Το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) συναντήθηκε, χθες (10.11.2012) με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λυκουρέντζο και συζήτησε τα θέματα που αφορούν τους ιατρούς την υγεία και την περίθαλψη γενικότερα.
Τονίσαμε για μια ακόμη φορά, στον υπουργό την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κίνδυνο επικείμενης κατάρρευσης. Επισημάναμε την αδυναμία λειτουργίας πολλών νοσοκομείων, λόγω έλλειψης έμψυχου αλλά και άψυχου υλικού, τα μεγάλα κενά σε προσωπικό που δεν πληρούνται, τις ελλείψεις των αναλώσιμων υλικών που καθιστούν προβληματικές επείγουσες ιατρικές πράξεις, τις επί μήνες απλήρωτες εφημερίες που σε συνδυασμό με την μεγάλη περικοπή των αποδοχών καθιστούν προβληματική την επιβίωση των ιατρών.
Υπογραμμίσαμε τη μεγάλη οργανωτική, λειτουργική και οικονομική αδυναμία του ΕΟΠΥΥ, την κακοήθη μέχρι σήμερα πορεία του, που εάν συνεχιστεί θέτει σε κίνδυνο ιατρούς και ασφαλισμένους. Ζητήσαμε να ενισχυθεί με γενναία χρηματοδότηση ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του, απέναντι στους παρόχους υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιατρούς, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα κλπ). Επιπλέον, ζητήσαμε να εξοφληθούν, το συντομότερο δυνατόν, οι οφειλές των παρελθόντων ετών των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι η κατάσταση λειτουργίας πολλών ιατρείων και εργαστηρίων είναι οριακή. Όπως επίσης, και την τακτική αποπληρωμή των παροχών υγείας από την λειτουργία του και εφεξής. Το κράτος οφείλει να πληρώνει έγκαιρα τις εφημερίες των ιατρών και να περιορίσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμποδίζουν τις πληρωμές.
Ζητήσαμε νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή, από τη νέα αδειοδότηση, των ιατρείων και εργαστηρίων που λειτουργούν προ του Π.Δ 84/2001.
Διαμαρτυρηθήκαμε για την ανακοστολόγηση εργαστηριακών-διαγνωστικών εξετάσεων ερήμην των αρμοδίων φορέων και οργάνων.
Οι μεγάλες περικοπές στην χρηματοδότηση της υγείας αντανακλώνται στις παροχές υγείας και περίθαλψης των ασθενών που καθίστανται προβληματικές εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης των πολιτών. Η ανθρωπιστική κρίση την οποία βιώνει η ελληνική κοινωνία πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία.
Ο υπουργός υποσχέθηκε να προσπαθήσει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, να εξοφλήσει τα παλαιά χρέη προς τους παροχους υγείας, να απαλλάξει με νομοθετική ρύθμιση, από τη νέα αδειοδότηση, τα παλαιά ιατρεία και εργαστήρια και να διορθώσει τις τιμές ορισμένων εξετάσεων που ανακοστολογήθηκαν.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διεκδικεί από την πολιτεία να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας, τις παροχές των ασθενών, τους όρους λειτουργίας του ιατρικού προσωπικού και την εν γένει διατήρηση ενός ανεκτού κοινωνικά επιπέδου περίθαλψης.
Η συστράτευση όλων στο δύσκολο περιβάλλον που ζούμε είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθεί η περαιτέρω αποδυνάμωση της ιατρικής μας λειτουργίας με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις για την υγεία και την περίθαλψη του ελληνικού λαού.
Για τον Π.Ι.Σ
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ Κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου