Δραστική Ουσία: Η χαριστική βολή στο ιατρικό λειτούργημα και στo παραπαίον σύστημα Υγείας


Τα τελευταία χρόνια δεν ισχύει καμιά λογική προς όφελος των χρηστών ή των λειτουργών υγείας αλλά επικρατεί μια δαπανοκεντρική λογική όπου πάνω στον γενικότερο μεταρρυθμιστικό χαμό ευνοούν με χυδαίο τρόπο συγκεκριμένα συμφέροντα, συγκεκριμένους επιχειρηματίες και συγκεκριμένες εταιρείες γενοσήμων. 

Σε μια χώρα όπου: 
  • Ο ΕΟΦ είναι υποστελεχωμένος και έχουν εναποθέσει στην θεά τύχη τον ποιοτικό έλεγχο των φαρμάκων. 
  • Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων είναι στιγματισμένοι ως εκπρόσωποι συντεχνιακών συμφερόντων.
  • Οι ιατροί θεωρούνται dealers φαρμάκων και «συνεργάτες» φαρμακευτικών εταιριών. 
  • Κανείς δεν ακούει κανέναν και ο καθένας προσπαθεί να επιβάλλει την άποψη του στην έτερη ομάδα κι όλα αυτά υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών μας – βιαστών μας. 
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά δημιουργήθηκε ένα ασφυκτικό περιβάλλον με αβέβαιο μέλλον για όλον τον υγειονομικό κλάδο και τους πολίτες - ασθενείς αυτής της χώρας. 

Το τελευταίο διάστημα ήρθαν τα πάνω κάτω στην Υγεία. 

Από 1η Οκτωβρίου το Υπουργείο Υγείας
εφάρμοσε την τιμή αναφοράς στα φάρμακα. Όπου το ταμείο αποζημιώνει το φθηνότερο φάρμακο. Το μέτρο αυτό στη λογική της εξοικονόμησης χρημάτων και για να μην επηρεάζεται ο προϋπολογισμός του κράτους από τις επιλογές των ιατρών (αν επέλεγε γενόσημο ή πρωτότυπο). 

Η επιμονή τους να συνταγογραφεί ο ιατρός την δραστική ουσία κι όχι το σκεύασμα κρύβει σκοπιμότητες: 

- Πιστεύουν οι φαρμακοποιοί πως θα έχουν τα όποια οφέλη είχαν μέχρι πρότινος οι ιατροί 

- Νομίζουν πως θα ξεστοκάρουν τα ράφια τους από περιττά χάπια 

- Νομίζουν οι κυβερνώντες πως θα γράφουμε λιγότερα φάρμακα αφού δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο στον ιατρό για υπερσυνταγογράφηση. 

-  Συνθλίβουν και θα εξαφανίσουν την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία 

Δεν καταλαβαίνουν όμως πως ανοίγουν την κερκόπορτα για την αθρόα εισαγωγή των ανώνυμων και αγνώστου ποιότητας φαρμάκων

ΟΛΟΙ γνωρίζουμε ποιοι έχουν τα φθηνότερα φάρμακα και υποψιαζόμαστε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά.

Για να μην ενθουσιάζονται οι φίλοι μας φαρμακοποιοί θεωρώντας πως αναβάθμισαν την ιδιότητα τους και ταυτόχρονα υποβάθμισαν το ρόλο του ιατρού, τους προτείνω να παρατηρήσουν καλύτερα το τοπίο στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις χώρες που ο ιατρός χρόνια τώρα συνταγογραφεί την δραστική ουσία. 

Το φάρμακο έχει πάει στο Super Market και οι αλυσίδες Φαρμακείων έχουν κλείσει τα μικρομεσαία Φαρμακεία. 

Ως κλάδος πρέπει να βγούμε μπροστά από τις εξελίξεις για να αλλάξουμε την εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτό θα το καταφέρουμε με την κοινωνία.

Μια κοινωνία που χρειάζεται ψυχολογικό στήριγμα, που χρειάζεται νέες ιδέες από άφθαρτα άτομα που θα υλοποιήσουν καινοτόμα προγράμματα που θα γυρίσουν πλάτη στο παλιό και θα δώσουν ώθηση στο νέο. 

ΟΧΙ με κριτήρια οικονομικά μονάχα αλλά με κριτήρια οργάνωσης και κανόνων που θα υπηρετούμε ευλαβικά όλοι μας, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα και λογικής Rebate.

Αν η πολυδιάσπαση του κλάδου είναι μια διαχρονική πραγματικότητα, έφτασε η ώρα που πρέπει να υλοποιήσουμε την μαζικότερη αντίδραση του κλάδου.


Ηλίας  Τσέρκης (Dr tSiLi)
Παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου