Φάρμακα σαν…καραμέλες λαμβάνουν οι Έλληνες

Η πολυφαρμακία αλλά και η αλόγιστη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού αλλά μόνο με τη συμβολή του φαρμακοποιού, φαίνεται ότι είναι πλέον το μεγάλο ζήτημα υγείας για τους έλληνες ασθενείς.
Η Πανελλαδική έρευνα Hellas Health ΙV για την Υγεία των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) καταδεικνύει ακριβώς αυτόν τον κίνδυνο από την αλόγιστη χρήση φαρμάκων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.008 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, τον Οκτώβριο του  2011, από την Metron Analysis. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ένας στους τέσσερις (25%) λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού. Στις μισές περιπτώσεις από αυτές (50%) το φάρμακο το έχει συστήσει ο φαρμακοποιός, 4 στους 10 (41%) το έχει συστήσει ο γιατρός και σε ποσοστό 8% το έχει συστήσει
φίλος ή γνωστός. 

Οι έξι στους δέκα (67%) από αυτούς που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού δεν έχουν ερωτηθεί από το φαρμακοποιό εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος.
Ένας στους δύο (47%) δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει.

Δύο στους δέκα (22%) δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα φάρμακα που λαμβάνουν, ενώ σε ποσοστό 13% δεν γνωρίζουν καλά τις οδηγίες για το πως πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Επίσης οι εννιά στους δέκα (92%) πετούν στα σκουπίδια τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα που έχουν στο σπίτι.

Περισσότεροι από τους μισούς (56%) θεωρούν ότι οι γιατροί συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα χωρίς να είναι πάντα απαραίτητα, ενώ έξι στους δέκα (64%) ότι συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα από ό,τι χρειάζεται.

Ακόμη, ο γιατρός δεν έχει ρωτήσει σε επόμενη επίσκεψη σε ποσοστό (52%) εάν εμφάνισε ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ σε ποσοστό 31% δεν έχει ρωτήσει πριν συνταγογραφήσει εάν λαμβάνει άλλα φάρμακα από άλλους γιατρούς.

Ο Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας, Πρόεδρος ΕΟΦ, με αφορμή την έρευνα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι:
«Η έρευνα αναδεικνύει τρία ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα. Την έκταση αλλά και ορισμένες από τις βασικές αιτίες της πολυφαρμακίας, την έλλειψη της σωστής αντιμετώπισης των κινδύνων για την υγεία που μπορούν να προκληθούν από την κατανάλωση φαρμάκων και τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει ο Έλληνας φαρμακοποιός στο ελληνικό σύστημα υγείας».

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ προτίθεται μάλιστα να λάβει μέτρα με αυστηρές ποινές για τα φάρμακα που χορηγούνται άτυπα από τους φαρμακοποιούς δεδομένου μάλιστα ότι με βάση ρύθμιση που θα προωθήσει ο υπουργός Υγείας θα μπορούν να προχωρούν ακόμη και σε υποκατάσταση των φαρμάκων που θα συνταγογραφούν οι γιατροί. Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ.Τούντας: «Σε ό,τι αφορά την πολυφαρμακία, εκτός από τον έλεγχο των εταιρειών για τον τρόπο που προωθούν τα προϊόντα τους, θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα με αυστηρούς ελέγχους και ποινές η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ παράλληλα η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα αυτό».

ΠΗΓΗ: Iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου