ΥΓΕΙΑ: Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά

Ο παραλογισμός του παλιομοδίτικου μοντέλου στην Υγεία παραμένει σε συνθήκες οικονομικών περικοπών και γενικότερου αλαλούμ.   Οι ευνοημένοι παραμένουν, όπως και οι δυσλειτουργίες του συστήματος ενώ από την άλλη τα πάντα εξαθλιώνονται και οι νέοι επιστήμονες "διώκονται". 

Για τους λόγους που θα διαβάσετε παρακάτω:


1) Οι Καθηγητές χρησιμοποιούν το δημόσιο για επιλεγμένα περιστατικά όπου τα μεταφέρουν στο ιδιωτικό τους ιατρείο για καλύτερη και "σχολαστικότερη" αντιμετώπιση. Οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.


2) Οι Στρατιωτικοί Ιατροί έχουν τη νοοτροπία Στρατηγού, με βασικό μισθό στις μονάδες Υγειονομικού χίλια ευρώ και άνω, χωρίς ιδιαίτερες αναμονές για την έναρξη ειδικότητας και ιατρείο όπου επιθυμούν. Έχουν την συνήθεια να ισχυρίζονται πως είναι οι πιο ταλαιπωρημένοι όλων μας ενώ είναι οι πιο ευνοημένοι.


3) Οι ιατροί του ΙΚΑ παραμένουν σταθερές αξίες με συμβάσεις Αορίστου χρόνου οι περισσότεροι (στους ΟΤΑ οι εργαζόμενοι αορίστου αποχωρούν σιγά σιγά) στο ΙΚΑ ακόμα παραμένουν....  και  τώρα με διπλό ρόλο: το πρωί στο διευρυμένο ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) , το απόγευμα 150 επισκέψεις + τα "τυχερά"...


4) Οι ΕΣΥτες διατηρούν την αρρωστημένη νοοτροπία του Δημοσίου, έχοντας εφεδρείες και δωρεάν χορηγίες από το έμψυχο υλικό (ειδικευόμενους, νοσηλευτές) όπου ανεβαίνουν "επιστημονικά" στα μάτια του ασθενή  και των συγγενών για να τα πάρουν το γρηγορόσημο ή το φιλοδώρημα (φακελάκι)  επιτόπου (βλ. χειρουργικές ή επεμβατικές ειδικότητες) είτε σε κατ' οίκον επισκέψεις (παθολογικές ειδικότητες).
Μια εφημερία αρκεί, ώστε ο νοσοκομειακός να γίνει γνωστός σε ασθενείς που το πρόβλημα υγείας, τους οδήγησε στο νοσοκομείο. 

5) Οι ιδιώτες ιατροί; 
Είναι αυτοί που παρέμειναν απλήρωτοι επί 3ετία από διάφορα δημόσια ταμεία ενώ προσέφεραν κανονικά τις υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους και φορολογήθηκαν για ποσά που ουδέποτε πληρώθηκαν.

Είναι αυτοί που έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη όπου δανείστηκαν για να αποκτήσουν  τον ιατρικό εξοπλισμό προσπαθώντας να ξεπληρώσουν δάνεια και Τράπεζες. 

Είναι αυτοί που πληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις (ενοίκια, λογαριασμούς μέχρι και τις ασφαλιστικές εισφορές) κι όχι οι επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

6) Οι νέοι ιατροί; Μακροχρόνιοι άνεργοι, πλήρως αδρανοποιημένοι με χαμηλές αμοιβές και διάθεση μετανάστευσης.
Άλλοι το επιχειρούν κι επιστρέφουν, άλλοι παραμένουν για πάντα στην ξενιτιά...

Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους ιατρούς παγκοσμίως, με τις λιγότερες ειδικότητες,

Πάρτε μέτρα τώρα... 

ΌΣΟΙ ιατροί έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα να πάνε σπίτια τους να ξεκουραστούν ή να στελεχώσουν τα κοινωνικά ιατρεία για αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται... 

Δεν αλλάζουν νοοτροπίες όσες δραστικές ουσίες κι αν βάλετε ή όσο απειλείτε τους λειτουργούς της υγείας και όσο κι αν περιπλέκετε την άσκηση της ιατρικής.

Ας με συγχωρέσουν αυτοί που κάνουν έντιμα την δουλειά τους και στην οριζόντια περιγραφική λογική τους περιέλαβα (Αυτοί οι αφανείς ήρωες είναι άξιοι συγχαρητηρίων).

Dr tSiLi

1 σχόλιο: