Oταν ένας Οργανισμός Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κτίζεται πάνω σε μισές αλήθειες!


Γράφει ο γιατρός Γιώργος Νεοφώτιστος

Πολλές φορές έχει αποδειχτεί πως όταν λες τις μισές ... αλήθειες κρύβεις πίσω τους το απόλυτο ψέμα. Και δυστυχώς , αυτό έχει αναδειχτεί στην πιο προσφιλή μέθοδο των πολιτικών, προκειμένου να παραπλανήσουν τους πολίτες. 

Άκουγα με μεγάλη προσοχή τον υπουργό υγείας, σε μια πρωινή τηλεοπτική ζώνη, να εκθειάζει τις αποφάσεις που “εκείνος“ πήρε για να “εξυγιάνει“ το σύστημα της υγείας, ερήμην των θεσμικού του συμβούλου που ανέκαθεν ήταν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Απόλαυσα ομολογουμένως έναν ακατανόητο λεκτικό χείμαρρο, πλημυρισμένο από ατέλειωτα “εγώ“. Λόγια διανθισμένα από “Μαγδαλήνειες“ επανειλημμένες συγνώμες αλλά και ένα μάθημα “υποκρισίας“ δοσμένο με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο στο γυαλί, που θα το ζήλευε και η αξέχαστη Συνοδικού. 

Όσο όμως και αν προσπάθησε να παραπλανήσει τους πάντες, ποντάροντας στην “ευγενική βοήθεια“ των δημοσιογράφων οι οποίοι “υποτίθεται“ πως έκαναν τις ερωτήσεις, δεν απέφυγε να πει και πάλι… την μισή αλήθεια. 

Θα εστιάσω στο θέμα του ΕΟΠΥΥ, του νέου ταμείου υγείας, στο οποίο “στρίμωξε“ εκόντα άκοντα το 80% των Ταμείων υγείας που εξυπηρετούσαν το σύνολον σχεδόν των Ελλήνων ασφαλισμένων.

Και έχω κάθε δικαίωμα να το κάνω αυτό επειδή “εγώ” είμαι εκείνος που γίνεται δέκτης καθημερινά της οργής των ασθενών μου. Όπως επίσης “εγώ“ είμαι το ανάχωμα του ξεσπάσματος ενός κόσμου που διαπιστώνει ξαφνικά πως έχει μείνει ουσιαστικά ακάλυπτος από τον ασφαλιστικό του φορέα. 

Ο υπουργός κ. Λοβέρδος λοιπόν μίλησε για την αναγκαιότητα ΕΝΟΣ Οργανισμού Υγείας, και αυτό αποτελεί πράγματι ένα μέρος από τη μισή αλήθεια, καθώς ολόκληρος ο ιατρικός κόσμος αυτό είχε ζητήσει. Συνέχισε κατόπιν τονίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης της σπατάλης που παρατηρείται στο χώρο των φαρμάκων και αυτό αποτελεί το δεύτερο μέρος της μισής αλήθειας. 

Εκείνο όμως που ..σκοπίμως λησμόνησε (και τονίζω το “σκοπίμως“ επειδή πιστεύω ότι είναι ένας ευφυής άνθρωπος) είναι να εξηγήσει στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων που “έσυρε“ ο ίδιος , όπως τόνισε επανειλημμένα, με ποιον τρόπο εκείνοι θα συμμετέχουν σ’ αυτό το χωρίς σχέδιο και προοπτική ...ΕΟΠΥΥ. 

Και εδώ είναι που …απέφυγε να πει την υπόλοιπη μισή αλήθεια. 

Δεν θα αναφερθώ στην ανυπαρξία (κυριολεκτώ) υπογραφής οποιασδήποτε σύμβασης μεταξύ των γιατρών και του ΕΟΠΥΥ, κάτι που αυτόματα το καθιστά προσωρινό και θνησιγενές. Ούτε θα εστιάσω στο απαράδεκτο ύψος της ιατρικής επίσκεψης (περίπου 7 Ευρώ καθαρά) που αυθαίρετα θέσπισε, μειώνοντας αυτόματα κατά 50% την αμοιβή των γιατρών, κάτι που αποτελεί και πανελλήνια πρωτιά απώλειας εισοδήματος σε Έλληνα εργαζόμενο. Αυτό πιστεύω πως σύντομα θα τεθεί στη κρίση του κάθε ασθενούς που θα επισκεφτεί τον γιατρό του. 

Σε εκείνο όμως που θέλω να σταθώ και που πιστεύω πως αποτελεί το επιστέγασμα του παραλόγου, είναι ο ορισμός του πλαφόν των 50 επισκέψεων που μπορεί να δέχεται ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός, την εβδομάδα.
Είναι σε όλους γνωστό πως κάθε γιατρός , ο οποίος καλώς – κακώς συνεβλήθη με τον ΕΟΠΥΥ, σε κανονικές συνθήκες δέχεται περίπου 20 ασθενείς καθημερινά στο ιατρείο του. Και αυτό το γνωρίζει καλά και ο κ. Λοβέρδος , σαν υπουργός υγείας, αλλά και οι “σοφοί“ σύμβουλοι του. 

Και “εγώ“ σαν ένας απλός ασφαλισμένος θα ήθελα να μου εξηγήσει δυο ακόμα πράγματα προκειμένου να συνεχίσει να επαίρεται για τις επιλογές του. 

Πρώτα από όλα πώς θα “μπορέσω“ να επισκεφτώ το γιατρό μου, την Τετάρτη, την Πέμπτη ή και την Παρασκευή, (δυστυχώς για τον κ. υπουργό και σε ...αυτές τις μέρες τυχαίνει να αρρωσταίνουν οι άνθρωποι...) τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν συμπληρώσει ήδη το “υποχρεωτικό“ πλαφόν των 50 επισκέψεων την εβδομάδα, την Δευτέρα και τη Τρίτη. 

Και δεύτερον, που αποτελεί ίσως και το πιο ...σκοτεινό σημείο που άφησε “σκοπίμως“ αναπάντητο. Ποιος τελικά θα πληρώσει αυτήν, την εκτός πλαφόν, επίσκεψη ;

Η απάντηση που βγαίνει αβίαστα και λογικά είναι προφανής. Μα ... ο ίδιος ο ασθενής από τη τσέπη του!!! 

Να λοιπόν γιατί κατηγορώ τον κ. Λοβέρδο για παραπληροφόρηση του συνόλου των ασφαλισμένων Ελλήνων. Συγχρόνως τον θεωρώ υπεύθυνο για κατασυκοφάντηση των γιατρών των οποίων προΐσταται ως επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας. Γιατί εσκεμμένα τους επεφύλαξε τον άθλιο ρόλο να ανακοινώνουν εκείνοι στους ασθενείς τους το “τέλος“ της ασφαλιστικής τους κάλυψης. 

Η πολιτική σήμερα , σε εποχές που η κοινωνικοοικονομική κρίση έχει εξαθλιώσει τον κόσμο, χρειάζεται και περίσσιο θάρρος αλλά και ειλικρίνεια. Και αν ήθελε ο κ. Λοβέρδος πραγματικά να είναι ειλικρινής με τους ασφαλισμένους Έλληνες, αρκούσε μια και μόνο φράση. 

“Κύριοι ασφαλισμένοι, ο ΕΟΠΥΥ , ο καινούργιος ασφαλιστικός Οργανισμός, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ της εβδομάδος την όποια επίσκεψη στον γιατρό σας. Αν, παρά ταύτα, εσείς “τολμήσετε“ να αρρωστήσετε κάποια από τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας , τότε θα ΠΡΕΠΕΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ την όποια επίσκεψη στον γιατρό σας“.

Το να “αναθέτει“ όμως στους γιατρούς να εξηγήσουν στους ασθενείς τους , όσα εκείνος δεν επιθυμεί να ομολογήσει, δεν είναι ούτε έντιμο αλλά και δεν χαρακτηρίζει έναν πολιτικό που συνηθίζει να εκφράζεται με το “εγώ“ !!! 

2 σχόλια:

  1. Ας σχολιασουμε λιγο και τους καλους συναδελφους που ειναι στον ΕΟΠΥΥ.Η τακτικη αρχισε σιγα-σιγα να εφαρμοζεται....Με ΠΡΟΣΧΗΜΑ την δυσκολια προσβασης στην ηλεκτρονικη συνταγογραφηση δεν εκδιδουν συνταγη την ημερα της εξετασης....και καλουν τον ασφαλισμενο να περασει απο βδομαδα να παρει την συνταγη του.Οι συνταγες αυτες εκδιδονται μαζικα....ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΩΙ γεμιζοντας το πλαφον των 50.....ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οτι και να λες οντως τριτη μεσημερι το πλαφον κλεινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή