800 ευρώ καθαρά ο μισθός του ειδικευόμενου..Σύντομα στις οθόνες σας...

Για όσους νομίζαν ότι προ 15ημέρου κάποιοι κινδυνολογούσαν, το σημερινό πρωτοσέλιδο της ελευθεροτυπίας, επιβεβαιώνει το χειρότερο σενάριο...

800 ευρώ το μήνα καθαρά ο νέος μισθός του ειδικευόμενου με έναν πρόχειρο υπολογισμό μετά το κόψιμο των επιδομάτων..
(540 ευρώ μικτά σύνολο από τα οποία τα 350 του βιβλιοθήκης ήταν αφορολόγητα --περικοπή 15% άρα καθαρό κόψιμο 297 ευρώ- και τα υπόλοιπα 190 με 35% κρατήσεις, άτα καθαρό κόψιμο 123 ευρα)
Σύνολο -400 ευρώ καθαρά το μήνα. Με δεδομένο ότι ο μισθός αυτή τη στιγμή του ειδικευόμενου που δεν έχει κλείσει 3ετία και χωρίς παιδια και οικογένεια είναι περι των 1200 ευρώ, με το νέο μισθολόγιο θα φτάσει το εξωφρενικό ποσό των 800 ευρώ το μήνα..
Το έργο θα πεχτεί σύντομα στις όθόνες σας..

Να χαίρεστε τα χρόνια που φάγατε στα βιβλία και ..Καλές εφημερίες...


ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ * ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 40% ΣΤΑ «ΡΕΤΙΡΕ», ΑΥΞΗΣΕΙΣ 5-10% ΣΤΑ «ΥΠΟΓΕΙΑ»


Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Μόνον επιδόματα ευθύνης & αντικειμένου
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ (Ελευθεροτυπία 03/3)

Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Την πλήρη ένταξη και ενσωμάτωση των 15 ειδικών μισθολογίων, που ισχύουν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο και δίδονται σε περίπου 300.000 υπαλλήλους (γιατροί, δικαστικοί, διπλωματικοί, καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ κτλ.), στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το ειδικό μισθολόγιο θα κοπούν και τα 17 ειδικά επιδόματα που αναγνωρίζονται στα ειδικά μισθολόγια. Με δεδομένη τη νέα κατάσταση στους περίπου 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων θα διατηρηθούν εκτός από τα οικογενειακά μόνον δύο επιδόματα:

* το επίδομα αντικειμένου εργασίας

* το επίδομα θέσης ευθύνης

Το πρώτο θα αφορά τις ειδικές συνθήκες εργασίας και θα έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς που θα έχει κάθε κατηγορία υπαλλήλων που εντασσόταν σε ειδικό μισθολόγιο (π.χ. επίδομα κινδύνου για στρατιωτικούς ή βιβλιοθήκης για τους γιατρούς ή ειδικών συνθηκών για δικαστικούς).

Το δεύτερο θα αφορά τα χρόνια προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και την επιτελική θέση ευθύνης που κατέχει στην εργασία του.

Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε και συνυπολογίζοντας όσα αναφέρει η σχετική έκθεση του μισθολογίου που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, οι βασικές αρχές που θα έχει το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι:

* ίδιες αποδοχές για ίδια προσόντα

* διατήρηση μισθολογικού κόστους

* αναπροσαρμογές προς όφελος των χαμηλόμισθων

* μειώσεις από 20% έως και 40% για τα ρετιρέ

Αναλυτικά: Οι ίδιες αποδοχές για τους υπαλλήλους που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία σε όποια υπηρεσία και αν εργάζονται στο Δημόσιο αναγορεύονται σε βασική αρχή του νέου μισθολογίου. Ηδη χθες ο κ. Ραγκούσης μίλησε για σύγκλιση μισθών στο Δημόσιο, διότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να νοηθεί ενιαίο μισθολόγιο, και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν ένας δικηγόρος ή ένας οικονομολόγος να αμείβεται διαφορετικά ανάλογα σε ποιο υπουργείο είναι ενταγμένοι.

Εδώ ο υπουργός Εσωτερικών ήταν απόλυτος και υπογράμμισε ότι η βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι «ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας».

Ανακατανομή

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή και ανακατανομή στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων προς όφελος των χαμηλόμισθων του Δημοσίου. Οι αυξήσεις που θα δοθούν στα «υπόγεια» όμως δεν είναι δυνατόν, με γνώμονα και τα κονδύλια που προβλέπουν τα τρία ειδικά σενάρια για το ύψος του μισθολογικού κόστους στο ενιαίο μισθολόγιο, να ξεπεράσουν μια αύξηση της τάξης του 5% και στην καλύτερη περίπτωση 10%.

Αντίστοιχα, όμως, τα λεγόμενα ρετιρέ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υποστούν μειώσεις που θα αρχίζουν από 20% έως και 40% των αποδοχών που μέχρι σήμερα απολάμβαναν.

Ωστόσο και χθες ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης, τονίζοντας ότι το πάγωμα των προσλήψεων και η καθιέρωση του γενικού κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» είναι εκείνη που βασικά θα φέρει τη μείωση του μισθολογικού κόστους από 21,5 δισ. ευρώ σε 16,5 δισ. «Η μισθολογική δαπάνη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, «σε βάθος χρόνου θα είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και του ΟΟΣΑ». *

57 σχόλια:

  1. Και φαίνεται πως έκανα λάθος..Δεν συνυπολόγισα τα 95 ευρώ μικτά που θα κοπούν αι από τον βασικό, αφού ο νέος μισθος του πτυχιούχου θα είναι με το εννιαίο 935 ευρά περίπου από 1027 σήμερα για τους ειδικευόμενους...
    Ακόμα -65 ευρουλάκια καθαρά στο παραπάνω ποσό δηλαδη...Συνολο αποδοχών 730 ευρώ πε΄ριπου το μήνα!!!!Από 1200 σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι γιατρός απλά τυχαία διάβασα λίγο από αυτά που τσακώνονται διάφοροι γιατροί
      Είναι 1 Φλεβάρη 2012 λίγο αργά από 21 Μάρτη του 2011 που είναι η τελευταία συζήτηση και σε λίγο καιρό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε καμιά 40αρια μέρες να πάμε για δραχμή μεριά με μισθούς ????5000δραχμες το μήνα!!!!,,,, τότε θα πρέπει να ανοίξουν οι συζητήσεις το πως κατάντησαν την Ελλαδίτσα πολλά πάμπολλα λαμόγια Γιατροί δικηγόροι δημοσιογράφοι με της εκάστοτε πρακτικές τους
      Αφήνοντας τα πάντα να ρυθμιστούν με τους νόμους του κοινωνικού αυτοματισμού
      Τα εγκλήματα όμως παραμένουν σε ατομικό επίπεδο ευθύνης ...ε????

      Διαγραφή
  2. Δεν ειμαι γιατρος, αλλα μοριακος βιολογος με διδακτορικο που δουλευει στην Ολλανδια. Μπορεις σε παρακαλω να μου πεις με ολα τα επιδοματα ποια ειναι τα χρηματα που ενας ειδικευομενος παιρνει στο τελος του μηνα καθαρα?
    Εδω (ολλανδια) ειναι με εφημεριες κτλ κτλ ειναι 3100 μικτα η 1950 καθαρα και γερμανια 1830 ευρω (καθαρα). Πιστευω στην Ελλαδα αν δεις την κατασταση της χωρας και χωρις να βαζω (παρανομα εσοδα, φακελακια κτλ) αμοιβεστε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολλανδε...παιρνουν πολλοι ειδικευομενοι φακελακια εεε.......

      Διαγραφή
    2. Να χαίρεσαι το διδακτορικό σου ολλανδε φίλε μου....... τόσο σου κόβει.....

      Διαγραφή
  3. και αν μου επιτρεπεις να συμπληρωσω, σε ορισμενες ειδικοτητες στην ολλανδια, ενα μεγαλο μερος των ιατρων ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ η συνισταται πριν την ειδικοτητα να συμμετασχει σε ερευνητικα projects π.χ. οφθαλμιατροι, καρδιολογοι, ορθοπεδικοι και να εχουν εργαστηριακο διδακτορικο. Επι πληρωμη για 3-4 χρονια απο 1400-1800 ευρω(καθαρα). Μπορεις να μου πεις ποσοι ειδικευομενοι ιατροι εχουν διδακτορικο η συμμετεχουν σε ερευνητικα projects? Δεν αμφιβαλλω για την καταρτιση σας ωστοσο τα κινηματα σας καλο ειναι να μην περιοριζονται μονο στις χρηματικες απολαβες, αλλα και στην διαδοση της επιστημης σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωνσταντίνος Αυδίκος25 Μαρτίου 2011 στις 5:51 μ.μ.

    Ποιο είναι όμως το κόστος ζωής στην Ελλάδα και ποιο στην Ολλανδία...γιατί αν εδώ τα 400γρ ψωμί κοστίζουν σχεδόν 1€...μη μας τρελάνεις Ολλανδέεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 800 γραμμαρια 2.19 ψωμι, και ενοικιο σε 80 τετραγωνικα σπιτι 870 ευρω (το ποιο φθηνο που βρηκα)... Πειτε τωρα οτι δεν εχουν και οι γιατροι να φανε στην ελλαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υ.Γ. Το αληθες αυτων που λεω μπορει να ελεγχθει πανευκολα απο ενα εργαλειο που λεγεται google...Αλλα οπως ενας φιλος οφθαλμιατρος ειπε οταν του προσφεραν δουλεια, οταν ηταν στο Dusseldorf μετα την ειδικοτητα...στην Γερμανια ηρθα για τις γνωσεις, για τα χρηματα θα γυρισω πισω και 3 γερμανοι ειχαν σαστισει.
    Εγω λεω γιατρε μου να κανετε σωστα την δουλεια σας και ειστε απο τους πιο καλοπληρωμενους τομεις στην ελλαδα...και αυτο ΧΩΡΙΣ να βαζω φακελακια, δωρα απο εταιρειες, ασκοπες συνταγογραφησεις κτλ...κτλ..και στο κατω κατω υπαρχει και ο ιδιωτικος τομεας εαν ο δημοσιος δεν σας αρεσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο κ .Ολλανδός καλά θα κάνει να ασχολείται με την επιστημη του και με τα προβλήματα της χώρας στην οποια ζει και εργαζεται και να αφήσει την κριτική και τα συμπερασματα για την ζωή και το επαγγελμα άλλων...Βιολόγος είπες?..με διδακτορικό?....Ανεπιτυχής για την Ιατρική λοιπόν ..και με διδακτορικό!!! Αχ ποσο θα θελες να ήσουνα γιατρός μωρέ!!!! ..και στην παλιοχώρα αυτή που την λένε Ελλαδα και όχι μεταναστης με το ζόρι και μάλιστα ..κοτσαμ επιστημονας με διδακτορικο και έρευνα....γιατι ο ιμιγκρέ ειναι..ιμιγκρε μπρεμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανώνυμος30 Μαρτίου 2011 6:28 μ.μ.
      Είσαι η αιτία που μισώ τους Έλληνες γιατρούς...

      Διαγραφή
  8. Tha mas matheis kai to google. Kane google esy stoys misthoys/ora ergasias kai anartise ksana sholio. An ikseres esto kai ta vasika apo ereyna tha eprepe na dikaiologeis kai ayta poy les!!!Apla den kseris ti soy ginete. Agglia doyleyo dio hronia tora alla min apaksionoyme kai toys synaderfoys stin ellada poy ti vgazoyn me to zori.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @6.28 Θες πιστεψε το θες οχι..Ιατρικη ουτε που δηλωσα γιατι δεν με ενδιεφερε...βλεπεις ολοι οι ανθρωποι δεν ειναι σαν και εσενα..πρωτα το χρημα και μετα ολα τα αλλα.Αλλα εσυ εισαι ''ΘΕΟΣ'' εισαι γιατρος, και φαινεται πως απευθυνεσαι σε εμας τους ''κατωτερους'' βιολογους με διδακτορικο. Οχι φιλε δεν θελω να ειμαι γιατρος...γιατι αν οι γιατροι ειναι σαν και εσενα ουτε για φτυσιμο. Οσο για τα τουρκικα σου βλεπω μια χαρα...
    ΥΓ..αν με ενδιαφερε η Ιατρικη τωρα θα πηγαινα στις πλεον ''Ευρωπαικες'' Ρουμανια, Τσεχια, Βουλγαρια...και φανταζομαι θα εφτανα το ''επιπεδο'' σου... ΓΙΑΤΡΕ.
    Αν δε σου αρεσει γιατρε...κανε δικια σου δουλεια, αλλα πρεπει να ψαρευεις πελατες στα δημοσια νοσοκομεια και να εκμεταλευεσαι τον πονο και την αρρωστια..Γιατι ανθρωποι σαν και εσενα ετσι παρασιτουν
    Βλεπεις η μαφια των βιοπαθολογων, εμας τα κατωτερα ανθρωποειδη ''αποτυχημενους'' με διδκατορικα ουτε αυτο δικια μας δουλεια μας αφηνει να κανουμε.
    @6.30 που δουλευεις και στην αγγλια... αν δεν τα βγαζει περα ο γιατρος στην ελλαδα τι να πει το αλλο 80% του πληθυσμου που ζουν με τα ΜΙΣΑ..και χωρις φακελακια η δωρακια απο τις εταιρειες λογω συνταγογραφησεων κτλ. αφου δουλευεις στην αγγλια θα το ξερεις...ΥΓ...προσεχε γιατι και εσυ ενας ''ιμιγκρες'' εισαι συμφωνα με τον/την 6.28.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ που μενεις στην Ολλανδια γιατι κανεις τον κοπο να ενδιαφερεσαι? Κατσε εκει στην ωραια υποθαλλασια χωρουλα σου με τα μεγαλα ευρωπαικα στανταρ και μην σχολιαζεις. Ενω εδω οι δηθεν ευρωπαικες χωρες σε εισαγωγικα οπως τις ανεφερες που δεν μπορουν να συγκρινονται ποτε με τις μεγαλες και πανισχυρες ευρωπαικες χωρες θα προσπαθησουν να ζησουν και χωρις την τοσο σημαντικη βοηθεια σου. ΥΓ επειδη οπως προανεφερες γιατρος δεν εισαι, αλλα απο φακελακια δωρακια και αλλα τετοια κολπα καταλαβαινεις, δειξε λοιπον λιγο κατανοηση στους απλους μη εχοντες διδακτορικο γιατρους που μεχρι τα 30 τους περιπου δεν εχουν δει μαζεμενα 300 ευρω σε μια χουφτα.

      Διαγραφή
  10. @6.28...φανταζομαι μετα τις 5-6 φορες που σε αποκαλεσα και ''ΓΙΑΤΡΕ'' να σταματησες να αυνανιζεσαι. Μπορει να μην προκαλει τυφλωση οπως σαν γιατρος θα ξερεις...αλλα δυνητικα τα κομπλεξ δεν φευγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Pantos an kaneis mia apli ereyna tha deis oti oi eidikeyomenoi stin ellada einai oi pio kakopliromenoi analogika ores ergasias/misthos kai ta eksoda einai para polla ean theleis na ekpaideyteis dioti to ESY den kalyptei tipota. Oso gia ta fakelakia den yparhoyn se ayto to epipedo. To provlima einai stoys dieythintes ton klinikon kai fysika oi panepistimiakoi poy ntrepomai kai mono poy toys apokalo etsi.
    Oso kai gia ton kosmo poy zei me 500 kai 600 ton mina eilikreina den ti vgazei alla hreonete kathe mina kai perissotero.
    oloi plironoyme ti genia toy politehneioy poy katestrepse tin Ellada me tis ekastote politikes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συναδέλφου από Ολλανδία, ένας ειδικευόμενος ιατρός λαμβάνει 23400 ευρώ το χρόνο, μαζί με τις εφημερίες,τη στιγμή που ο μέσος μισθός εργαζομένου πλήρους απασχόλησης στη χώρα αυτή το 2003 ήταν 36.600 (στην Ελλάδα τότε ήταν 16.763 ευρώ)
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=802036
    Στην Ελλάδα την εποχή εκείνη (ήμουν ειδικευόμενος τότε) ο ειδικευόμενος έβγαζε περίπου 1000 ευρώ χωρίς τις εφημερίες. Με τις εφημερίες αν θυμάμαι καλά ήταν περίπου 1500 ευρώ. Αυτό αντιστοιχούσε σε ένα ετήσιο εισόδημα περίπου 18000, δηλαδή λίγο πάνω από μέσο μισθό εργαζομένου πλήρους απασχόλησης.
    Συμπληρώστε σε αυτό ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ολλανδίας είναι περίπου 55% μεγαλύτερο της Ελλάδας
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29_per_capita
    Κι όμως, αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς βάσει κατα κεφαλήν ΑΕΠ, η μισθολογική δαπάνη στην Ολλανδία είναι 125% παραπάνω!
    Με άλλα λόγια, αν ο συνάδελφος δεν έχει κάνει κάποιο πολύ μεγάλο λάθος, η ιδιότητα του ειδικευομένου ιατρού στην Ολλανδία τιμωρείται, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος παραθέτει.
    Στο συνάλελφο επίσης διαφεύγουν οι τεράστιες οικονομικές ανισότητες στην Ελλάδα: Στην Κύπρο π.χ. το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι το ίδιο, κι όμως οι μισθοί είναι περίπου διπλάσιοι (προσωπική επικοινωνία με υπουργείο υγείας Κύπρου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στον salaries...οντως το wikipedia τοσο, πως να το πω, αχα...αξιπιστο. Ναι ο μεσος μισθος στην ολλανδια ειναι περιπου 38000-39000 ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ η brutto οπως λεγεται...για βγαλε γιατρε μου ενα 42,3% (στην δικια μου περιπτωση) που ειναι κρατησεις (φορος, συνταξη) και υπολογισε ποσο παιρνεις στο χερι. Ενδεικτικα να αναφερω για εισοδηματα πανω το 60,000 ευρω (ΜΕΙΚΤΑ) ο φορος φθανει το 52%, ειναι κλιμακωτος.
    Εγω δεν λεω οτι ενας γιατρος εστω και ειδικευομενος βγαζει τα τρελα (νομιμα) χρηματα. Αυτο που λεω ειναι οτι ειναι ενας σχετικα καλα αμειβομενος σε σχεση με την γενικοτερη εικονα στην ελλαδα. Και μην ξεχνας ειδικευομενος παει να πει οτι ακομα εκπαιδευεσαι. Ενα ειδικευομενος εδω βγαζει απο 1850-2400 την στιγμη που τελειωνει μαζι με εφημεριες Χ 13.5 μισθους. Τα 1400-1800 (ΚΑΘΑΡΑ) ειναι για την περιοδο που κανει το εργαστηριακο διδακτορικο του, αφου εν μερει υποχρεωνεται οταν ειναι σε πανεπιστημιακο νοσοκομειο. Στην ελλαδα κατι τετοιο δεν ισχυει.
    Και βεβαια οταν συγκρινουμε μισθους γιατι λογω ενος ευρπαικου προγραμματος εχω ταξιεδεψει αρκετα, υπαρχουν και τα καλυτερα αλλα σε μια πτωχευμενη ελλαδα οι μισθοι σας ειναι σχετικα υψηλοι σε σχεση με την Ε.Ε των 25 (ενδεικτικα πολωνια-τσεχια-σλοβακια) οι μισθοι ειδικευομενων παιζουν απο 350-500 ευρω με εφημεριες.
    Φυσικα και δεν λεω οτι πρεπει να παμε εκει. Αυτο που λεω ειναι
    1) Αμειβεστε σχετικα καλα (ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ) για τα ελληνικα δεδομενα
    2)Δεν εχω δει ποτε κανενα απο εσας να διαμαρτυρετε για τα φακελακια, συνταγογραφησεις και να καταγγελει αυτα τα γεγονοτα ιδιως οι νεαροι επιστημονες οπως εσεις. Ωστοσο συνεχως διαμαρτυρεστε για το ποσα χρηματα θα παρετε. Δικαιωμα σας σιγουρα, αλλα και το πρωτο πιστευω υποχρεωση σας.
    Υ.Γ. Στην ολλανδια οπως και γερμανια που γνωριζω ο μισθος ειναι ενιαιος...επιδοματα, νοσκομειακα, επικινδυνοτητας δεν υπαρχουν. Επισης ηθελα να ρωτησω, με τις ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ υπερωριες (που δεν τις δουλευετε ποτε) ποσα χρηματα παιρνετε κατα μεσω ορο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς φίλο από Ολλανδία,
    Το link στο οποίο αναφέρονται οι μισθοί δεν είναι η wiki αλλά δημοσίευμα εφημερίδας. Τη wiki επικαλέστηκα για GDP, και για το οποίο υπάρχει εκπληκτική ταύτιση μεταξύ των διαφόρων εκδοχών της ανά γλώσσα. Οι δικές μου κρατήσεις είναι 23% προ φόρων και χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε την μεγάλη κλοπή που εδώ ονομάζονται έμμεσοι φόροι, και που φυσικά δεν αφορούν μόνο στο ΦΠΑ. Για να μην αναφέρω πως από το ελληνικό κράτος δεν επιστρέφεται τίποτα κατ' ουσία. Αν π.χ. είσαι ασφαλισμένος του ΟΓΑ και μείνεις ημίπληκτος και αφασικός από μια σοβαρή νευρολογική βλάβη, το κράτος ΔΕΝ σε θεωρεί ανάπηρο και επομένως δικαιούχο επιδόματος. Αυτό πάντως ποικίλλει ανάλογα με το ταμείο. Όσο εκπληκτικό κι αν ακούγεται αυτό, είναι αληθινό. Σημείωσε επίσης πως εγώ, είμαι ειδικευμένος επιμελητής Β' και πέρυσι, μαζί με εφημερίες, δήλωσα συνολικό εισόδημα 22000 και κάτι ψιλά. Άλλα έσοδα, δεν έχω.
    Αν δεν έχεις δει κανένα να διαμαρτύρεται για φακελάκια είναι γιατί προφανώς δε γνωρίζεις αρκετούς. Εγώ προσωπικά αλλά και όλοι ανεξαιρέτως οι συνεργάτες μου είμαστε κάθετοι σε αυτό το αίσχος που λέγεται χρηματισμός ιατρών και το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία. Η δε ΟΕΝΓΕ έχει από καιρό ξεκινήσει σχετική καμπάνια για το θέμα. Σε ότι με αφορά μάλιστα, προχωράω ακόμα παραπέρα και υποστηρίζω τη δημόσια ΔΩΡΕΑΝ υγεία για όλους. Πρόκειται για ένα αγαθό που θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους, ανεξαιρέτως εισοδήματος και χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Έχω δει ασθενείς να παραμένουν με μόνιμες αναπηρίες επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τα 30000 ευρώ που απαιτούσε ο ιδιωτικός τομέας για να υποβληθούν σε εμβολισμό, που ήταν απαραίτητος. Έχω δει ασθενείς να υποβάλλοναι σε πλήθος περιττών δαπανηρών εξετάσεων επειδή με αυτό τον τρόπο υπήρχε κέδρος για το ιδιωτικό κέντρο. Επομένως συμφωνώ ότι είναι όχι μόνο δικαίωμα μας αλλά και υποχρέωσή μας να καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα. Αλλά αυτά είναι καθαρά προσωπικές απόψεις. Το θέμα είναι ότι η διαφθορά ναι μεν υπάρχει αλλά δεν είναι δυνατό να τη θεωρείς δεδομένη για όλους, δικαίως και αδίκους και δεν είναι δυνατό να κάνουμε σοβαρή συζήτηση για το ποιός πρέπει να είναι ένας αξιοπρεπής μισθός θέτοντας τη ως δεδομένη στην οικονομική εξίσωση. Αδικεί τη μεγάλη πλειονότητα εκείνων που αγωνίζονται σε συνθήκες που ούτε καν υποπτεύεσαι να περισώσουν ότι έχει απομείνει από το σύστημα υγείας μας.
    Πάμε στην έννοια του ειδικευόμενου τώρα: (βλ. κείμενο παρακάτω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. (βλ. προηγούμενη ενότητα post για συνέχεια).
    Ο ειδικευόμενος εκπαιδεύεται βέβαια, αλλά ποιός σοβαρός επιστήμονας δεν εκπαιδεύεται συνεχώς και δια βίου; Μην ξεχνάμε ότι ένας ειδικευόμενος είναι ένας γιατρός που έχει ήδη υποβληθεί σε 6 χρόνια εκπαίδευσης και έχει ήδη άδεια άσκησης επαγγέλματος. Μπορεί δηλαδή να εργαστεί σαν ιατρός χωρίς ειδικότητα, με μισθούς πολύ καλύτερους (γνωρίζω κάποιους). Για ποιό λόγο λοιπόν, θα πρέπει, έναν γιατρό που βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο επιστημονικής κατάρτισης (ο ειδικευόμενος στην ουσία εξειδικεύεται περαιτέρω, δεν ξαναγυρνάει στα θρανία, όπως φαντάζονται μερικοί) να τον αμοίβουμε λιγότερο;
    Λάβε ακόμα υπόψη σου ότι εγώ π.χ. σαν ειδικευόμενος, σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δούλευα μαζί με τις εφημερίες, 84 ώρες εβδομαδιαίως. Με βάση την πληροφόρησή σου, θα ήθελα να μου πεις ποια κατηγορία δημόσιου υπαλλήλου γνωρίζεις που να πληρώνεται 1500 σύνολο για τέτοια υπερωριακή εργασία.
    Σε ότι αφορά τα επιδόματα, να σε πληροφορήσω ότι επίδομα επικινδυνότητας δεν παίρνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Υποθέτω επειδή έχουν εκ γενετής κάποια επαγγελματική αντοχή στις μολυσματικές νόσους. Προσωπικά έχω τρυπηθεί από βελόνα ασθενούς που είχε ηπατίτιδα C, η οποία είχε ξεχαστεί κάτω από ένα σεντόνι και από καλή μου τύχη δεν έγινα φορέας. Το νοσοκομειακό είναι η αλήθεια ότι ποτέ δεν το κατάλαβα. Υπάρχει όμως ένα σκεπτικό: Μειώνεται τεχνητά ο συντάξιμος μισθός.
    Τώρα όσο για τις πλασματικές εφημερίες, που δεν δουλεύουμε ποτέ, νομίζω ότι η πραγματικότητα της πληροφόρησής σου απέχει παρασάγγας από τη δική μου τουλάχιστον πραγματικότητα. Η οποία λέει επιπλέον ότι μου χρωστάνε χρήματα από το 1998 τα οποία τα διεκδικώ ακόμα (ήδη έχω κερδίσει 2 δικαστήρια αλλά ακόμα δεν τα είδα) ενώ μου χρωστάνε απλήρωτες εφημερίες από πέρυσι τον Νοέμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @salaries,
    1)Λες δεν ξερω πολλους που δεν διαμαρτυρονται για τα φακελακια.Πασο. Αυτο που ξερω ειναι, θειος μου για βαλβιδες στην καρδια 27000 ευρω στο ΑΧΕΠΑ, και θεια μου για καρκινο στις ωοθηκες 35000. Και μεσα ηταν, νοσηλευτες, ειδικευομενοι και καθηγηταδες. ΜΑΦΙΑ. Τα κρεβατια βλεπεις ειναι reserve, για μερικους. Και αν μου πεις οτι αυτο δε γινεται ΠΑΝΤΟΥ, γιατι εχω αλλα τοσα παραδειγματα απο γνωστους αλλα τα πρωτα τα ΕΙΔΑ τοτε θα σου πω οτι ζεις στον κοσμο σου. Χειρουργεια που βαφτιζονται επειγοντα κτλ..κτλ..φανταζομαι τα ξερεις εστω και θεωρητικα καλυτερα απο εμενα. ΚΑι τι κανετε εσεις οι ''καθαροι'' ..απλα τιποτα η οπως ειπες ''καμπανιες''...εδω μιλαμε για ΜΑΦΙΕΣ και ειμαστε στην καμπανια.ΚΑι οταν πας στο εκβιαστων να σου κανει ο γιατρος...''αν θα βγει ζωντανος απο το χειρουργειο γραψε μου''... αυτος ηταν ΓΙΑΤΡΟΣ! που εδωσε ορκο να σωζει ζωες.
    Και εσεις μου μιλατε για τους μισθους σας..οταν τα αρπαζετε οι πιο πολλοι απο εσας..γιατι αυτου που δεν...ειναι ΕΞΑΙΡΕΣΗ, ο μισθος ειναι διακοσμητικος, τα χρηματα ειναι αλλου.
    Τωρα θα μου πεις..εγω ειμαι καθαρος γιατι με βριζεις να γινω σαν τα μουτρα τους? Θα σου πω δεν ξερω. Αν υπαρχουν αρκετοι καθαροι γιατροι, ΠΡΕΠΕΙ να αντιδρασετε γιατι σε εσας βασιζετε το συστημα. Εγω,οταν παιζετε η ζωη συγγενους κορωνα/γραμματα δεν μπορω να παω να καταγγειλω τιποτα.
    Και στο κατω κατω αν θες επειδη ξερω αρκετα..για κοιτα στην βεροια...π.χ. γιατρος πρωτοδικα καταδικασμενος για φακελακι με το ΤΡΟΜΕΡΟ 3 χρονια με αναστολη εφυγε απο θεσσαλονικη και κομματικα??? επιασε δουλεια βεροια..διευθυντης κλινικης. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ να του παρει την αδεια?? ποιοι απο εσας εκαναν φασαρια?
    Συγγνωμη, αλλα ειδικα στην ελλαδα οταν ακουω την λεξη ''γιατρος'' απο προσωπικες εμπειριες αισθανομαι φοβο και αηδια.
    Μπορει να σας παιρνω ολους, αλλα για βαλε τον εαυτο σου με συγγενεις, παιδια, γονεις στις αναλογες καταστασεις να δεις πως αισθανεσαι οταν ακους...''κυριε το κρεβατι ειναι ΡΕΖΕΡΒΕ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προς Ανώνυμο από Ολλανδία,

    Η διαφθορά στο χώρο της υγείας, είναι διαφορετικής τάξης πρόβλημα από το θέμα που θίγεται στο post και που είναι οι μισθοί. Για λόγους που εξήγησα πιο πάνω, ο μισθός του γιατρού στην Ελλάδα είναι αναλογικά μικρός, όπως κι αν το δεις το θέμα.
    Σε ότι αφορά την προσωπική μου τοποθέτηση για το χρηματισμό νομίζω πως είμαι σαφής. Είμαι υπέρ του μέτρου της ανάκλησης άδειας άσκησης επαγγέλματος σε περίπτωση χρηματισμού, και όχι μόνο (ανάκλησης άδειας). Δεν ξέρω αν αυτό θα πρέπει να γίνεται από τον σύλλογο, τα δικαστήρια ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο όργανο, αλλά είμαι υπέρ.
    Επειδή η επαφή μου με ασθενείς είναι σαφώς περισσότερο εκτεταμένη από τη δική σου όπως αντιλαμβάνεσαι, σε ότι αφορά την κλινική που εργάζομαι προσωπικά, το αντικείμενο του ενδιαφέροντος του συνόλου του προσωπικού είναι ο άρρωστος και μόνον. Εγώ και όλοι ανεξαιρέτως οι συνεργάτες μου με τους οποίους έχω την εξαιρετική τύχη να δουλεύω εδώ και χρόνια, αντιλαμβανόμαστε ως ιδιαίτερο προνόμιο και ευθύνη ταυτόχρονα τη δουλειά αυτή. Έχουμε αφιερώσει άπειρες έξτρα ώρες από ελεύθερο χρόνο, έχουμε χαρίσει στο κράτος ατελείωτα ρεπό επειδή έτσι μας αρέσει τα οποία βεβαίως δεν πρόκειται να πληρωθούμε ποτέ, έχουμε όχι μόνο κλινικό αλλά και συνεχές εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην κλινική, ειδικευομένους που τελειώνουν έχοντας μόνο καλά λόγια να πουν για το τμήμα και ασθενείς που μέσα στις όποιες δυσκολίες τους, εξακολουθούν να μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Επιπρόσθετα, έχω εργαστεί και σε άλλες κλινικές στην οποίες όχι μόνο ουδέποτε υπήρξε η πραγματική υπόνοια χρηματισμού αλλά και πραγματοποιούσαν εκτός του συμβατικού κλινικού έργου και βασική και κλινική έρευνα μέσα στις γνωστές για τα ελληνικά δεδομένα δυσκολίες που έχει αυτό το εγχείρημα.
    Αυτή είναι μια πραγματικότητα που λογικό είναι να την αγνοείς, αφού δεν υπάρχει περίπτωση η εύρρυθμη λειτουργία ενός τμήματος να προσφέρεται προς τέρψη του κοινού των ΜΜΕ.
    Αυτό λοιπόν είναι το πλέον σημαντικό που κάνουμε "εμείς οι καθαροί" όπως λες: Τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε, πιστοί στο αγαθό της δωρεάν δημόσιας υγείας για όλους και αγωνιζόμενοι με το παράδειγμά μας να εμπνεύσουμε και στους ειδικευόμενους την ιδέα ότι το να κάνεις το ίδιο είναι μια ιδέα η οποία αξίζει. Και έτσι, προσδοκούμε ότι γινόμαστε περισσότεροι. Εγώ είμαι ο πρώτος που θα υποστήριζα την καταγγελία και αμείλικτη τιμωρία εκείνων που με τη στάση τους εξευτελίζουν τον κλάδο μου και διασπούν την εμπιστοσύνη με την οποία τους τιμά ο κόσμος και ο πρώτος που θα αγανακτήσω με την επιβολή αστείων κυρώσεων που περισσότερο θυμηδία προκαλούν.
    Έχω στο παρελθόν με ατομική πρωτοβουλία καταγγείλει τα reserve κρεβάτια (για τους Ολυμπιακούς του 2004) και έχω αγωνιστεί ενάντια σε διεφθαρμένη διοίκηση με επιτυχία (με δικαιωτική απόφαση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης) αναλαμβάνοντας την εποχή εκείνη σοβαρούς επαγγελματικούς και όχι μόνο κινδύνους.
    Όσο για τον όρκο, οποιοσδήποτε νοήμων αντιλαμβάνεται ότι αυτά είναι γραφικότητες. Αν η συνείδησή σου δε σε δεσμεύει, κανένας όρκος δε μπορεί να το κάνει.
    Τα παραπάνω εν τούτοις δεν αλλάζουν την εξής απλή πραγματικότητα: Η δουλειά αυτή είναι υψίστης ευθύνης, απαιτεί συνδυασμό ιδιαίτερων δεξιοτήτων, εφυία, επιστημονική επάρκεια με διαρκή επαγρύπνηση για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και φυσικά, κάτι που δυστυχώς εκτιμάται πολύ δύσκολα στα χαρτιά αλλά είναι ανεκτίμητο: άμεμπτο ήθος. Για εκείνους που διαθέτουν τα παραπάνω, και είναι ουκ ολίγοι κατά την προσωπικοή μου πείρα να είσαι βέβαιος ότι κανείς δε μπήκε σε αυτή τη διαδικασία για τα χρήματα που πληρώνει το ελληνικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στο προηγουμενο ποστ

    Γραψατε οτι εσεις η o ''salaries'' σαν επιμελητης Β εχει μισθο 22,000/χρονο. Αυτο δεν ειναι αληθεια, η τουλαχιστον δεν ισχυει για τους επιμελητες Β στα νοσοκομεια της χωρας. Ενδεικτικα

    Με τα σημερινά δεδομένα (2009), οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ διαμορφώνονται ως εξής:
    Βασικές αποδοχές ανά βαθμό (σε ευρώ)
    ειδικευόμενος: 1.027
    επιμελητής Β': 1.468
    επιμελητής Α: 1.759
    διευθυντής: 2.054

    Σε αυτές τις αποδοχές προστίθεται χρονοεπίδομα το οποίο κυμαίνεται από 2% έως 16% (ανάλογα με το βαθμό και την προϋπηρεσία), το νοσοκομειακό επίδομα 367,60 ευρώ, το επίδομα βιβλιοθήκης 241 ευρώ, και όπου υπάρχει το επίδομα γάμου 35 ευρώ και το επίδομα παιδιών (36 για δύο παιδιά).

    Με τα παραπάνω, ο τελικός μισθός του επιμελητή Β', για παράδειγμα, διαμορφώνεται στα 2.347,88. Παράλληλα, οι γιατροί κερδίζουν από 800 έως 1000 ευρώ για τις εφημερίες κάθε μήνα.

    Αρα γιατρε μου καπου κανεται καποιο λαθος στις δηλωσεις σας.
    Θα συμφωνησω μαζι σας οτι αυτοι που παιρνουν φακελακια, η παρανομα χρηματα δεν νοιαζονται για το μισθο του δημοσιου ΩΣΤΟΣΟ εστω και αν εσεις προσωπικα αντιδρατε (και πολυ καλα κανετε) τα συλλογικα σας οργανα δεν κανουν τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βλέποντας τα παραπάνω παω στη μισθοδοσία μου αύριο να διαμαρτυρηθώ που παίρνω 1280 τελικό ποσό στο εκαθαριστικο μου μηνιαίως Ως ΕΒ. Να μου δώσουν την διαφορά από τα 2.347,88 !
      .........Μη γράφετε οτι σας κατέβει παρακαλώ!

      Διαγραφή
  19. Προς Ανώνυμο,

    Ο υπολογισμός σου έχει σφάλματα, πράγμα δικαιολογημένο αφού δεν έχεις ιδέα πόσες είναι οι κρατήσεις από το μισθό. Αυτό το 2347,88 που υπολόγισες σαν τελικός μισθός θα μπορούσε να είναι το τελευταίο ανέκδοτο στην κλινική και δείχνει πόσο διαστρεβλωμένη εικόνα έχει ο κόσμος για τις αμοιβές των ιατρών ΕΣΥ.

    Συγκεκριμένα το σύνολο των κρατήσεων για ταμεία κλπ, απορροφά πρακτικά το σύνολο των επιδομάτων, ώστε οι καθαρές αποδοχές να μην ξεπερνούν πρακτικά τον βασικό μισθό, όπως αυτός προβλέπεται από το νόμο.
    Δεύτερον, ο νόμος του Αβραμόπουλου που παραθέτεις δημοσιεύτηκε τον Μάρτη του 2009. Η φορολογική μου δήλωση επομένως, αφορούσε και περίοδο κατά την οποία ο μισθός του επιμελητή Β ήταν περίπου 1200 ευρώ.
    Επιπρόσθετα μας χρωστούν πολλές απλήρωτες εφημερίες.
    Για τα συλλογικά όργανα που αναφέρεις (ΟΕΝΓΕ;) από όσο παρακολουθώ όχι μόνο έχουν πάρει σαφή θέση επισήμως στο θέμα του χρηματισμού αλλά και μερικές φορές υπερβάλλουν εαυτόν ανακοινώνοντας και αναδημοσιεύοντας σε δικτυακό τόπο δημοσιεύματα εφημερίδων αναφορές με περιστατικά χρηματισμού πριν ακόμα επιληφθεί η δικαιοσύνη. Τώρα, αν θα ήθελες να δεις τα συνδικαλιστικά όργανα σε ρόλο ποινικό, τι να πω, ίσως δεν είναι κακή ιδέα. Απλά έχω την υποψία πως αυτό είναι μια δουλειά που ταιριάζει καλύτερα στη δικαιοσύνη.
    Πάμε στις εφημερίες. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, για έναν επιμελητή Β' 7 εφημερίες, που είναι το πλαφόν που πληρώνει το κράτος (ποικίλλουν πάντως ανάλογα με κλινική κλπ), αμοίβονται με 800 περίπου ευρώ. Αν τα διαρέσεις με τις αντίστοιχες ώρες (καθημερινές: 17, αργίες: 24, με δύο αργίες κατά μέσο όρο), είναι 6 ευρώ η ώρα.
    Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, καλά διάβασες: Η υπερωριακή εργασία δουλειά ενός ειδικευμένου ιατρού συμπεριλαμβανομένων αργιών αποτιμάται στην Ελλάδα 6 ευρώ την ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Προς ανώνυμο από Ολλανδία.
    Είσαι πολύ κολλημένος φίλε μου,λες πράγματα χωρίς να είσαι σωστά ενημερωμένος, χωρίς να μπορείς να επιχειρηματολογήσεις και μιλάς προσβλητικά για έναν ολόκληρο κλάδο ο οποίος είναι ζωτικός για την κοινωνία. Πραγματικά απορώ πώς γίνεται να σκέφτεται και να εκφράζεται ένας άνθρωπος με τέτοια εμπάθεια. Δυστυχώς στην Ελλάδα το προφίλ αυτό ανθρώπου υπάρχει σε αφθονία, και αυτό οφείλεται στην κακής ποιότητας παιδεία που παρέχουν τα ελληνικά σχολεία. Έλλειψη κριτικής ικανότητας, εμπάθεια και ξερολίαση σε όλο της το μεγαλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το πανεπιστήμιο ιατρικής της Τσεχίας είναι από τα πιο παλιά της Ευρώπης και αναγνωρίζεται παντού ως υψηλότερου επιπέδου από της Ελλάδας.Για ψάξε το λίγο πριν σχολιάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. στο τελευταιο σχολιο -προσεχε με αυτα που λες γιατι θα σε φανε οι ελληναραδες γιατροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΥΓ..το ιδιο και οι ΔΙΚΑΤΣΑΔΕΣ/ΔΟΑΤΑΠΑΔΕΣ, αν και πλεον για το ιατρικο λειτουργημα/επαγγελμα το τελευταιο δεν χρειαζεται αφου υπαρχει η επαγγελματικη αναγνωριση για ορισμενα επαγγελματα οπως αυτων των ιατρων...ωστοσο μεριδα αυτων -βιοπαθολογοι, αφριζουν σε ενδεχομενο βιολογοι να κανουν μερος της δουλειας τους μετα απο καταλληλη εκπαιδευση π.χ. κλινικη βιοχημεια, κλινικη μοριακη γενετικη οπως γινεται σε ΟΛΗ την ευρωπη(Ε.Ε) και οχι μονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γράφετε όλα αυτά τα σχόλια, για να πείσετε κάποιον ενάντιο στον ιατρικό κλάδο, διότι κάποια καθάρματα κατάφεραν να εκβιάσουν την οικογένεια του, για το δίκαιο των αγώνων μας. Δεν έχει νόημα Δεν καταλαβαίνει.
    Φίλε από την Ολλανδία μην εμπιστεύεσαι τους Έλληνες ιατρούς είναι όλοι καθάρματα, βλέπε Αδαμαντιάδης, Παπανικολάου, Φλέμιγκ κ.α Θα σε παρακαλούσα να παραμείνεις στην Ολλανδία και να κάνεις ακόμα 1 διδακτορικό με θέμα "Δείλια, Φόβος, Λάθος επιλογές οι οικονομικές επιπτώσεις και η εμπάθεια που προκαλούν"
    Καλά να περνάς
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το δειλια, φοβος, και λαθος επιλογες????? δεν το καταλαβαινω? εννοεις το εξωτερικο? Αν ειναι ετσι, ισα-ισα 2 απο τα ονοματα των Ελληνων που αναφερεις τοσο περηφανα πρεπει επισης να κατηγορηθουν για αυτο...Παπανικολαου- σπουδασε Αθηνα και Γερμανια και οτι εκανε το εκανε στην Αμερικη..οχι στην Ελλαδα...Φλεμινγκ? Εννοεις τον σκωτσεζο η την γυναικα του? Ειναι η Αμαλια Φλ. γνωστη για κατι οσον αφορα την επιστημη της? Πασο, αλλα δεν γνωριζω. Aδαμαντιαδης - Περιγραφη μιας ασθενειας...Τρια ονοματα 60 χρονια και βαλε πριν...κατι πιο φρεσκο?? και ιδιως απο ελληνες επιστημονες στην ελλαδα?( σε ολους τους κλαδους επιστημης)... Τοσο το συστημα ειναι σαπιο (πλειονοτητα) οσο και αυτοι που το υπηρετουν (πλειονοτητα). Τελος, πες μου ποσους καθηγητες ιατρικης εχουμε στην ελλαδα αναλογικα, με τι συγγραφικο-ερευνητικο εργο ποιοτητας (αναλογικα) και ποσοι απο αυτους εχουν το κληρονομικο χαρισμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. και ενα ΥΓ. 1ον εγω δεν ειπα κατι κατα την επιστημονικη καταρτιση των ελληνων ιατρων. Δεν θα πω οτι τα πανεπιστημια μας ειναι top και τετοιες μπουρδες-ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, αλλα πιστευω το γνωστικο επιπεδο/υλικο των ελληνων ιατρων -(μεσω-πανελλαδικων) ειναι παρα πολυ καλο. 2ο το προβλημα που εγω και σχεδον ολοι η κοινωνια εντοπιζει για ενα ΜΕΓΑΛΟ (το μεγαλυτερο) μερος των ιατρων ειναι η λεγομενη ΗΘΙΚΗ. Δεν θα πω οτι δεν κοβουν αποδειξεις κτλ γιατι το 80% των ελληνων δεν το κανουν. Ωστοσο οταν ΕΚΒΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΘΝΕΝΕΙΑ θες εκτελεστικο αποσπαμα.
    Σου ευχομαι να μην βρεθεις στην ιδια θεση που εξαιτιας οικονομικης αδυναμιας/δυσπραγιας θα εχεις το παιδι σου, την μανα σου, την γυναικα σου αρρωστη (σοβαρα-ο εκβιασμος εκει πιανει) και να ερχεται ο ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΣ και να σε εκβιαζει...δωσε τοσα, η ξεχνα το..
    Τελος μακαρι να παρετε χρηματα οπως και ο ολος ο κοσμος. Πρεπει καποιος να ειναι τελειως ψυχολογικα ανωμαλος να μην θελει την καλη εννοουμενη ευημερια μια κοινωνιας. Αυτο που λεω, ειναι οτι σαν συνδικαλιστικα οργανα, πρεπει να κανετε απεργιες-αγωνες και οχι τα στραβα ματια εσεις οι λογικα-σκεπτομενοι για παραδειγμα, για τις υπερχρεωσεις υλικων, για τα φακελακια, για τις κατευθυνομενες εξετασεις σε ιδιωτικα διαγνωστικα κεντρα που ο γιατρος παιρνει μιζα αναλογα με το κεφαλι..κτλ. και οχι ΜΟΝΟ για τα χρηματα.

    Κωστας

    ΥΓ2. Οι συνδικαλιστικες οργανωσεις δεν ειναι δικαστηρια, αλλα οταν στην Εδεσσα πηγε γιατρος στο πρωτοδικειο (Φλεβαρη 2010) για φακελακι με το τμημα εκβαιστων θεσ/κης να εχει προσημειωσει τα χρηματα, 4 συναδελφοι του τον υπερασπιστηκαν, κανενας δεν σταθηκε με τον ασθενη. Τυχαιο?..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο τροπος που εκφραζονται μερικοι ειναι μαλλον αδοκιμος και αναρμοστος της επιστημονικης τους ιδιοτητας. Προσωπικα ειμαι ειδικευομενος στο και παντρεμενος με ενα παιδι και συζυγο ανεργη καθηγητρια. Ο μισθος μου μαζι με ΟΛΕΣ τις εφημεριες ειναι 1200 ευρω καθαρα το μηνα (οταν λεω ολες εννοω οσες εγκρινονται να πληρωθουν γιατι επειδη ειμαστε δυο ειδικευομενοι τωρα στο γυναικολογικο κανουμε 15 εφημεριες το μηνα). Δεν μπαινω καν στον κοπο να σας πω τι εξοδα εχω σπιτι (νοικι, παιδι κτλ) Το παραπανω ποσο ειναι ΜΟΛΙΣ επαρκες για να ζουμε αξιοπρεπως και μολαταυτα ΔΕΝ καταδεχομαστε φακελλακι. Ποση πιεση ομως νομιζετε οτι θα αντεξω? Δεν σκοπευω να πεινασει το παιδι μου, και παρτε το οπως θελετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 'Οποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέει...
    Salaries χαρά στο κουράγιο σου που μπήκες στον κόπο να απαντάς σε έναν εμπαθή που τσουβαλιάζει αδιακρίτως όλους τους γιατρούς μπερδεύοντας τους ειδικευόμενους που βγάζουν όλη τη λάντζα στα νοσοκομεία με τους συμμορίτες τους Πανεπιστημιακούς, τους καθηγητάδες κάποιους μεγαλογιατρούς και κάποια αριβίστικα γλυφτρόνια ειδικευόμενους.Ανώνυμε από την Ολλανδία ο μισθός του ειδικευόμενου σε σχέση με τη δουλειά που προσφέρει σε μια κλινική είναι κραυγαλέα δυσανάλογος.Ξέρεις, δεν μπήκαμε όλοι στην Ιατρική για να βγάλουμε λεφτά και να γίνουμε πλούσιοι.Το μόνο που ζητάμε είναι αξιοπρεπής διαβίωση.Το ίδιο αίτημα που έχουν και οι άλλες κοινωνικές ομάδες.
    Υ.Γ. Αν εσένα ανώνυμε από την Ολλανδία σου έτυχαν 5 περιπτώσεις αληταράδων γιατρών, σε εμένα για ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα υγείας αλλά και στην οικογένεια μου και τους συγγενείς μου έτυχαν 15.Αυτό δε με εμπόδισε να γίνω γιατρός και αργότερα ως φοιτητής στις κλινικές αλλά και ως ειδικευόμενος γνώρισα υπέροχους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ- Επιστήμονες που τιμάνε τον 'Ορκο και την άσπρη μπλούζα.Εσύ αν θες συνέχισε το παραλήρημα σου και βρίζε τους γιατρούς.Δε θα σε αλλάξω εγώ.

    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ρε παιδια τωρα δεν σταματαμε να ασχολουμαστε με τον γελοιο απο την ολλανδια..δεν κοιτατε τον πονο του???δεν εχει αλλη δουλεια να κανει και μπαινει σε ιστολογια γιατρων???για ποιο λογο???αλλος ενας που βλεπει στον υπνο του πως ειναι γιατρος.. αντε κοπανα την τωρα και τραβα σε κανενα ιστολογιο βιολογων γιατι εδω δεν χωρας..ειμαστε γιατραρες,με απειρα λεφτα(απο τα φακελλακια και τον τρελλο μισθο μας)κτλ κτλ κτλ.. τουλαχιστον δεν ειμαστε βιολογοι που θελουμε να γινουμε βιοπαθολογοι.. δεν ζηλευουμε την δουλεια κανενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτό που λέει παραπάνω ο Βιολόγος από την ολλάνδια για τους μισθούς των ειδικευομένων σε Ολλανδία και Γερμανία καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Οι καθαρές απολαβές στη Γερμανία για εναν ειδικευόμενο στο 1ο έτος ειδικότητας είναι 2.210 χωρίς τις εφημερίες με τις οποίες μπορεί να φτάει ή να ξεπερνά τις 3.000 για την Ολλανδία υπολογίστε απο 10-20% υψηλότερα (χαμηλότερη φορολογία για τους αλλοδαπούς γιατρούς και υψηλότερες αμοιβές έτσι κι αλλιώς). Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. o kurios apo tin Ollandia einai epieikws tragikos, empathis kai komplexikos ... kakws sunomileite mazi tou giati den exei idea apo thn elliniki pragmatikotita sto xwro MAS ... einai akoma enas patriwtis pou sta duskola einai eksafanismenos kai erxetai sthn Ellada gia ta mpania tou enw parallila vrizei ti xwra mas sto ekswteriko ... an kai twra pia sto ekswteriko logw oikogeneias, exw uparksei eidikeuomenos sthn Ellada kai gnwrizw poso dusanalogoi einai oi misthoi se sxesh me tous kindunous kai osa prosferoume ... kalo tha htan otan o kathe tyxarpastos thelei na ekfrasei mia gnwmi kai otan vrizei kosmo etsi aprokalupta, na vazei kai to onomataki tou apo katw ... alla etsi einai kapoioi Ellinares tou ekswterikou pou nomizoun oti kati exoun kanei sth zwh tous ... gia auto panta tha paramenoun anwnumoi kai tragika monoi tous ... kalutera pou o kurios einai sthn Ollandia, tetoious Ellines den tous xreiazetai i xwra mas ... na meinoun makrya kai anwnymoi ... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Προσωπικα συναδελφε, εξωτερικο και παλι εξωτερικο, με καλοκαιρινο ηλιο και θαλασσα Ιουνιο-Αυγουστο δε γεμισε το στομαχι κανενος. Μαθαινω για τις αμοιβες στην Ελλαδα, τις απληρωτες εφημεριες, τα εξοντωτικα ωραρια κτλπ και αισθανομαι πασας εδω που ειμαι. Οσο για τους μισθους εδω που ειμαι ειναι πολλαπλασιοι. Δεν απαρνιεμαι την χωρα μου, αλλα τη μιζερια που επικρατει σε αυτη και την καταντια στην οποια εχει περιελθει ο κλαδος μας σε αυτον το τοπο.
    Οποιος βγει για ειδικοτητα εξω χωρις υπερβολες, στα 32 του εχει γινει ειδικος, εχει μαζεψει την κατοσταρα του και συνεχιζει αναλογα με το γουστο του οπως επιθυμει την επαγγελματικη του πορεια. Οι υπολοιποι ας διαβασουν στα 30 τους τις ιδιοτητες της κυτταρικης μεμβρανης για να μπουν να κανουν ειδικοτητα οπου τους στειλει ο μεγαλος πατερουλης (π.χ. στο υπεροχο νοσοκομειο Αρτας) με μισθο 800 ευρω βασικο (αν εχει το κρατος να πληρωσει κι αν εχουμε ακομα ευρω) και υποσχεσεις πληρωμων εφημεριων μετα απο 10 χρονια. Περαστικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ο τυπος απο ολλανδια λεει μεγαλες μαλακιες..μαλλον αλλος ενας κομπλεξικος μου φαινεται...αλου οι ιατροι στην ελλαδα αμοιβονται καλα....ρε τι μαλακες υπαρχουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ειμαι κυπριος ειδικευόμενος μαιευτικης κ γυναικολογιας στη Φρανκφουρτη Γερμανίας.Ολλανδέ είσαι γελοίος.Οι ειδικευόμενοι στην Ελλαδα με τη δουλεια που βγαζουν,τισ εφημερίες,με τις ελλειψεις προσωπικου κτλ θα επρεπε τουλαχιστον να πληρωνονται περισσοτερο απο εμας του εξωτερικου.Και εσυ βιολόγος τι θεση εχεις εδω,δεν καταλαβα.Και γιατρε,γιατρε,γιατρε...Ναι.Ειμαστε περηφανοι γιαυτο που κανουμε.Μας εχει βγει η πιστη μεχρι να τα καταφερουμε κ ειναι μαγκια μας που τελειωσαμε.Το κομπλεξ το εχεις εσυ.Οχι εμείς.Ειτε στην Ελλαδα ειδικευετε καποιος ειτε στο εξωτερικο ουσια εχει πως εμεις εχουμε στα χέρια μας ανθρωπινες ζωες,κ η ζωη εχει την ιδια αξια παντου.Για δες την δουλεια σου κ ασε τους γιατρους.Παιδια κουραγιο.Θαρθουν καλυτερες μερες.Εγω παντως,σας βγαζω το καπελο.Συγχαρητηρια γιαυτο που κανετε στην ελλαδα κ κατω απο αυτες τισ συνθηκες εργασιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση στον Κύπριο Ανώνυμο από Φρανκφούρτη. Συγχαρητήρια για το ήθος σου. Σευχαριστώ.

      Διαγραφή
  35. Αν και καποια στιγμη κουραστηκα να διαβαζω ολοκληρα τα κατεβατα (οποτε πιθανο αυτο που θα γραψω να εχει ηδη αναφερθει),θελω να ρωτησω τον Ολλανδο τα εξης:1)εστω οτι ειναι ετσι οι μισθοι,οτι βγαζουμε εξτρα,οτι φευγουμε πριν το ωραριο κλπκλπ.Εγω εκανα την ειδικοτητα σε 3 κομματια:Νικαια,Κομοτηνη,Πατρα (Αγ.Ανδρεας που μετα λογω σεισμου μας πηγαν στο θρυλικο "409").Προηγηθηκε αγροτικο στο νοσ.Καλυμνου.Θελω να ερθει να δουλεψει σε οποιο θελει απ αυτα εστω και 1 βραδυ και εγω θα του δωσω τα 70 ευρω της εφημεριας χ2...Εστω ενα για την εμπειρια...Γιατι καλα ολα αυτα,αλλα δε μας ειπε τιποτα για τις συνθηκες που δουλεψαμε ως ειδικευομενοι (υγιεινης,ασφαλειας,κλπ).2)Να μου πει αν ο ειδικευομενος της Ολλανδιας -που "εκπαιδευεται"- ειναι μονος του στα ΤΕΠ η με επιμελητη.Γιατι εδω εκπαιδευομαστε απο παλιοτερους ειδικευομενους,επιμελητες στα ΤΕΠ δεν υπαρχουν...3)αν ποτε ειδικευομενος στην Ολλανδια εκανε ποτε 2η ημερα σερι εφημερια(εγω προσωπικα εχω κανει πολλες φορες 3)και4)τι βλεπει ο ειδικευομενος στην Ολλανδια στα ΤΕΠ...γιατι εδω με τη μηδαμηνη α'βαθμια περιθαλψη ως χειρουργος εκανα ακομα και νυχτες αλλαγες,εκανα σε 3βαθμιο νοσοκομειο απλα θλαστικα και εβλεπα οτι ενας αγροτικος...Ως ουρολογος στο ειδικο κομματι,ο επιμελητης γενικος γιατρος εστελνε απ το κεντρο υγειας στο χωριο,ολους τους κωλικους να τους δει "ουρολογος"...Αν μου πεις οτι κατι απ αυτα γινεται εκει,θα παραδεχτω οτι λες...Γιατι εκτος απο τα λεφτα,υπαρχει και κατι που λεγεται συνθηκες εργασιας και κατι αλλο που λεγεται αξιοπρεπεια επιστημονα...εχεις ιδεα γι αυτα στα ελληνικα νοσοκομεια?
    Σταματης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σταμάτη, εχεις δικιο σε οσα γραφεις. Να σου πω παντως οτι τα κατεβατα τα διαβασα κι εγω και τα βρηκα πολυ πιο ενδιαφεροντα απο το ιδιο το αρθρο. Χωρια που αντανακλουν εμπειριες συναδελφων σε διαφορες συνθηκες εργασιες σε Ελλαδα και εξωτερικο.
    Εγω να πω, λοιπον, μετα το ξεκινημα μου σε ειδικοτητα στη Γερμανια επαψα να βλεπω την επιστροφη μου στην Ελλαδα (για ληψη ειδικοτητας τουλαχιστον). Αυτο το μπορντελο που επικρατει στα ελληνικα νοσοκομεια δε το συναντας πουθενα.

    Θα μιλησω ξανα για τις τριτοκοσμικες αμοιβες που συντομα θα γινουν τριτοκοσμικοτερες, για τις αθλιες συνθηκες εργασιας που επισης θα γινουν και ηδη γινονται αθλιοτερες, για την αναιδεια ειδικων/νοσηλευτων/συγγενων κτλπ που σου φερονται σαν εισαι οχι επιστημονας αλλα η τελευταια τρυπα του ζουρνα=ο τελευταιος τροχος της αμαξης=ο λαντζιερης=το γιατρουδακι=ο κακομοιρης που εχει την ατυχια να δουλευει εκει μεσα=το 7-2 άχρωμο στο πόκερ. Ο παραδεισος σιγουρα δεν ειναι εδω. Αλλα παραδεισος σε σχεση με την Ελλαδα ειναι 1000%.

    Οποιος εχει τα κακαλα ας στρωσει τον απαυτον του να μαθει μια ξενη γλωσσα και να φυγει τρεχοντας για εξωτερικο. Τοσο γρηγορα σαν τον κηνυγαν 10 αραπηδες με κατεβασμενα παντελονια. Γερμανια, Σουηδια, Ελβετια, Ολλανδια ειναι μονο μερικες απο τις χωρες που σε κανουν χρυσο για να ειδικευτεις απολαμβανοντας παραλληλα ενα υψηλοτατο επιπεδο ζωης. Το τιμημα, βεβαια, σε αυτο το βημα ειναι γνωστο και η κλαψα περιττη.

    Για οσους επιμενουν ελληνικα, καλη διασκεδαση οταν θα διαβαζετε το πινακακι με τα κριτηρια του νεφρωσικου εχοντας σβησει τις προηγουμενες μερες τα 33α σας κερακια.

    Cre

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Cre, δυστυχως αν ξεκινησω να γραφω τα παραπονα μου για τα 5 χρονια της ειδικοτητας,δε θα τελειωσω σε 1 βδομαδα...Καποτε ξαναηρθα σε αντιπαραθεση σε ενα blog με καποιον που εβριζε τους ειδικευομενους του ΓΝΝικαιας...Δυστυχως οπως το ειπες:ως ειδικευομενοι ειμαστε η τελευταια τρυπα...Μετα απ ολα οσα περασα,δε μπορω ν ακουω αλλο κ κατηγοριες απο πανω...οποιος ξερει να βριζει,ας ερθει να ζησει ως ειδικευομενος σε ενα παλιο κρατικο νοσοκομειο και σε μαχιμη ειδικοτητα,εστω για ενα βραδυ!Αλλιως ας το βουλωσουν επιτελους!Δε φτανει που μετα απ ολα αυτα τα χρονια εισαι εχοντας τελειωσει την ειδικοτητα,στην ιδια μοιρα με καποιον που τελειωσε πχ το φυσικο η τη φιλοσοφικη και ψαχνεσαι,ακουμε και την παπαρια του καθενος!ελεος!
    Οσο για την ειδικοτητα εξω...σε ζηλευω...Αν αλλαζα κατι στη ζωη μου,θα γυρνουσα 5 χρονια πισω και θα το εκανα...αλλα δυστυχως δεν εζησα ποτε εξω και τοτε που επρεπε να φυγω κολωσα...Ευτυχως τωρα σαν 3 μηνες ιδιωτης τσουλαει κ εκτος αυτου στα 33 ειμαι ειδικευμενος...αλλα βλεπω κ τριγυρω μου συναδελφους και ποναω...Ο Θεος να βαλει το χερι του...
    Σταματης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. αμφιβαλλω κατα πολυ αν δουλευει ολλανδια ή αν ειναι βιολογος , ποιο πολυ για δικηγορος μ ακουγεται . Κανεις κλαδος δεν ειναι τελειος και πουθενα δεν υπαρχουν μονο καλοι και μονο κακοι .Το θεμα ειναι οτι οι συνθηκες ειναι δυσκολες και οι ειδικευομενοι ειναι αυτοι που τις περισσοτερες φορες βγαζουν το φιδι απο την τρυπα χωρις υποστηριξη με κινδυνο της καριερας τους . Ο κυριος-α αν ειχε τα κοτσια και δουλευε μια φορα σε ενα Ελληνικο νοσοκομειο δεν θα ελεγε ολες αυτες τις αερολογιες , αοριστολογιες , εκθεση κατα τ κλαδου . Αυτα που λεει για τα φακελακια υπαρχουν παντου στην Ελληνικη κοινωνια απο μεμονωμενους και οχι φυσικα απο ειδικευομενους αλλα απο μεγαλο καρχαριες , ειναι τοσο ασχετος που επιμενει και κανει τον ρητορα λες και ξερει τι του γινεται . Η ολλανδια απο την αλλη μερια ειναι μια χαρα χωρα , να ειναι καλα να περναει καλα και τ ευχομαι να διαπρεψει εκει που ειναι και να κανει υπερηφανους ολους τους Ελληνες , αν ειχε διαβασει ομως λιγο απο το ποσο στοιχιζει σ ενα κρατος η εκπιαδευση ενος γοατρου θα καταλεβαινε οτι στην ειδικοτητα τ ξεπληρωνει με τις υπηρεσιες και οχι με την αμοιβη τ . Ποσο ασχετος πρπει να ειναι ενας ανθρωπος και να μιλαει ετσι , ελεος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μετα απο 4,5 χρονια ειδικοτητας σε Ελληνικα νοσοκομεια πλεον καταλαβα οτι υπαρχουν ελαχιστοι καλοι ιατροι που ομως θα μπορουσαν να σταθουν( ειδικευόμενοι και πολλοι λιγοτερο ειδικευμένοι) σε οποιαδηποτε πανεπιστημιακο νοσοκομειο της κεντρικης Ευρωπης στους οποιους γινεται μεγαλος πολεμος στη δουλεια τους και επιστημονικα με τις κλικαδορικες εταιριες και δουλευουν με συνθηκες πολυ δυσκολες και τους αξιζουν πολλα συγχαρητηρια γιατι στο κατω κατω και καποια στιγμη τετοιους ιατρους θα θελαμε και για μας και για τους δικους μας.Μονο αυτοι λεγονται ΙΑΤΡΟΙ.Αν δεν τιμαει κάποιος την ποδιά του αποχωρεί.Το προβλημα δεν ειναι η κουραση , ουτε οι αμοιβες , ειναι οτι ειναι πλεον πολλοι λιγοι αυτοι.Ελαχιστοι πηγαν στο εξωτερικο για την ποιοτητα της ειδικοτητας .Οι περισσοτεροι ηταν λυση αναγκης και το κακο ειναι οτι παντα θα εχουν στο νου τους να το εξαργυρώσουν γυριζοντας στην Ελλαδα . Ελαχιστοι απο το εξωτερικο γυρνώντας στην Ελλαδα προσεφεραν στην Ιατρικη και στους Ελληνες και οσο μεγαλυτερα ονοματα τοσο λιγοτερο. 4,5 χρονια έμαθα να αγαπω ακομα περισσοτερο τους ασθενεις μου με οσα περνανε ,και την χωρα μου και δεν προκειται να την ξεχασω ποτε. Φευγοντας για την Γερμανια - και λυπάμαι πολύ- (για να συνεχισω) ελπιζω να ξαναγυρισω με πιο πολλα εφοδια στον αγωνα και να αντεξουν οι λιγοι ΙΑΤΡΟΙ και πολλοι ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ.Να ειμαστε κοντα σε αυτους που αξιζουν στα ελληνικα νοσοκομεια και οι περισσοτεροι γνωρισαμε σαν φοιτητες ή και σαν ειδικευόμενοι ή και προσωπικά. Οι Ελληνες του εξωτερικού είναι απαραίτητοι για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γεια σας,ο Κυπριος ειμαι απο Γερμανια που εκανα ενα σχολιο πριν λιγο καιρο.
    Συμφωνω με οσα λετε,ομως θα ηθελα να πω οτι οταν καποιος κανει την ειδικοτητα του στο εξωτερικο δεν σημαινει οτι θα ειναι καλυτερος ιατρος απο αυτον που τελειωνει σε ενα ελληνικο νοσοκομειο.Ολοι λενε... ααα αυτος ειναι πολυ καλος ιατρος διοτι τελειωσε στην Αγγλια ή Γερμανια,Σουηδια κ.λ.π.Αυτο δεν ειναι απολυτο.Αυτο που θελω να πω ειναι πως αυτοι που ψαχνουν μια θεση ειδικοτητας στο εξωτερικο πρεπει να επιλεξουν ενα νοσοκομειο που να προσφερει καποια πραγματα περισσοτερα απο καποια αλλα οσον αφορα την εκπαιδευση,οχι οσον αφορα τον μισθο.Σε καθε χωρα οπως κ στην Ελλαδα κ στην Κυπρο υπαρχουν καλα κ κακα νοσοκομεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πραγματικά καποιοι ειδικευόμενοι του ΕΣΥ...υπερβαίνουν εαυτον..δουλευουν τοσο πολυ, προσπαθούν τόσο πολυ, νοιαζονται τόσο πολυ για τον ασθενη που στο τελος ολο αυτο εχει αρνητικη επίπτωση μεχρι και στην υγεια τους. Υπαρχουν καλοι νεαροι γιατροι που η Ελλαδα και το συστημα της τους κοβει τα φτερα. Υπαρχουν καλοι γιατροι που σπουδασαν στην ελλαδα, υπαρχουν καλοι γιατροι που σπουδασαν στο εξωτερικο και μετα γυρισαν, υπαρχουν καλοι γιατροι που φευγουν εξω για ειδικότητα ή για εργασία.....οπως και να το κοιταξουμε το θεμα ο γιατρος πρεπει να αμοιβεται αξιοπρεπως, γιατι κανεις δε του χαριζει το νοικι και το γαλα στο S.market ουτε κανεις του κανει σκοντο επειδη ειναι γιατρος. ασ ξεχωρισοθμε επιτελους τον νεαρο γιατρο ειδικευομενο που πασχιζει να δωσει να μαθει να εκπαιδευτει και που δε μπορει να κανει κανεναν προγραματισμο στη ζωη του γιατι δεν εχει χρηματα δεν εχει προσωπικο χρονο δεν εχει σωματικο κουραγιο, απο αυτους που εφεραν την κατασταση σε αυτο το αισχος με τα φακελακια την απανθρωπια τους και ολα τα υπολοιπα καταπληκτικα προσοντα τους. Ειναι θεμα χαρακτηρα το ποσο θα διαφθαρεις δεν ειναι θεμα επαγγελματος

      Διαγραφή
  41. ντεμεκ ολλανδε ελα κουτσα κουτσα και γλυψε μας την τσαπου σκουπιδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μπορει καποιος γιατρος να γραψει ποιες ειναι οι συνολικες αποδοχες του μαζι με εφημεριες, επιδοματα κτλ..στο 2ο -3ο χρονο ειδικευσης?
    Εγω γνωριζω οτι ειναι 1600-2250* ευρω τον μηνα καθαρα.
    ΕΙναι αυτο αληθες?

    Ευχαριστω

    * Ειδικοτητα ακτινολογου για τα 2250

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Sto 2o xrono eidikeusis kathara tulaxiston 2.400, apo ki k pera an exis proipiresia stin ellada, analoga me to kratidio (monaxo k badh-bhtembergh plironun +200 tulaxiston parapano, alla k me safos ipsiloterom kostos zohs) k analoga me ta epidomata pu dikeuse, auksanonnte oi kathares apodoxes...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δεν ειμαι γιατρος αλλα οικονομολογος και επεσα κατα ''λαθος'' στο site. Συμφωνω με πολλα απο τα οποια αναφερετε ωστοσο εχω μερικες ερωτησεις.
    Στην ελλαδα του σημερα (δεκ 2012) ποιος ειναι ο μισθος (καθαρος- με εφημεριες και ολα τα επιδοματα) ενος ειδικευομενου-επιμελητη β?
    Βλεπω συγκρισεις με γερμανια-ολλανδια κτλ. Ρε παιδια..ειναι η ελλαδα του σημερα σε θεση να προσφερει μισθους που μπορουν να συγκριθουν με την γερμανια και την ολλανδια? Θα γινω λιγο κακος αλλα ποιος ειναι ο μισθος ενος ειδικευομενου στην πολωνια-βουλγαρια- ρουμανια κτλ? Φανταζομαι λαμβανοντας υπ'οψιν το κοστος ζωης στην ελλαδα ειμαστε ακομη καλυτερα.
    Τελος θα ηθελα μια ειλικρινη ερωτηση..εκτος απο τα ωραρια που εχετε 100% δικιο ποιος θα ηταν ενας καλος μισθος για εσας στην ελλαδα του σημερα?
    Καλη τυχη σε ολους μας...απλος για τα προσωπικα στοιχεια, 33 ετων 950 ευρω καθαρα με ενα παιδακι και παλευω θεωρωντας τον εαυτο μου τυχερο που εχω μια ''μονιμη'' δουλεια στον ιδιωτικο τομεα.
    Υ.Γ. Η μονη σχεση που εχω με το ιατρικο επαγγελμα ειναι με ενα μακρινο φιλο στην αμερικη. Ειναι καρδιολογος 37 ετων και βγαζει αν ειμαι σωστος 120,000 (μεικτα-δεν ξερω καθαρα)..ωστοσο εχει πληρωσει ~300,000 δολλαρια σε διδακτρα-εκει δεν ειναι δωρεαν, και πληρωνει 30,000 δολλαρια/χρονο σε malpractise insurance.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://assets.tovima.gr/files/APANTHSH%20YPOYRGEIOY.pd
      http://www.charilaoulab.com/index.php?pageid=7&lang=gr
      http://www.giatroinet.gr/index.php?doctor=29 και http://www.papaharitou.gr/DD563A1B.el.aspx και http://www.spermlab.gr/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7/

      ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

      Διαγραφή
  45. Με 7 εφημεριες (5 καθημερινες/2 σ/κο) ειναι ψεμα οτι τα χρηματα που παιρνει ενας ειδικευομενος γιατρος στο χερι (καθαρα) σημερα ειναι κοντα στα 1600-1700 ευρω??
    Θα δεχοντουσαν οι ειδικευομενοι αν μειωνοντουσαν οι εφημεριες 'η αν επαιρναν ρεπο αντι για χρηματα?
    Δεν λεω οτι δεν πρεπει να πληρωνεστε αλλα οταν υπαρχουν 1 εκ ανεργοι, και ανθρωποι με πτυχια που ζουνε με 700 ευρω οικογενειες δεν μου ακουγεται τοσο ασχημα 1700 ευρω για ενα ατομο που ειναι ακομα μαθητευομενος γιατρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. http://www.star.gr/Pages/Ellada_Kosmos.aspx?art=116901&artTitle=asthenis_plakose_giatro_sto_xylo

    Πρέπει να υποστηριχθεί ο ιατρικός κλάδος γιατί οι άνθρωποι έχουν αγριέψει και χειροδικούν εναντίων ιατρών. Καταδικαστέα και απαράδεκτη η συμπεριφορά του εν λόγω ασθενούς αλλά και τα σχόλια των ατόμων από το facebook.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. http://www.youtube.com/watch?v=JU7EskB5RfQ

    Να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

    Лекарите, MD(Plovdiv,Bulgaria)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Οι βιολόγοι είναι διευθυντές σε βιοχημικά τμήματα και εκπαιδεύουν ειδικευόμενους στη βιοπαθολογία. Ενδεικτικά:
    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
    ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
    Διευθυντής:
    Δρ. Ιωάννης Παπασωτηρίου, Βιολόγος, PhD, Eur Clin Chem
    ΑΤΤΙΚΟ
    ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
    Διευθύντρια
    Μουτσάτσου - Λαδικού Παρασκευή, Κλινικός Βιοχημικός, Μsc, PhD
    Μέλη Δ.Ε.Π
    Κλεάνθη Δήμα Βιολόγος - Βιοχημικός, PhD, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Βιοχημείας

    Ας μην ξεχνάμε ότι το 40% των καθηγητών της ιατρικής πχ.στο ΕΚΠΑ είναι βιολόγοι (στη βιολογία, βιοχημεία, γενετική, μικροβιολογία, φυσιολογία, ιστολογία, εμβρυολογία κ.α.).

    ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή