Συνάντηση προέδρου ΕΟΠΥΥ Γερασίμου Βουδούρη και Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21.9.2012 στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ η προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμου Βουδούρη . Τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ συνόδευε το στέλεχος του οργανισμού και στενός συνεργάτης του πρόεδρου ιατρός Ιωάννης Βαφειάδης καθώς και δυο γραμματείς. Από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου το παρόν έδωσαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Μαντάς, ο Αντιπρόεδρος κ. Κάλλιστος Αννάκης και το μέλος του ΔΣ κ. Ιπποκράτης Ζαρίφης. Η συνάντηση κράτησε μια ώρα και διεξήχθη σε πνεύμα συνεργασίας αμοιβαίας εκτίμησης και ειλικρινείας και τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων σχεδόν όλα τα θέματα που απασχολούν τους ιατρούς του Συλλόγου μας αλλά και τα προβλήματα περίθαλψης που απασχολούν τους ασφαλισμένους της περιοχής μας. Η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε

Το πρόβλημα των ιατρών για τα οφειλόμενα ποσά του 2010 & 2011 κλινικών και εργαστηριακών που ανέρχονται στην επικράτεια στα 570 εκατ. Το αίτημα συμψηφισμού με Εφορία και Δημόσιο με τα οφειλόμενα, την ισόνομη πληρωμή στους πάροχους Υγείας του ΕΟΠΥΥ, την τήρηση χρονοδιάγραμματος εξόφλησης των οφειλών. Τέθηκε επίσης το θέμα των νέων ιατρών που έχουν κάνει αίτηση στον ΕΟΠΥΥ από τον Φεβρουάριο και είναι περίπου (2.800). Το θέμα των ανενεργών εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ στην ΝΜΥ της Ρόδου. Τα προβλήματα που παρουσιάζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμτικογραφία. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο Ρόδου και στην ιδιωτική κλινική . 

Τέθηκε το θέμα της ανώνυμης σπίλωσης γενικά των γιατρών για σπάταλη και υπερσυνταγογράφηση και του ζητήθηκε να δοθούν συγκεκριμένα ονόματα για να μην σπιλώνεται άδικα ολόκληρο το σώμα των γιατρών. 

Προτάθηκε η online σύνδεση του συστήματος συνταγογράφησης και έλεγχου καθώς και διπλογραφικό σύστημα στις χειρόγραφες συνταγές σε ΝΜΥ, Νοσοκομεία, ΚΥ, ΠΙ, ιδιωτικές κλινικές με σεβασμό block out των ιατρικών ειδικοτήτων και την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Προτάθηκε η αύξηση 1% του ΑΕΠ στις δαπάνες υγείας ενώ ζητήθηκε η περιστολή άσκοπων και δαπανηρών ενοικίων σε ιδιώτες και εκμετάλλευση των πολλών άδειων δημόσιων κτιρίων στη Ρόδο και της Επικράτειας. Η Συλλογική σύμβαση με Ιατρικούς Συλλόγους ανά ειδικότητα και υπό προϋποθέσεις. Η Άμεση καταβολή των εισφορών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα παρακρατούνται για την καταβολή των συντάξεων Ο πραγματικός και ουσιαστικός Έλεγχος συμβάσεων φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων ΠΦΥ που έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ . Η κατάργηση των ελεγκτών ιατρών και η σύσταση σώματος ελέγχου δαπανών Υγείας σε όλες τις δομές ΠΦΥ & ΔΦΥ. Η έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλο το φάκελο των ασφαλισμένων ιστορικού και δαπανών. Επιβάλλεται η στενή συνεργασία ΕΟΠΥΥ και Ιατρικών Συλλόγων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. 

Ο κ. Βουδούρης απάντησε σε όλα τα ερωτήματα μας με περιεκτικότητα . 

Για τα οφειλόμενα 2010 & 2011 είναι αρμόδιο το Υπουργείο Οικονομικών. Ο συμψηφισμός οφειλομένων δεν είναι εφικτός νομοθετικά. Ο ΕΟΠΥΥ θα προσλάβει στις μονάδες του νέους ιατρούς και συγκεκριμένα 2 παθολόγους στη Ρόδο, ένα ρευματολόγο και ένα ογκολόγο. Στη Κω και στη Κάλυμνο από ένα παιδίατρο. Οι κλινικοί ιατροί της Ρόδου έχουν πληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Οι εργαστηριακοί θα πληρωθούν σε λίγο χρόνο για δυο μήνες . Τα προβλήματα που παρουσιάζει η συνταγογράφηση θα βελτιωθούν σύντομα και ενεργοποιούνται νέα λογισμικά διασταυρώσεων . 

Η άποψη του για το πλαφόν είναι αρνητική αλλά θα εφαρμοστούν κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με το ύψος των δαπανών ανά εργαστήριο ή κλινικές. Τα εργαστήρια της Ρόδου θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα με μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων. Η πρόταση για μεταφορά των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου θα εξεταστεί με τα από μελέτη των τεχνικών οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Σύντομα οι ιατροί οι οποίοι θα έχουν προβεί σε αδικαιολόγητη υπερβολική συνταγογράφηση & παραπεμπτικογραφία θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι σχεδόν έτοιμα και θα δοθούν σε όλους τους παρόχους υγείας. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και όντως οι ελεγκτές θα συγκροτήσουν σώματα ελέγχου δαπανών υγείας. 

ΙΣΡ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ - ham

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου