Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την αξιοποίηση της ψηφιακής υγείας


 
Ένα πλάνο δράσης για να άρει τα εμπόδια στην πλήρη αξιοποίηση των ψηφιακών λύσεων στα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι η βελτίωση της υγείας προς όφελος των ασθενών, το να παρέχουν στους ίδιους περισσότερο έλεγχο της φροντίδας τους, καθώς και να μειωθεί το κόστος.
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι αν και οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας αξιοποιούν τις δυνατότητες της Τηλεϋγείας, ενώ και εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κατεβάσει εφαρμογές συσκευών smartphone για να παρακολουθούν την υγεία και την ευεξία τους, η ψηφιακή υγεία έχει ακόμη εμπόδια έως ότου να καρπωθούν οι τεράστιες δυνατότητες της για τη βελτίωση των υπηρεσιών περίθαλψης και τη μείωση του κόστους.
Το εν λόγω σχέδιο επιχειρεί να αυξήσει τους ρυθμούς αλλαγής και βελτίωσης στην υγεία και περιλαμβάνει τα εξής:
  • -Αποσαφήνιση της νομικής αβεβαιότητας για ορισμένα ζητήματα
  • -Βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων
  • -Αύξηση της ευαισθητοποίησης και των δυνατοτήτων μεταξύ των ασθενών και των επαγγελματιών του τομέα της υγείας
  • -Τοποθέτηση των ασθενών στο επίκεντρο με πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την προσωπική διαχείριση της υγείας και την υποστήριξη της έρευνας στην εξατομικευμένη ιατρική
  • -Διασφάλιση των δωρεάν νομικών συμβουλών για την εκκίνηση των επιχειρήσεων ηλεκτρονικής υγείας (eHealth)
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή ατζέντα, Neelie Kroes, δήλωσε ότι καθώς ο δημόσιος τομέας προβαίνει σε περικοπές το κόστος της υγείας αυξάνεται. 
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι “τα συστήματα υγείας των κρατών στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμη καταρρεύσει, ωστόσο τα πρώτα σημάδια άρχισαν να εμφανίζονται. Είναι καιρός το μοντέλο αυτό του 20ου αιώνα να αλλάξει. Το νέο ευρωπαϊκό πλάνο δράσης για την Ηλεκτρονική Υγεία (eHealth) καθορίζει το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές λύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και να άρουμε τα εμπόδια για ένα εξυπνότερο, ασφαλέστερο και ασθενοκεντρικό σύστημα υπηρεσιών υγείας”.
Στο βίντεο περιγράφονται τα όσα περιεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα:
ΠΗΓΗ:  PMJ News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου