Ημερίδα ΙΣΑ για ΕΟΠΥΥ: Συμπεράσματα και προβληματισμοί


Παρακολούθησα την ημερίδα του ΙΣΑ για τον ΕΟΠΥΥ το προηγούμενο Σάββατο!
Η προσέλευση ήταν αναμενόμενη :(
Πέρασαν γύρω στους 1500 συναδέλφους αλλά το μέγιστο που κατεγράφη στην αίθουσα ήταν 800 άτομα.


Μετά τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων μίλησαν οι ιατρικές παρατάξεις.
Η εκπρόσωπος του υφυπουργού κου Μπόλαρη ήταν τρακαρισμένη και ασύντακτη μίλησε μόλις 30 δευτερόλεπτα! Ο άλλος εκπρόσωπος δεν μίλησε… Τι να πει άλλωστε;

Υπήρχαν παρατάξεις που δεν συμμετείχαν (κατά την ταπεινή μου άποψη κακώς) διότι έχεις χίλιους λόγους να διαφωνείς αλλά πρέπει να εκφράσεις τους προβληματισμούς σου! Με την απουσία σου δεν επηρεάζεις τις εξελίξεις απλά στρουθοκαμηλίζεις ή προσπαθείς να απενοχοποιηθείς !

Χάθηκε η χρυσή ευκαιρία να έχουμε τους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ μπροστά σε ιατρικό κοινό. Ίσως να λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης!
Αυτό γιατί γίνονται προσωπικές προστριβές  για τις καρέκλες που δεν πήραν ορισμένοι ή για αυτές που αποσκοπούν κάποιοι άλλοι! Από ενδοπαραταξιακές προστριβές μέχρι και από άλλους προέδρους ιατρικών συλλόγων.

Πάντως όποιος παρακολούθησε την ημερίδα σίγουρα ενημερώθηκε για πολλά ζητήματα και κύρια για τα οικονομικά των ταμείων! Αλλά απαντήσεις δεν δόθηκαν σε άμεσα ζητήματα που προβληματίζουν όλους μας. Για ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ & ΠΟΤΕ ;

Για τους Νέους Ιατρούς

Η συμμετοχή αποκαρδιωτική! Υπήρχαν μεμονωμένες παρουσίες  από συναδέλφους από Βόλο, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και καμιά 15αριά
από Αθήνα…
Υπογράψαμε ένα κείμενο όπου το επιδώσαμε στον Πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Καλοκαιρινό και ενημερώσαμε τον κ. Πατούλη (πρόεδρο του ΙΣΑ).

Συνάδελφοι αυτό που εισπράττουμε είναι υποκριτικό και το τονίσαμε στην παρέμβαση μας κατά τη διάρκεια της ημερίδας.
  • Από τη μια λέμε ΟΧΙ στον ΕΟΠΥΥ και από την άλλη σπεύδουν συνάδελφοι να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους με τα ταμεία για να έχουν μια θέση στον ΕΟΠΥΥ. Κόντρα στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα όλων των συλλόγων και του ΠΙΣ.

  • Όταν υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν πλήρως αποκλειστεί από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. (βλέπε αυτούς που έχουν άδεια λειτουργίας ιατρείου μετά από 6 Σεπτεμβρίου).
  • Όταν υπάρχουν συνάδελφοι που λαμβάνουν το ενιαίο συντογολόγιο του ΙΚΑ (πάλι κόντρα στις αποφάσεις) από 1η Νοεμβρίου.

Συγγνώμη... αλλά η ανομία προέρχεται από την ατιμωρησία. Ας ενεργοποιήσουν τα πειθαρχικά συμβούλια ή ότι άλλο διαθέτουν για να ελέγξουν την κατάσταση ή να περιφρουρήσουν τις αποφάσεις τους.

Όλα αυτά τα εισπράττουμε ως συντεχνιακά παιχνίδια υπέρ συγκεκριμένης μερίδας συναδέλφων, έναντι όλων των άλλων και κύρια των Νέων που δεν μπορούμε να εξετάσουμε, να γράψουμε εξετάσεις ή να συνταγογραφήσουμε σε κανέναν από τους ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο μας.

 Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου υπάρχει κάλεσμα των ιατρών από τον ΙΣΑ στα γραφεία του ΟΠΑΔ για διαμαρτυρία λόγω μη αποπληρωμής των δεδουλευμένων. Στις 11 η ώρα. Ίσως να ήταν μια καλή ευκαιρία να παρευρεθούμε εκπρόσωποι των Νέων Ιατρών.

Θα έλεγα πως πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να παρουσιαστούμε κι εμείς και να διεκδικήσουμε άρση της αδικίας. Να μπορούμε να συμβληθούμε με τον ΟΠΑΔ για να μπορούμε να μπούμε στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον ΕΟΠΥΥ…διότι έτσι είμαστε πλήρως αποκλεισμένοι. Αυτά όπως καλά ξέρετε ισχύουν από 6 Σεπτεμβρίου.
Δεν είμαστε σε θέση να αντέξουμε άλλο αφού δεν μπορούμε να εξετάσουμε κανέναν.

Ακολουθεί το κείμενο που καταθέσαμε στον ΠΙΣ με 15 υπογραφές από συναδέλφους που παρευρεθήκαμε στην ημερίδα του ΙΣΑ για τον ΕΟΠΥΥ και το επιδώσαμε στην συνέλευση του ΠΙΣ και συγκεκριμένα στον πρόεδρο του.


ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Κατόπιν πολυετούς αναμονής, ανεργίας και πολλών δυσκολιών βρεθήκαμε ξαφνικά στον μονόδρομο της αυτοαπασχόλησης.  Το ΕΣΥ ερμητικά κλειστό εδώ και καιρό κι εμείς ως νέοι επιτηδευματίες ανοίξαμε ιατρεία με τις όποιες αποταμιεύσεις και αρκετά δανεικά, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος μας. Πιστεύουμε και θέλουμε να στηρίξουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία στον τόπο μας με ίσους όρους και χωρίς αποκλεισμούς για αυτό έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
- Από τα πρώτα βήματα για την άδεια λειτουργίας του ιατρείου γνωρίσαμε την γραφειοκρατία, την κωλυσιεργία και τώρα βιώνουμε την αδικία. Μετά λύπης μας βλέπουμε πως είμαστε μόνοι μας και δεν έχουμε συμπαράσταση από κανέναν. 

Από τις αρχές του χρόνου βιώσαμε τον αποκλεισμό μας από το ΝΑΤ, μετά από άλλα ταμεία ΤΑΥΤΕΚΩ, και διαχρονικά από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Αυτό που εξάντλησε την υπομονή μας, κάνοντας μας καχύποπτούς και βλέποντας δυσοίωνα το μέλλον μας είναι ο αποκλεισμός μας από τον ΟΠΑΔ από τις 6 Σεπτεμβρίου 2011. Ένα ταμείο που διαχρονικά έκανε συμβάσεις με ιατρούς. Όλα αυτά ενόψει ΕΟΠΥΥ. Βέβαια, ανανεώσεις παλαιών συμβάσεων και νέες συμβάσεις με πολυιατρεία γίνονται μέχρι σήμερα.  Εύκολα συμπεραίνετε πως είμαστε μονίμως σε αρνητικό οικονομικό ισοζύγιο αφού οι ασθενείς μπαινοβγαίνουν από τα ιατρεία μας απορρίπτοντας μας μην έχοντας δικαίωμα παραγγελίας εξετάσεων και συνταγογραφίας αφού με την ηλεκτρονική έχουν γίνει αποκλειστικά προνόμια των ιατρών που είναι εγγεγραμμένοι   στο σύστημα. 

-Αντιλαμβανόμαστε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και είμαστε υπέρ της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων με σωστή διαχείριση ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουμε στον ασθενή μας και με αξιοπρεπή αμοιβή για τον γιατρό .

Για πολλοστή φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι στον ΕΟΠΠΥ δεν υπάρχει πρόβλεψη εισαγωγής για νέους γιατρούς παρόλο τις εξαγγελίες και υποσχέσεις που ακούγονται κατά καιρούς. Η κατάσταση αυτή μας προβληματίζει γιατί κινδυνεύουμε να βιώσουμε ξανά ένα νέο και μόνιμο αποκλεισμό.

Ο νέος γιατρός  δεν διαθέτει την επισκεψιμότητα που διαθέτουν παλαιότεροι συνάδελφοι, αφού οι ασφαλισμένοι προτιμούν τους συμβεβλημένους με αποτέλεσμα η σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι μονόδρομος στα πρώτα μας βήματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Εισαγωγή στον νέο φορέα για όλους τους νέους ιατρούς τουλάχιστον την πρώτη τριετία, για να συνεχίσουν να υπάρχουν νέα ιατρεία στον τόπο μας.

Επιθυμούμε:
  • Ελεύθερη συνταγογράφηση για όλους τους ιατρούς
  • Ελεύθερη επιλογή γιατρού
  • Συλλογικές συμβάσεις με το νέο φορέα και τα ιδιωτικά κέντρα
  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικά με  πιο χρηστικό & απλοποιημένο σύστημα.

Κίνημα Νέων Ιατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου