MEDISYN.Εργαστηριακοί γιατροί για την κρίση στην υγεία

Επαναπροσδιορισμός του ρόλου του Ιατρού

Παρέμβαση για την κρίση στην ελληνική οικονομία και υγεία κάνουν με έγγραφό τους οι ιδιώτες Εργαστηριακοί Μικροβιολόγοι – Βιοπαθολόγοι, Ακτινολόγοι, Κυτταρολόγοι, Ιατροί Μέλη του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών.

Αναφέρουν ότι οι θεσμικές αλλαγές και η οικονομική κρίση επηρεάζουν άμεσα τη βιωσιμότητα των ιατρείων μας και κατά συνέπεια στερούν από τους εξεταζόμενους την παροχή αξιόπιστων ιατρικών υπηρεσιών. Η δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του κάθε πολίτη, η κρίση χρέους και ρευστότητας των ταμείων-που συνεπάγεται την ποικιλότροπη μείωση των δαπανών υγείας για τον ασφαλισμένο, το «άνοιγμα» του ιατρικού επαγγέλματος και η διεύρυνση του ρόλου του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο της υγείας οδηγούν αναπόφευκτα στη σταδιακή συρρίκνωση των ιδιωτικών εργαστηριακών ιατρείων. Η κατάσταση επιβαρύνεται λόγω της έλλειψης κανόνων και ουσιαστικής εποπτείας από την Πολιτεία, αλλά και της πρωτοφανούς «στάσης πληρωμών» των οφειλομένων, από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους εργαστηριακούς ιατρούς. 

Ο Πολίτης βομβαρδίζεται καθημερινά από παροχές υγείας με παραπλανητικές εκπτώσεις 50%, 60% ή 70% για μια γενική αίματος, όταν η τιμή τιμοκαταλόγου ξεκινά από την πλασματικά υψηλή τιμή των 20 ευρώ! 

Η μεγάλη έκπτωση όμως, δε σημαίνει και χαμηλή τελική τιμή. Αυτή η παραπλάνηση στοχεύει στην υπερσυγκέντρωση των παροχών υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. 

Ο Συνεταιρισμός των Εργαστηριακών Ιατρών-Medisyn, μπορεί να απαντήσει στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται, συμβάλλοντας στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Ιατρού-ελεύθερου επαγγελματία Βιοπαθολόγου- Μικροβιολόγου και γενικά Εργαστηριακού Ιατρού, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ως βασικού συντελεστή της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και του εξορθολογισμού του κόστους των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου