Προβληματισμοί και κρίσεις περί αυτοαπασχολούμενων ιατρών


Δέχομαι αρκετά e-mails συναδέλφων με διάφορα ερωτήματα!  Στα περισσότερο δεν έχω χρόνο να απαντήσω για αυτό το λόγο ζητώ την κατανόηση τους.

Βρισκόμαστε εν μέσω εορτών και δράττοντας της ευκαιρίας θα τοποθετηθώ σε ορισμένα ζητήματα που με απασχολούν και με προβληματίζουν

Το πρόβλημα σε αυτή τη χώρα είναι βαθύτατο πολιτικό και θεσμικό! Είμαστε εν μέσω κρίσης ωστόσο τα προνόμια καλά κρατούν.

Ακούω τις τελευταίες ημέρες στα δελτία Ειδήσεων περί επίσχεσης ιατρών του ΕΟΠΥΥ.  Δηλαδή; Πόσοι είναι οι ιατροί που κάνουν πραγματική επίσχεση παροχής στις υπηρεσίες τους στον ΕΟΠΥΥ; 
Ίσως ορισμένα εργαστήρια (μικροβιολογικά- ακτινολογικά) διότι οι περισσότεροι κλινικοί συνάδελφοι ολοκλήρωσαν προ πολλού τις επισκέψεις. Πόσοι ιατρικοί Σύλλογοι νομιμοποίησαν τις κινητοποιήσεις αλήθεια;

Εδώ και μήνες γνωρίζω για την ύπαρξη της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Με ερωτούν συνάδελφοι για ποιον λόγο δεν αναρτώ τις αποφάσεις τους, τα δελτία τύπου στο συγκεκριμένο ιστολόγιο !
Δεν συμφωνώ προσωπικά σε ένα σωματείο εκπροσώπησης όταν δεν έχουμε κανένα αποδεικτικό σύμβασης στα χέρια μας. Όταν υπάρχει ο ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. Όταν στην θέση του ΙΚΑ δημιουργούν ΝΕΟ ΙΚΑ.
Δεν δέχομαι να με εκπροσωπούν συνάδελφοι  που κατέχουν θέσεις κλειδιά σε ιδιωτικές κλινικές και θέλουν να με πείσουν πως βιοπορίζονται με το χαρτάκι του ΕΟΠΥΥ. (ΟΛΑ για την καρέκλα).

Έχετε καταλάβει πως ολόκληρη γενιά συναδέλφων είναι στο περιθώριο; Αναφέρομαι σε αυτούς που τόλμησαν στην δυσκολότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών να ανοίξουν ιατρείο. Από τις 6 Σεπτεμβρίου 2011 και μετά καμιά σύμβαση με κανέναν νέο ιατρό. Καμιά πρόσληψη σε δημόσιο νοσοκομείο παρά μόνο μερικά επικουρικά.
Ταμεία μπαίνουν στον ΕΟΠΥΥ (βλ. ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ κ.α) οι συνάδελφοι εξακολουθούν να παραμένουν εκτός.

Παράλληλα συνάδελφοι στο ΙΚΑ και όσοι το επιθυμούν μεταφέρουν 150  χαρτάκια στο ιδιωτικό τους ιατρείο. 
Άλλοι είναι 67 και άνω και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Στρατιωτικοί Ιατροί με ιδιωτικά ιατρεία.

Αυτοί δεν είναι προνομιούχοι;  Σε αυτούς οι ασφαλιστικές εισφορές πληρωμένες από την κύρια απασχόληση τους… Για τους άλλους; Οι γονείς, οι φίλοι και οι γνωστοί θα τους δανείσουν για πολλοστή φορά!

Οι επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ ήταν μέχρι τον Ιούνη του 2011. Μετά σιωπή…

Πριν ένα χρόνο ακριβώς με διέγραψαν από το Κίνημα Νέων Ιατρών
(δημιούργημα προσωπικό με 5-6 κοντινών συναδέλφων). Σε όλους τους  τόνους έλεγα πως ήταν τεράστιο λάθος η θέση των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ κανένας ιατρός στον ΕΟΠΥΥ!

Ότι με τον τρόπο αυτό βαθαίνουμε το ρήγμα στον ιατρικό κόσμο που ήταν ήδη μεγάλο και διαχρονικό. Η σωστή θέση θα ήταν όσοι ιατροί το επιθυμούσαν να ενταχθούν. Πράγμα που το υιοθέτησαν ένα χρόνο μετά (βλ. τελευταία ανακοίνωση του ΠΙΣ).

Η επανεκκίνηση του κλάδου που είναι το ζητούμενο θα έρθει όταν κάνουμε πράξη την αυτοκάθαρση ξεκινώντας πάντα από την αυτοκριτική.

Τα κακώς κείμενα διορθώνονται μόνο με ειλικρινή διάθεση και σωστή συμπεριφορά!
Η αρνητική λίστα που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας αναφέρει στις παρατηρήσεις «Κατόπιν ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ» είδατε κανέναν φαρμακοποιό να μην κάνει μόνο του το ΙΑΤΡΟ;

Στη διάθεση σας για να πραγματοποιήσουμε μια ομάδα μέσω διαδικτύου όπου θα καταλήξουμε στον δικό μας κώδικα δεοντολογίας, να σχεδιάσουμε ένα σύστημα υγείας από τους Λειτουργούς της Υγείας.
Οι τεχνοκράτες αποφασίζουν υπολογίζοντας με μαθηματικά μοντέλα εμείς εργαζόμαστε καθημερινά και γνωρίζουμε τις δυσλειτουργίες και τις σκοπιμότητες! 

Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

2 σχόλια:

  1. Μιά χαρά θα ήμασταν συνάδελφε αν δεν είχε μπει κανεις στον ΕΟΠΥΥ. Είμαι ακτινολόγος , έχω σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ , ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει δεν μπορώ να ζήσω την οικογένεια μου. Αν βγω από τον ΕΟΠΥΥ με τους υπόλοιπους που βραζουν στον ίδιο καζάνι με μένα μέσα στον ΕΟΠΥΥ , δεν θα πατά ανθρωπος στο ιατρειο μου. Μπρος - γκρεμός και πίσω ρέμα. Μια χαρά τα λεγαν αυτοί που έλεγαν ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ. Τώρα αν εχεις λύση πες μου την. Εγω εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ πεινάω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θεωρητικα συμφωνω μαζι σου. Το προβλημα όμως για εμενα ηταν και θα ειναι η υπαρξη ιατρων (πχ του ΙΚΑ) που εχουν και εξασφαλισμενη καρεκλα και ιδιωτικο ιατρειο. Το κινημα ολοι οι ιατροι εκτος ΕΟΠΥΥ , πρακτικα ειναι αδυνατο απο τη στιγμη που υπαρχουν ομάδες ιατρων με προνομιακες εργασιακες σχεσεις. Για το μοναχικο ιατρο (οπως ειμαι και εγω)η μονη ελπιδα ειναι η αυτοκαθαρση (οπως αναφερθηκε) και η ενοτητα των ιατρων που μπορει να προκυψει ΜΟΝΟ με την υπαρξη μιας μορφης εργασιακης σχέσης (οι υβριδικοι ιατροι τυπου ΙΚΑ μας εχουν καταστρεψει)

      Διαγραφή