Υπόμνημα προς τα ΜΜΕ για τον αποκλεισμό μας από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

 ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Αξιότιμε συντάκτη,

Είμαστε νέοι ειδικευμένοι γιατροί  που επιλέξαμε να δραστηριοποιηθούμε στον τόπο μας και να στηρίξουμε το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανοίγοντας ιατρεία σε αυτή τη κακή οικονομική συγκυρία. Ούτως η άλλως το ΕΣΥ είναι ερμητικά κλειστό και προσλήψεις δεν γίνονται εδώ και καιρό.

Η πρωτοφανής οικονομική κατάσταση της χώρας και ο αποκλεισμός μας από τα ασφαλιστικά ταμεία προκάλεσαν συνθήκες πλήρους απομόνωσης και επαγγελματικού αφανισμού μόνο για εμάς τους νέους ιατρούς.

Συγκεκριμένα:
  • Υπάρχει διαχρονικά ο αποκλεισμός μας από το ΙΚΑ ,
  • ο ΟΑΕΕ συνήψε τελευταία φορά συμβάσεις με γιατρούς το 2009
  • ενώ ο ΟΠΑΔ που διαχρονικά έκανε συμβάσεις με όλους τους ιατρούς, με απόφαση του, διέκοψε τη σύναψη συμβάσεων στις 6/9/11.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην μπορούμε να εγγραφούμε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ούτε να γράψουμε παραπεμπτικά για εξετάσεις. Οι συνέπειες καταστροφικές διότι ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στα ιατρεία μας  με αποτέλεσμα να είμαστε πλήρως περιθωριοποιημένοι.

            Η στάση αυτή των ασφαλιστικών ταμείων παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης που επιτάσσει η διάταξη του άρθρου 4 του Συντάγματος που στην ουσία υποκρύπτει άνιση μεταχείριση των παλαιών και νέων ιατρών. Το λέμε αυτό διότι ο ΟΠΑΔ από τον Σεπτέμβρη και μετά, ανανεώνει με τριετή διάρκεια ή παρατείνει τις συμβάσεις.

Για άμεση επίλυση του ζητήματος μέχρι να ενεργοποιηθεί πλήρως ο ΕΟΠΥΥ προτείνουμε:
1)      Να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος από τον ΟΠΑΔ για να συνταγογραφούμε φάρμακα ή εξετάσεις ως μη συμβεβλημένοι ιατροί (όπως συνέβαινε προ ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).
ή
2)       Εγγραφή μας στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (μέσω ενός εκ των 3 ταμείων ή του ΕΟΠΥΥ) για χρήση του συστήματος ως μη συμβεβλημένοι ιατροί ή ως πιστοποιημένοι (όπως αναφέρει τελευταία ο κ. Βουδούρης).
ή
3)      Χορήγηση του ενιαίου συνταγολόγιου στους νέους μη συμβεβλημένους για εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Είμαστε στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής και επαγγελματικού αφανισμού.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΚΑΤΑΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ.

Μετά τιμής,
Κίνημα Νέων Ιατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου