NHS: Προσλήψεις αλλοδαπών γιατρών

Την πρόσληψη περισσότερων αλλοδαπών γιατρών προκειμένου να μειωθεί το κόστος του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS), προτείνει σε πρόσφατη έκθεσή του βρετανικό think tank. Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Reform, με τίτλο «Γιατροί και Νοσηλευτές», με την κίνηση αυτή, θα επιτευχθεί αυτό που αποτελεί ζητούμενο για όλα τα συστήματα υγείας του κόσμου: βελτίωση της ποιότητας, με παράλληλη μείωση της δαπάνης.

Το think tank προτείνει να μπει και στο σύστημα υγείας ο κανόνας της πληρωμής ανάλογα με τις επιδόσεις (αποτελεσματικότητα), κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των γιατρών, οδηγώντας σε βελτίωση των κλινικών standards. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, κάθε νοσοκομείο του NHS θα μπορεί επίσης στο εξής να ακολουθεί τη δική του πολιτική τιμών, η οποία θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Ήδη, περίπου 20 νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας, προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από την εθνική συλλογική σύμβαση, ώστε να είναι σε θέση να προσλάβουν προσωπικό που θα μπορεί να καλύπτει τις νυχτερινές βάρδιες, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, με κανονικές, αντί υπερωριακών αμοιβών.

Όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο Reform, «η κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την αφθονία σε γιατρούς και την ευκαιρία που αυτή δημιουργεί, για μείωση των αμοιβών των γιατρών».

Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, οι γιατροί θεωρούν πως έχουν μονιμότητα, ενώ τα μπόνους κλινικής αριστείας που δίνονται σε πολλούς γιατρούς, πολλές φορές αντιστοιχούν σε επιδόσεις λίγο καλύτερες του μέσου όρου, σημειώνει ο Nick Seddon, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Reform, που συνέταξε την έκθεση. «Η αγορά εργασίας για τους γιατρούς θα πρέπει να είναι εξίσου ανοιχτή, όπως και για άλλα επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων, όπως οι δικηγόροι», υπογραμμίζει η έκθεση.

Με δεδομένη μάλιστα και την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα το NHS και το 55% των δαπανών του συστήματος να αντιστοιχεί σε πληρωμές γιατρών, η συγκεκριμένη αλλαγή θεωρείται σύμφωνα με τα μέλη του think tank σχεδόν… αναπόφευκτη. «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει αυτήν την αλλαγή, αν θέλει να βελτιώσει την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχει και να εξοικονομήσει χρήματα».

Η συγκεκριμένη πρόταση, ως ήταν φυσικό, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συνδικαλιστών, όπως π.χ. του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (UNISON).

O Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος έκανε λόγο για «κατά μέτωπον επίθεση», στο εισόδημα των γιατρών και δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα είναι «εξαιρετικά επιζήμια για το ΕΣΥ», ενώ η Unison χαρακτήρισε την έκθεση ως «λάθος συνταγή», η οποία θα διαταράξει τη δικαιοσύνη και την εργασιακή ειρήνη στο πλαίσιο του NHS.

Dr Mark Porter, BMA chairman, said: “We agree with Reform about the need for the NHS to focus on quality and innovation, but completely disagree with most of their proposals.Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Μαρκ Πόρτερ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε ότι το NHS πρέπει να επικεντρωθεί στην ποιότητα και στην καινοτομία, αλλά διαφωνούμε πλήρως με τις περισσότερες από τις προτάσεις της Reform. To να αποστερηθεί το υγειονομικό προσωπικό τα κεκτημένα δικαιώματά του θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για το NHS», συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό σε ορισμένες περιοχές, λόγω έλλειψης κινήτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου