Στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όλα τα μεγάλα ταμεία


ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΩΣ ΤΟ 2017 
Υπό την ευθύνη του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ τίθεται έως τον Ιούλιο του 2013 η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλα τα μεγάλα Ταμεία που «αγγίζουν» τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στη διετία 2016 – 2017 οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων – αυτοαπασχολουμένων και αγροτών θα συνεισπράττονται υποχρεωτικά μαζί με τους φόρους.

Τις δύο αυτές αλλαγές προβλέπει το σχέδιο δράσης των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών που μπαίνει σε εφαρμογή στο πλαισιο σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης, με στόχο να διασφαλιστούν τα έσοδα των Ταμείων και να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή άνω των 8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το Σχέδιο που τελεί υπό την εποπτεια του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και θα εκτελεστεί με την ευθύνη των δύο υπουργείων (έχει συσταθεί Διευθυνουσα Επιτροπη με επικεφαλής τον υπουργό Εργασιας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση) και των διοικητών των μεγαλύτερων Ταμείων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ):

Μέχρι την 1η Ιουλίου του 2013 θα ενοποιηθεί η είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των ταμείων ΙΚΑ ΕΤΑΜ , ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ υπό μια ενιαία εισπρακτική λειτουργία εντός του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

2 Μέχρι την 1η Απριλίου του 2014 θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της εισπρακτικης ικανοτητας του ΙΚΑ.

Μέχρι την 1η Ιουλίου του 2016 θα ενοποιηθεί η διαδικασια εισπραξης ληξιπροθεσμων οφειλων και των 4 Ταμειων με αυτην της φορολογικης διοικησης.

Μέχρι την 1η Ιουλίου του 2017 θα ενσωματωθεί πλήρως στη φορολογικη διοικηση η διαδικασια εισπραξης φορολογικων και ασφαλιστικων εισφορων.

«Η βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών συνιστά κρίσιμης σημασίας παράμετρο για τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής βάσης για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης… η ενίσχυση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται σε βραχυ-μεσοπροθεσμο ορίζοντα να οδηγήσει σε σημαντικά επιπλέον έσοδα, αν εισαχθούν κατάλληλες διαδικασίες είσπραξης τρεχουσων και ληξιπρόθεσμων οφειλών», υπογραμμίζει ο Ι. Βρούτσης, σε απόφαση που υπέγραψε για την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών εφαρμογής του Σχεδίου.

Το χρονοδιάγραμμα
  • Εως τον Ιούλιο του 2013 ανατίθεται στο ΙΚΑ η είσπραξη όλων των καθυστερούμενων εισφορών (οφειλών άνω των 11 δισ. ευρώ) του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ και μέσα στο 2016 η είσπραξη περνά στις φορολογικές αρχές
  • Εως το 2017 θα καταβάλλονται μαζί με τους φόρους και οι ασφαλιστικές εισφορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου