Συναδελφοι ειδικευομενοι... (επιστολή συναδέλφου)

Καταλαβαινω πως οι πιεσεις που δεχεστε απο τις κλινικες καποιοι απο εσας ειναι σκληρες. Καταλαβαινω επισης πως μη γνωριζοντας τα ακριβη μας δικαιωματα και υποχρεωσεις, παραπλανουμαστε και μπερδευομαστε με οτι "αρβυλα" ακουστει απο αυτους που θελουν να διασπασουν τον αγωνα μας και δεν δειχνουν το παραμικρο ενδιαφερον για τον κοπο μας και τις υποχρεωσεις που εχει ο καθενας μας προσωπικα. Οικονομικες, οικογενειακες κ.α. Ομως το δημοσιο νοσοκομειο δεν ειναι μαγαζακι κανενος και στηρίζεται κυριως στην δικη μας εργασια και προσφορα. Αποδειχτηκε περιτρανα στην γενικη εφημερια της Δευτερας 19/3/2012. 

Το συστημα του ΕΣΥ ειναι γυμνο απο ιατρικο προσωπικο, μονιμο ιατρικο προσωπικο. Οταν ακους πως στην Ελλαδα υπαρχει πληθωρα γιατρων και την ιδια στιγμη ενα δημοσιο νοσοκομειο δεν δυναται να εφημερευσει ασφαλως χωρις την παρουσια της "ατμομηχανης" του, δηλαδη τους ειδικευομενους, τοτε αντιλαμβανομαστε ολοι, ιατροι και ασθενεις , για την πλανη στην οποια μας εχουν εγκλωβισει εδω και δεκαετιες. 

Οφειλουμε να γνωριζουμε πως :
1. Ο ειδικευομενος ιατρος δεν ειναι προσωπικο ασφαλειας σε ενα νοσοκομειο. Προσωπικο ασφαλειας ειναι μονο ο ειδικευμενος ιατρος-επιμελητης.
Αλλωστε,συμφωνα με την κειμενη νομοθεσια, απαγορευεται σε ειδικευομενο ιατρο να εξεταζει ασθενη στα Τακτικα Εξωτερικα ιατρεια , ουτε στα ΤΕΠ χωρις την παρουσια ειδικευμενου ιατρου. Τρανο παραδειγμα οτι δεν μας επιτρεπεται να συνταγογραφουμε πλεον. Για λογους σωστης ιατρικης αντιμετωπισης , θελω να πιστευω.
2. Ο ειδικευομενος ιατρος οπως και καθε εργαζόμενος, εχει το δικαιωμα στην επισχεση εργασιας, οταν του οφειλονται δεδουλευμενα. Δεν υποχρεουται να βρισκεται στον χωρο εργασιας κατα την διαρκεια της επισχεσης. 
3. Ο ειδικευομενος ιατρος , σε επισχεση εργασιας, και οντας θεωρουμενος ως μη προσωπικο ασφαλειας, δικαιουται να απουσιαζει απο τα καθηκοντα του ακόμα και αν βρισκεται σε προγραμμα , ειτε γενικης εφημεριας, ειτε μικρης-κλειστης εφημεριας στην κλινικη. Ο Διευθυντης της κλινικης οφειλει να κοινοποιησει προγραμμα με προσωπικο ασφαλειας εκ των επιμελητων ειδικευμενων ιατρων της κλινικης. 

ΓΙ ΑΥΤΟ συναδελφοι, οσοι βρισκεστε υπο καθεστως "τρομοκρατιας" και παραπληροφορησης , παρακαλω να ενημερωθειτε για τα προαναφερομενα. Για οποια αλλη διευκρινιση μπορειτε να απευθυνεστε στην επιτροπη αγωνα.

3 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες αν και σ`εμάς η επίσχεση έμεινε στα λόγια...
    Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο,αν μπορείτε να μου απαντήσετε ...Στο ακτινολογικό είμαστε 4 ειδικευόμενοι και κάνουμε από 7 εφημερίες/μήνα,φτάνοντας το πλαφόν και μένουν 2-3 εσωτερικές εφημερίες χωρίς ειδικευόμενο.Σήμερα μας ανακοίνωσε ο διευθυντής ότι ο δοιηκητής ζήτησε να καλύψουμε και αυτές τις 2-3 μέρες του μήνα με την προφορική υπόσχεση ότι θα τις πληρωθούμε από τα έσοδα(;;;;)του νοσοκομείου.Θα ξεπερνάμε δηλαδή το πλαφόν και θα παίρνουμε(αν τα πάρουμε)χρήματα που δε θα εγκρίνονται από τον πάρεδρο.Είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχτούμε;Τι γίνεται σ`αυτήν την περίπτωση;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει κάποιος νόμος που να λέει ότι δεν είμαστε οι ειδικευόμενοι προσωπικό ασφαλείας ξεκάθαρα; Γιατί στο Γ.Ν. Σερρών δεν δεχονται το επιχείρημα ότι εφόσον ο ειδικευόμενος δε μπορεί να εξετάζει μόνος του, δικαιούται να μην εξετάζει καθόλου όταν κάνει επίσχεση, εφόσον εφημερεύει.
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας!Είμαι ειδικευόμενος γιατρός παιδοψυχ/κής,στους τελευταίους μήνες της ειδικότητας.Εφημερεύω στην ψυχιατρική ενηλίκων,κατόπιν εντολής του διευθυντή.Οι εφημερίες είναι αρκετές κάθε μήνα και φυσικά δεν είναι εκπαιδευτικές,αφού δεν εξετάζω παιδιά,αλλά μόνο ενήλικες.(Να σημειωθε,ότι παρόλα αυτά, το νοσοκ/μείο δίνει πλήρη ειδικότητα παιδοψυχ/κής).'Ηθελα να σας ρωτήσω, αν υπάρχει κάποιος νόμος ή ειδική διάταξη,που ν'αναφέρει κάποιους λόγους όπου ένας ειδικευόμενος δύναται να κάνει μόνο 4 εφημερίες το μήνα.Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή