Η ένωση καρδιολόγων για τον ΕΟΠΥΥ


ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Χαρ-Τρικουπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax:210-9916854

Ημερομηνία 19/10/2011


Αγαπητοί συνάδελφοι. 

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιων Καρδιολόγων· Ελλάδος έχει αποστείλει σε Επιστημονικούς φορείς και Ιατρικούς Συλλόγους την κατωτέρω μελέτη που αποστέλλουμε και σε εσάς όπου φαίνετε ότι ο τρόπος λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, είναι σε βάρος όχι μόνο της επαγγελματικής επιβίωσης των ιατρών αλλά και εις βάρος των ασθενών, όταν πρέπει να εξετάζονται πάνω από 60 άτομα ημερησίως. 
Ακόμα και με την νέα πρόταση του υπουργείου τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, όταν όπως  πληροφορούμαστε οι ασθενείς ανά ιατρό-καρδιολόγο θα είναι 5000 και άνω για αμοιβή 2000 Ευρώ. Στην περίπτωση αυτή χρειάζονται για 9.500.000 ασφαλισμένους 1900 καρδιολόγοι, οι δε εξεταζόμενοι αναλογικά με την νοσηρότητα που περιγράφουμε θα είναι από 35 και πάνω ημερησίως και οι οποίοι θα εξετάζονται σε ένα τετράωρο όπως πληροφορούμαστε. Άρα μέσος όρος εξέτασης 6-7 λεπτά ανά ασθενή για να κάνει ΗΚΓ, ιστορικό, κλινική εξέταση, να δοθούν οδηγίες να γραφτούν φάρμακα. Είναι πρακτικά αδύνατο όταν αντίστοιχα σε οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως για τα ανωτέρω χρειάζεσαι 20-30 λεπτά. 


Η θέση της ένωσης μας είναι όπως και όλου του Ιατρικού κόσμου, η ελεύθερη επιλογή ιατρού κατά πράξη και περίπτωση και ελεύθερη συνταγογράφηση από όλους τους ιατρούς. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για ένα νέο σύστημα υγείας που να μην υποβαθμίζει τις παροχές υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς αλλά και να μην εξαθλιώνει τους ιατρούς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το προτεινόμενο σύστημα αφού ούτε το ένα προσφέρει ούτε το άλλο. Με το σύστημα αυτό ουσιαστικά τιμωρούνται οι καλοί ιατροί στους οποίους δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ελεύθερα οι ασθενείς αφού δεν θα μπορούν να τους επιλέγουν αν έχει κλείσει το πλαφόν τους. 

Το οικονομικό ή αριθμητικό πλαφόν σε ασθενείς είναι εναντίον της ποιότητας για προφανείς λόγους. Όλοι οι ιατροί θα έχουν συγκεκριμένους ασθενείς και έτσι καταργείτε ουσιαστικά η ελεύθερη επιλογή. Αντί να μεταφέρουμε τους ασθενείς του ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ στο επίπεδο υπηρεσιών του ΟΠΑΔ (το οποίο χωρίς να είναι τέλειο, είναι τουλάχιστον καλύτερο και αποδεκτό αν γίνεται με ουσιαστικό έλεγχο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για ελάττωση των δαπανών), υποβαθμίζουμε τον ΟΠΑΔ στις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Το ίδιο το ΙΚΑ αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο των
παροχών (κλείνουν ραντεβού οι ασθενείς μετά από 1- 3 μήνες) από τον Φεβρουάριο του 2011 έδωσε το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής κατά πράξη και περίπτωση στους ασφαλισμένους του με το να πηγαίνουν και σε Ιατρούς του ΟΠΑΔ. 

Μετά τιμής 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου