Τα χάλια του ΕΣΥ αποκαλύπτει ο υγειονομικός χάρτης

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ποιότητα και το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας της Ελλάδας, προκύπτουν από την πρώτη ανάγνωση του υγειονομικού χάρτη ο οποίος παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Υγείας, με βασικό ομιλητή τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Το 17,5% των πολιτών δεν επισκέπτεται ούτε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ γιατί δεν έχει να πληρώσει τις εξετάσεις ή τα νοσήλια, τα περισσότερα Νομαρχιακά νοσοκομεία είναι απλώς απαράδεκτα, ενώ τα Πανεπιστημιακά και τα μισά νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν αξιοπρεπείς επιδόσεις.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη ειδικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ι. Κυριόπουλο, που έγινε με βάση τα δεδομένα του υγειονομικού χάρτη.

Άλλη μελέτη, για τη «γεωγραφική» θνησιμότητα, δείχνει ότι σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στην Αχαΐα, στη Βοιωτία και στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Α. Λοβέρδο, την 1η Απριλίου ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομειακών μονάδων και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. «Δεν μπορείς να προχωρήσεις σε συγχωνεύσεις Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων αν δεν γνωρίζεις τις δομές, τι προσφέρουν και τις ανάγκες των πολιτών», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του υγειονομικού χάρτη, ο οποίος προσφέρει «στοιχειώδες μάνατζμεντ για να παρακολουθούμε τη δουλειά και μέλλον»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου