Σκέψεις γύρω από το νομοσχέδιο για την υγεία και την ανικανότητα του υπουργείου...

Μήνας κινητοποιήσεων και συνένωσης για τους ιατρούς και όλους τους κλάδους υγείας ήταν ο Φλεβάρης! Για πρώτη φορά ιατροί του ΙΚΑ, νοσοκομειακοί και ιδιώτες, αλλά και φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, συμφώνησαν και ξεσηκωθήκαν μπροστά σε ένα νομοσχέδιο ασαφή και ύποπτο τόσο για τους κλάδους υγείας όσο και για την υγεία του πληθυσμού.
Ένα νομοσχέδιο που έρχεται να καλύψει τις επιταγές της τρόικας (αναρωτιέμαι αν γνωρίζει η τρόικα τι συμπεριλαμβάνει διότι θα διαφωνούσε ριζικά!) και την αδυναμία του κράτους να ελέγξει και να τιμωρήσει όσα γίνονται στο χώρο της υγείας. Ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει όλα τα ταμεία σε ένα ταμείο χειρότερο του ΙΚΑ. Ένα νομοσχέδιο που παραδίδει την υγεία εξ ολοκλήρου στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα!

Σκάνδαλα ακούμε παντού αλλά ούτε ονόματα είδαμε ούτε κανένα να τιμωρείται… τι πιο απλό από το να κάνεις πόθεν έσχες σε όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας, τι πιο απλό από το να ελέγξεις πως είναι δυνατόν ένας ιατρός του ΙΚΑ να δίνει 100 συνταγές την ημέρα δηλαδή να βλέπει 100 ασθενείς μέσα σε 4 ώρες που λέει η σύμβαση του με το ταμείο! Και εμπλέκονται μόνο ιατροί; Ή το βρήκαμε να κατηγορούμε ότι και να γίνει τους ιατρούς; Και επειδή κάποιοι εκμεταλλεύονται τόσο τους ασθενείς όσο και τα ταμεία πρέπει όλοι να μπούμε στο ίδιο καζάνι; Οι ασθενείς δηλαδή τόσα χρόνια δεν το ήξεραν; Η απλά τους βόλευε; Και όμως δεν μιλάνε αυτοί που θα έπρεπε να έχουν διαμαρτυρηθεί πρώτοι! Γιατί; Και εφ όσον διαμαρτύρονται γιατί δεν το κάνουν επώνυμα και δημόσια;

Και επειδή δεν μπορούν ούτε να θίξουν φίλους και γνωστούς επειδή δεν έχουν ούτε καν την πολιτική βούληση να φτιάξουν ένα σύστημα βιώσιμο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και ελεγχόμενο μακριά από κομματικές τοποθετήσεις φτιάχνουν ένα νομοσχέδιο που αποτελεί ταφόπλακα στην δημόσια υγεία!

Πως; Μα είναι πολύ απλό! Σκεφτείτε ένα ταμείο σαν το ΙΚΑ που να συμπεριλαμβάνει όλους τους Έλληνες! Κανένας ιδιώτης, που σέβεται το λειτούργημα του, δεν πρόκειται να δεχθεί να κάνει σύμβαση με τον νέο ενιαίο φορέα για 600 ακόμα και 1500 ευρώ τον μήνα όταν τα λειτουργικά του είναι γύρω στα 1500! Εκτός και αν σκοπός του είναι οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι… Αποτέλεσμα; Όλοι να τρέχουν στα επείγοντα των νοσοκομείων για το παραμικρό ακόμα και για να γράφουν φάρμακα! Σκεφτείτε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων προσέρχονται στα επείγοντα ενός νοσοκομείου είναι είτε του ΙΚΑ είτε του ΟΓΑ σε ποσοστά που αγγίζουν ακόμα και το 90%! Και συνήθως για τίποτα το σοβαρό! Ήδη δηλαδή δεν έχουμε ίσα δικαιώματα στην υγεία! 

Μέχρι τώρα προνομιούχοι ήταν οι ασφαλισμένοι του δημοσίου πχ που πήγαιναν σε οποίον ιατρό ήθελαν χωρίς να στοιβάζονται σε ουρές ενώ οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ πχ έπρεπε είτε να περιμένουν δυο μήνες για ένα ραντεβού είτε να περιμένουν στα επείγοντα! Από δω και πέρα δεν θα υπάρχουν προνομιούχοι! Προνομιούχοι θα είναι μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν στο ιατρό της αρέσκειας τους και να πληρώνουν αδρά και όσοι έχουν την δυνατότητα να έχουν ιδιωτική ασφάλιση! Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι ο κάθε ιατρός θα έχει δικαίωμα για συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής, δηλαδή πάλι θα πρέπει να υποστούν την αναμονή για ένα ραντεβού… επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας που ήδη υπολειτουργούν σε μεγάλο ποσοστό και ανταποκρίνονται μόνο χάρη στις θυσίες των εργαζόμενων. Και σκεφτείτε ότι ήδη το 2010 είχαμε μια αύξηση της προσέλευσης ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων της τάξης του 24% χωρίς καμία ενίσχυση σε προσωπικό!

Ενώ ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα, δεν ανοίγουμε το κλειστό επάγγελμα του ιατρού του ΙΚΑ ή του ΤΕΒΕ αλλά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα ταμεία στο χάος του ΙΚΑ(αλλά με άλλο όνομα…ΕΟΠΠΥ) και περιορίζουμε το επάγγελμα των ακτινολόγων… παράλληλα δίνουμε τις προμήθειες των νοσοκομείων σε ιδιώτες πάλι διότι δεν μπορούν να ελέγξουν τι ακριβώς συμβαίνει, και δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να έχει το δικαίωμα να ανοίξει κλινική χωρίς να έχουν θεσπιστεί νέες προδιαγραφές και πως λειτουργούν με τους ασφαλισμένους…μιλάνε για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά πάλι δεν προσδιορίζουν τι είναι και πως θα λειτουργήσει στην Ελλάδα…

Λόγια ασαφή και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία που οι πρώτοι που θα νιώσουν τις αλλαγές θα είναι οι ασθενείς. Οι κινήσεις του υπουργείου υγείας σπασμωδικές χωρίς πρόγραμμα και προοπτική, πέρα από ύποπτες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα του πληθυσμού όπως έχει γίνει άλλωστε σε κάθε χώρα όπου ενεπλάκη το ΔΝΤ. Και η υγεία αφορά όλους! Κανείς δεν θα μείνει απ έξω είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. και μέχρι στιγμής οδεύουμε μόνο προς το χειρότερο.

ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου