπών της έως το τέλος του 2013. Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια σειρά διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση της δέσμευσης σχετικά με το άνοιγμα όλων των δεδομένων των κλινικών μελετών που υποβάλλονται για έγκριση χορήγησης άδειας από το 2014.

Εν κατακλείδι, ο οργανισμός, όπως ανακοίνωσε, γνωρίζει ότι θα πρέπει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του για να μην γίνει στόχος περικοπών του προϋπολογισμού τη στιγμή που η ευρωζώνη αντιμετωπίζει στασιμότητα από τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική κρίση. Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι η θέσπιση μιας νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) για να καταστεί δυνατή η πιο έγκαιρη και οικονομικά αποδοτική μεταφορά δεδομένων μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του οργανισμού

1 σχόλιο:

  1. Hello big brother.Τελευταίος πυλώνας της ιατρικής,βέβαια με τη συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας η Αμερική.Φτιάξτε βαλίτσες ή..από ότι λένε τα καλά μας κανάλια μείνετε εδώ για να πάρετε φακελάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή