Η «καυτή» ατζέντα της Υγείας


Μεταξύ των «καυτών» θεμάτων που καλείται να χειριστεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Λυκουρέντζος, Σαλμάς, Σκοπούλη) είναι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, οι διοικητικές συνενώσεις νοσοκομείων και η σταδιακή εξόφληση των οφειλών παρελθόντων ετών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.

Το έργο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας χαρακτηρίζεται ως αυξημένης δυσκολίας καθώς η χρηματοδότηση του έχει «στερέψει» προ πολλού με αποτέλεσμα να παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ξεμπλοκάρει τα εντάλματα πληρωμών προς τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού. Τα χρέη των Δημόσιων Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η στάση πληρωμών έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρες κλινικές απειλούνται με κλείσιμο, καθώς δεν έχουν τα βασικά είδη για τη λειτουργία τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ίδιοι οι ασθενείς αγοράζουν το υγειονομικό υλικό.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα κληθεί να λύσει και τον γρίφο της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ θα γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει από τα φαρμακεία της χώρας αλλά και στην εξόφληση των οφειλών του οργανισμού προς τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι μαζί του.

Μόλις χθες Τετάρτη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, αποφάσισε τελικά να συνεχίσει να μην χορηγεί με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χορηγεί κανονικά φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

Τέλος, ο νέος υπουργός θα κληθεί να κάμψει τις αντιδράσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις διοικητικές συνενώσεις νοσοκομείων και κλινικών, με στόχο την περιστολή δαπανών που επιτάσσει το Μνημόνιο.

Προς την κατεύθυνση αυτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του κ. Λυκουρέντζου στο θέμα των γενοσήμων φαρμάκων και την ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Πηγή: in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου