10.000 ιατρικές πράξεις απογειώνονται

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
Στην άμεση εφαρμογή του νόμου, που ψηφίστηκε χθες τα ξημερώματα στη Βουλή προχωρά το υπουργείο Υγείας, ενώ ξεκινά ο διάλογος με τις διοικήσεις των τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ενοποίηση των κλάδων υγείας. Αρχίζει επίσης η ανακοστολόγηση και επανατιμολόγηση των ιατρικών πράξεων που σήμερα υποκοστολογούνται, ενώ από την 1η Απριλίου θα καθορίζει πλέον το υπουργείο Υγείας τις τιμές των φαρμάκων.

Από την πλευρά τους οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι τώρα ξεκινά ο διάλογος προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ενοποίηση των κλάδων υγείας, να συνταχθεί ο υγειονομικός χάρτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΙΚΑ με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Διοικητικές υπηρεσίες

Οι διοικητικές υπηρεσίες αποτελούν ένα πρόβλημα, επισήμανε ο κ. Κουτρουμάνης, καθώς στους κλάδους συντάξεων και υγείας απασχολείται το ίδιο προσωπικό. Αρχική σκέψη του υπουργείου Εργασίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους διοικητικούς υπαλλήλους να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στον κλάδο σύνταξης του ασφαλιστικού ταμείου στο οποίο εργάζονται ή να μεταφερθούν στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Οσον αφορά τους γιατρούς που συνεργάζονται τώρα με τα ασφαλιστικά ταμεία, οι υπουργοί ανέφεραν πως όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος για τα διαδικαστικά και διοικητικά ζητήματα του ΕΟΠΥΥ και αφού καταγραφούν οι ανάγκες, θα κληθούν οι γιατροί στο διάλογο για να συζητηθεί ο τρόπος και το ποσό της αμοιβής τους.

Το υπουργείο Υγείας προχωρά άμεσα σε 100 ανακοστολογήσεις μέχρι το τέλος Φεβρουάριου, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η ανατίμηση όλων, δηλαδή 10.000 ιατρικών πράξεων, οι τιμές των οποιων είναι καθηλωμένες εδώ και δεκαετίες.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως ο ΟΠΑΔ έγινε Ταμείο και υπάγεται πια στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, «φεύγει από την εποπτεία του υπουργείου Υγείας γι' αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, οι προμήθειες των νοσοκομείων εδράζονται πια σε ένα καινούργιο πολύ ευέλικτο και πολύ λειτουργικό στην πράξη μηχανισμό και σύστημα».

Σχετικά με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως «μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΑΕΕ. Επομένως τις επόμενες μέρες θα είναι ακόμα καλύτερη η κατάσταση». Προχθές το 42,4% αυτών των γιατρών απάντησαν ότι σήμερα τους επισκέφτηκαν στο ιατρείο τους ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

Χθες επίσης η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Α. Δρέττα ανέφερε και το περιστατικό με τους γιατρούς του ΟΑΕΕ που υπερσυνταγογραφούσαν. Οπως έχει γίνει γνωστό, εντοπίστηκαν δεκαπέντε γιατροί του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έγραφαν συνταγές αξίας πάνω από 150.000 ευρώ το μήνα. Η γ.γ. υπογράμμισε πως από το υπουργείο εξετάζεται η λύση της σύμβασής τους με το Ταμείο και η παραπομπή των υποθέσεων στον εισαγγελέα.a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου