Σύστημα για την αναφορά ιατρικών σφαλμάτων από ασθενείς


Την έγκριση ενός πρωτότυπου συστήματος που θα ενθαρρύνει τους ασθενείς να αναφέρουν ιατρικά λάθη και επικίνδυνες πρακτικές επιδιώκει από τον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ ο Οργανισμός για την Έρευνα και την Ποιότητα στην Υγεία (AHRQ).
Η ανάπτυξη του συστήματος έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από τον οργανισμό και πλέον αναζητά την έγκριση προκειμένου να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του.
Σύμφωνα με το έντυπο New England Journal of Medicine, 25% των ασθενών στα νοσοκομεία βιώνουν μια αντίστοιχη αρνητική κατάσταση κατά την περίθαλψη τους. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με ερευνητικό άρθρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 13%, ενώ το 9% των Ελλήνων έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα από λανθασμένη επιλογή φαρμάκου που είχε συνταγογραφήσει κάποιος γιατρός.
Η διευθύντρια του AHRQ, Carolyn Clancy, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υφίσταται κάποιος τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς μπορούν να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες και πρόσθεσε ότι ένα σύστημα αναφοράς από ασθενείς θα μπορούσε να συμβάλει στην κατανόηση του προβλήματος και των χαρακτηριστικών του.
Οι λεπτομέρειες
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δημιουργήσει μία μέθοδο αναφοράς μέσω του διαδικτύου,
αλλά και του τηλεφώνου, ώστε να δηλώνουν πληροφορίες σχετικά με:
  1. Τις λεπτομέρειες ενός ιατρικού λάθους
  2. Την ημερομηνία και την τοποθεσία του γεγονότος καθώς και το αν οδήγησε σε σοβαρή βλάβη
  3. Το είδος της βλάβης
  4. Τους παράγοντες που συνέβαλαν
  5. Το εάν η ανεπιθύμητη ενέργεια αναφέρθηκε και σε ποιον
Τα ερωτηματολόγια τα οποία θα συμπληρώνουν οι ασθενείς μέσω του διαδικτύου ή θα απαντούν στο τηλέφωνο, θα ζητούν την αναφορά πιθανών αιτιών για τους οποία έγινε το λάθος σε μία λίστα. Επιπλέον, θα ζητείται η άδεια του ασθενή προκειμένου οι πληροφορίες αυτές να δίνονται σε γιατρούς ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν την ασφάλεια των ασθενών τους.
Οι πληροφορίες από τις αναφορές θα αναλύονται από ερευνητές των μη κερδοσκοπικών οργανισμών RAND Corporation και ECRI Institute.
Τα δεδομένα εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να συλλέγονται από τον Μάιο του 2013. Τα ερωτηματολόγια θα είναι διαθέσιμα για ασθενείς σε νοσοκομεία και ιατρικά γραφεία, ενώ οι πληροφορίες για το πρόγραμμα θα μοιράζονται σε φαρμακεία και θα στέλνονται ταχυδρομικώς στο σπίτι του ασθενή.
Σύμφωνα με τους New York Times, τα νοσοκομεία καθώς και άλλοι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας είναι ανοιχτοί στην ιδέα, ωστόσο έχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με το τι αποτελέσματα θα μπορούσε να επιφέρει καθώς και το τι οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν.
Πάντως, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς αναφέρει ότι τα ιατρικά σφάλματα, πέρα από την ατομική ευθύνη, οφείλονται κυρίως σε δυσλειτουργίες και αδυναμίες των συστημάτων υγείας. Το ζητούμενο λοιπόν δεν η εξάλειψη των ιατρικών σφαλμάτων αλλά η γνώση των βαθύτερων αιτιών που τα προκαλούν και η στράτευση όλων των εμπλεκόμενων μελών, αφού σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος τους μπορεί να προληφθεί.
ΠΗΓΗ:  PMJ News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου