Προβληματισμοί για την Υγεία της χώρας.

Παρατηρώ αποστασιοποιημένα τις εξελίξεις... Θλίβομαι!

Είναι λυπηρό να συμπίπτουν οι απόψεις στις παρέες μας αλλά στην πράξη να μην συνασπιζόμαστε! Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώντας δικαιολογίες ποιος είναι ο φορέας, ο διοργανωτής, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί και διάφορα τέτοια προσχηματικά. Η κατάληξη γνωστή, μεμψιμοιρία, διχόνοια, αντιπαραθέσεις και μόνιμες - διαχρονικές δικαιολογίες.

Σε λίγο ξεκινάω ειδικότητα ας μην αντιδράσω, μόλις ξεκίνησα ειδικότητα ας μη μιλήσω, βρήκα τις ισορροπίες στο τμήμα μου ας κάνω το κορόιδο, τελειώνω ειδικότητα ας διαβάσω για τις εξετάσεις και κάπου θα βολευτώ μετά. Όλη μας η πορεία είναι μια προσμονή για μια ουτοπία.

Όταν τελειώσει η ειδικότητα διαπιστώνουν οι περισσότεροι πως κακώς δεν αντιδρούσαν τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας υπομονή για ένα μέλλον αβέβαιο και εξευτελιστικό για τον γιατρό αλλά και τον ασθενή.

Το επάγγελμα στους φαρμακοποιούς άνοιξε;

Στους συμβολαιογράφους;

Οι ταξιτζήδες δίνουν μαθήματα αγωνιστικότητας και ομαδικότητας. Εν μέσω περιόδου αιχμής θυσιάζουν το μεροκάματο τους για το μέλλον τους.
Αν οι ιατροί ήταν ταξιτζήδες πιστεύω πως θα κυκλοφορούσαν τα περισσότερα ΤΑΞΙ και θα έπαιρναν διπλή ταρίφα λόγω απεργίας.

Πιστεύω πως η ευθύνη βαραίνει πια εμάς τους νέους ιατρούς.

Τους παλιούς τους ζήσαμε και δεν αλλάζουν. Ούτε νοοτροπία, ούτε πορεία. Ίσως να έχουν τις «καβάτζες τους». Ίσως φοβούνται τις καθεστωτικές νοοτροπίες και συμπεριφορές και πιστεύουν πως αντιδρώντας θα χάσουν το πόστο τους. Εμείς τι έχουμε να φοβηθούμε;

Το δίλλημα είναι ένα.

 Μετανάστευση ή αντίδραση.

Θα έβλεπα το μέλλον αισιόδοξα αν υπήρχαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας όπου θα όριζαν την κατώτερη ιατρική αμοιβή. Με τις υπάρχουσες συνθήκες μας βλέπω να είμαστε υπάλληλοι στους μεγαλοκαρχαρίες για ελάχιστα χρήματα και ατέλειωτες ώρες δουλειάς.

Αν οι κύριοι επιλέγουν νεοφιλελεύθερες μεθοδολογίες ελέω οικονομικής κρίσης και θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα τότε γιατί να φορολογούμαστε; Για τα πανοτόκια των δανειστών μας; Για αυτά που έφαγαν οι πολιτικοί και οι παρέες τους; Για τις καταχρήσεις της προηγούμενης γενιάς;
Γιατί να εκχωρούν δικαιώματα σε επιχειρηματίες; Γιατί; Γιατί; Ατέλειωτα γιατί! Κάποιοι κρύβονται πίσω από αυτό και ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είναι. Όχι μόνο οι δικοί μας καιροσκόποι αλλά και οι ευρωπαίοι ή οι παγκόσμιοι οικονομικοί δυνάστες! 
Προσωπικά δεν αρνούμαι το καπιταλιστικό σύστημα που ανήκουμε. Ωστόσο άλλο κοινωνικός φιλελευθερισμός και άλλο ξεπούλημα των πάντων. Έλεγχος μόνο κατά τον μικρομεσαίων και κατά των λοιπών; 

Έχω πολλές απόψεις για πως πρέπει να αντιδράσουμε ωστόσο δεν τις εκφράζω διότι ως γνωστόν εξυπηρετώ συμφέροντα κατά αυτούς που δε με γνωρίζουν. Ίσως οι συνάδελφοι που έχουμε συναναστραφεί κατά καιρούς να έχουν αντίθετη άποψη.

Με τις τελευταίες εξελίξεις έχουν πεισθεί και οι πλέον καλοπροαίρετοι πως τα πράγματα οδεύουν σε αδιέξοδα.
Το θέμα είναι πως τα αποφεύγουμε.

Χωρίς συνεργασίες, σχεδιασμό, συγκεκριμένες προτάσεις δεν είναι χαμένος αγώνας, αλλά άλλος ένας αγώνας που δεν θα δοθεί.

Προσωπικά καταγγέλλω:

Τους τζάμπα μάγκες ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων. Τζάμπα βρίσκουν ασθενείς, τζάμπα χειρουργείο, τζάμπα νοσηλευτικό προσωπικό, παίρνουν τον μισθό τους και παίρνουν και τα μαύρα.
Είναι συνήθως αυτοί που στις απεργίες απειλούν τους υφιστάμενους τους.

Τους ιατρούς του ΙΚΑ που έπαιρναν γρηγορόσημο από τους ασθενείς για να συνταγογραφήσουν χωρίς ραντεβού κι εκείνους που έσπρωχναν τους ασφαλισμένους στο ιατρείο τους χωρίς λόγο για εισπράξουν την αμοιβή τους.

Τους ιατρούς που τα έπαιρναν από τις φαρμακευτικές εταιρείες γράφοντας αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα, αλλάζοντας φάρμακα που λάμβαναν για χρόνια ασθενείς.

Αυτά είναι που δημιούργησαν ρήγμα στις σχέσεις ιατρού ασθενή.
Έχοντας ο κόσμος αυτές τις εικόνες πως μπορεί να δει καλοπροαίρετα όποιες κινητοποιήσεις μας;

Οφείλουμε ως γενιά να τα καταδικάσουμε, να μιλήσουμε καθαρά, να προτείνουμε λύσεις που να οδηγούν σε ουσιαστικά αποτελέσματα και όχι να προσπαθήσουμε να δράσουμε συντεχνιακά.

Εμείς που μένουμε εκτός ΕΣΥ και μπορεί εκτός ΕΟΠΥΥ και ποιος ξέρει στο μέλλον σε τι… Θα τους κοιτάμε σαστισμένοι ή θα τους αναγκάσουμε να αλλάξουν νοοτροπία; 

Ηλίας Τσέρκης
Παθολόγος

1 σχόλιο:

  1. για τους χιλιαδες εισαγομενους ιατρους απο τα παν/μια του ανατολικου μπλοκ επι δυο δεκαετιες εχεις κανενα σχολιο συναδελφε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή