Ανοιχτή επιστολή αγροτικού γιατρού στον υπουργό Υγείας...του Π.Σταμάτη


Κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη διάβασα την επιστολή σας προς εμάς τους αγροτικούς ιατρούς. Με αφορμή λοιπόν αυτή την επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για την ορισμένα πράγματα που αφορούν τους αγροτικούς ιατρούς.

1)Οι αγροτικοί ιατροί μπορούν να συνταγογραφούν μόνο για οξέα περιστατικά και οχι για χρόνιες νόσους. Και εξηγούμαι: μπορούν να συνταγογραφήσουν για φαρυγγίτιδες λαρυγγίτιδες οσφυαλγίες ρινίτιδες αλλά οχι σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ,υπερλιπιδαιμία κ.α. Σε χρόνιες 

2)Οι αγροτικοί ιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν μόνο ένα κουτί στην περίπτωση που δίνουν θεραπεία για μια οξεία νόσο(πχ δεν μπορούμε καν να συνταγογραφήσουμε 2 κουτιά Augmentin χωρίς γνωμάτευση σε μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ενώ απαιτείται 10-12 μέρες θεραπεία και το 1 κουτί φθάνει για 5-6)

3)Αντί να στοχοποιείται, πάντα κατά την γνώμη μου εμάς, ίσως  θα έπρεπε να μάθετε ότι στην επαρχία μια μερίδα ιατρών(ευτυχώς μικρή) και ειδικά  ιδιώτες εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές(σε άσπρο χαρτί) και την στέλνουν στον αγροτικό για να τις γράψει. Ποίος είναι ο λόγος? Μήπως η φοροδιαφυγή?

4)Οι αγροτικοί ιατροί είναι οι μόνοι γιατροί που αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Δεν θα μιλήσω για την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που έχει ένας αγροτικός ιατρός πολλές φορές κα μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Ούτε θα μιλήσω για τα χρόνια σπουδών, τις στερήσεις των γονιών μας και την μακρά αναμονή για ειδικότητα που μας περιμένει. Μας εξισώσατε κύριε υπουργέ με άλλους ΠΕ 4ετίας ενώ οι σπουδές οι δικές μας όπως γνωρίζεται είναι 6ετίας.Ωστόσο οι αγροτικοί ιατροί συναισθανόμενοι την δύσκολη κατάσταση της χώρας υπέμειναν αυτές τις μειώσεις καθώς δεν έκαναν ούτε μια κινητοποίηση!!!Αυτό που με θλίβει βαθύτατα  είναι η στοχοποίηση μας και οι κατηγορίες ότι εμείς ευθυνόμαστε για τις υψηλές δαπάνες του ΟΓΑ!!

5)Κύριε υπουργέ θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας και ένα άλλο θέμα: γνωρίζετε ότι σε πολλά κέντρα υγείας δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες με ασθενοφόρα? Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε ένα περιστατικό που χρειάζεται να διακομισθεί από το ΚΥ Φαρσάλων, σε απογευματινή βάρδια η σε κάποιο απο τα Σ/Κ του μήνα σε όλες τις βάρδιες, πρέπει να καλέσουμε ασθενοφόρο από Λάρισα που θα κάνει 45 λεπτά για να φθάσει και 45 να επιστρέψει στην Λάρισα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Πέραν του τραγικού συμβάντος και του χαμένου χρόνου εις βάρους του ασθενούς Ο αγροτικός που το συνοδεύει λοιπόν κύριε υπουργέ ξεμένει στην Λάρισα μιας και η έδρα του ΕΚΑΒ είναι εκεί. Ο μοναδικός τρόπος για να επιστρέψει λοιπόν είναι να πάρει ταξί με δικά του έξοδα για να επιστρέψει και να τα κάνει δαπάνη στην  υπηρεσία για να τα πάρει κάποια στιγμή στο μέλλον!!

Κύριε υπουργέ θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι εγώ σε 2 μήνες θα ξεκινήσω να εργάζομαι στην Σουηδία και ότι θα παραιτηθώ από το αγροτικό μου εκείνη την περίοδο. Ελπίζω η χώρα να γλιτώσει από μια ''''πένα'''' που συνεισφέρει στην αύξηση των δαπανών του ΟΓΑ και οποιουδήποτε άλλου ταμείου. Θλίβομαι μόνο για το ότι η Ελλάδα μου προσέφερε μια άριστη και εντελώς δωρεάν ιατρική εκπαίδευση και εγώ θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε μια άλλη χώρα που δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για την  εκπαίδευση μου. Δυστυχώς όμως κύριε υπουργέ δεν τολμήσατε να βάλετε εξετάσεις για την είσοδο στις ιατρικές ειδικότητες.

Μετά τιμής,
Παύλος Σταμάτης
Αγροτικός Ιατρός ΚΥ Φαρσάλων.

6 σχόλια:

  1. Δυστυχώς όμως κύριε υπουργέ δεν τολμήσατε να βάλετε εξετάσεις για την είσοδο στις ιατρικές ειδικότητες???

    ασχετο με ολο το προηγουμενο κειμενο με το οποιο συμφωνω συναδελφε.
    Πραγματικα ομως το να βαλει εξετασεις για επιλογη ειδικοτητος δεν αλλαζει κατι (δεν θα μειωθουν οι αναμονες).
    Θα μπαινουν γρηγορα οι αριστοι ιατροι με το οποιο συμφωνω αλλα δυστυχως ετσι ανοιγει παραθυρακι για οσους εχουν προσβαση στην εξεταστικη επιτροπη και αυτοι δεν ειναι λιγοι , που και οι χειροτεροι να ειναι θα μπουν απο τους πρωτους εις βαρως των αλλων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή , αγαπητό Υπουργείο, τι σόι γιατρούς μας στέλνετε στα αγροτικά ιατρεία; Γιατί δεν μπορούν να παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες; Ο κόσμος στην επαρχία έχει την πιεσούλα του ,το ζαχαράκι του κ.λ.π. Ποιός , επί τέλους, θα τους παρακολουθεί; Άει να χαθήτε άσχετοι..... που πήρατε πτυχίο στα 4 χρόνια ενώ ο γιατρός στα έξη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kastor to oksumwro einai oti mporoume na antimetwpisoume ola ta oksea peristatika sto tmima twn epeigontwn kai na dwsoume ta aparaitita farmaka gia na sw8ei se merikes periptwseis akomi kai i i zwi tou asthenous panta parousia epimeliti.
      den mporoume na tous dinoume xronia 8erapeia gia na min xreiastei pali na pa8oun mia upotropi tis nosous tous kai na einai rythmismenoi
      Sta grafw auta gt fainetai oti exeis pliri agnoia epi tou thematos...
      Oso afora ta 4 kai ta 6 xronia ka8enas prepei estw kai symvolika na amoivetai gia tous kopous tous estw kai me 1 evrw...oi agrotikoi iatroi sta Kentra ygeias einai oi pio xamila ameivomenoi katw kai apo tous klitires,tous dioikitikous pou kovoun ta xartakia gia autous pou tha eksetasw,tin ka8aristria kai tous nosileutes...egw den lew oti prepei na kovontai mis8oi alla prepei ola na einai analogika...
      Gia opoiadipote dieukrinisi eimai stin diathesi pou panta me filiko tono kai ufos

      Διαγραφή
  3. Sunaderfe den itan to thema mou oi eksetaseis....tha mporousan na periouristoun oi anagnwriseis ptuxiwn einai megali kouventa...apla o upourgos eixe desmeutei gia auto?eixe pei xaraktiristika auti i athliotita prepei na stamatisei...egw auti ti stigmi epeidi exw to vitsio na ginw endokrinologos prepei na paw sto ekswteriko kai na apoxwristw filous,goneis ktl epeidi den ginetai tpt...apo to na fygw tha protimousa na dwsw kai eksetaseis loipon
    Kastor eisai euprosdektos se ena Kentro ygeias gia an deis me ta matia sou poioi einai asxetoi...

    P.S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ανοιγει παραθυρακι για οσους εχουν προσβαση στην εξεταστικη επιτροπη και αυτοι δεν ειναι λιγοι , που και οι χειροτεροι να ειναι θα μπουν απο τους πρωτους εις βαρως των αλλων....!!!!!!!!!!!!!!!!


    οπως παντα
    και μετα κατσε διπλα τους,εσυ φιλε μου,να δινεις εξετασεις!!!!!
    αλλη μια φαμπρικα που θυμιζει ΔΙΚΑΤΣΑ!!!
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΩς ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ !!!
    ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΔΩΔΕΙς ΕΞΕΤΑΣΕΙς ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ 1000 ΕΥΡΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙς ΕΦΗΜΕΡΙΕς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://anoixth-epistolh.blogspot.gr/
    Αγαθονήσι, 24/06/2014
    ΘΕΜΑ: Ανοιχτή επιστολή αγροτικού γιατρού στον υπουργό Υγείας
    Οι ιατροί επί θητεία.
    Ο μισθός τους και η ετήσια άδεια διακοπών ιατρών επί θητεία. Οι ιατροί άνευ ειδικότητας. Πληρωμή ετοιμότητας στα άγονα ιατρεία. Εκκρεμότητες σε πληρωμή τακτικών εφημεριών και πρόσθετων εφημεριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή